Kína: fizetési plafont vezetnek be a labdarúgóligában

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2019.12.28. 13:34
Fizetési plafont vezetnek be a kínai labdarúgóligában. A téli átigazolási időszakban szerződtetett külföldi labdarúgók nettó keresete nem lépheti át az évi 2.3 millió eurót, és a hazai futballisták éves fizetését is limitálták, nagyjából feleennyiben.

A klubok költségvetését évente 140 millió euróban korlátozzák, ennek legfeljebb 60 százalékát teheti ki a játékosok fizetése.

„Túl sok pénzt pazaroltak a kínai klubok, ez az állapot nem volt fenntartható. Ha nem avatkozunk közbe, összeomlik a liga” – nyilatkozta Csen Hszü-jüan, a Kínai Labdarúgó-szövetség elnöke.

A szövetség rendkívüli ülésen határozott a szigorításról, de hagyott egy kiskaput: az aláírási pénz mértékét nem limitálják, azaz bónuszként nagyobb összeget is kaphat külföldi futballista.

A foglalkoztatható légiósok számát négyről ötre emelték, azzal a kikötéssel, hogy közülük a pályán egyszerre csak négyen tartózkodhatnak.

Kínában továbbra is hisznek benne, hogy a külföldiek szerződtetésével népszerűsíthetik a játékot, ugyanakkor nem először próbálkoznak a rájuk költött pénz korlátozásával. 2017-ben a hatmillió euró fölötti összegért szerződtetett légiósok, valamint a 2.5 millió fölötti áron megvásárolt kínaiak átigazolási díjára százszázalékos adót vetettek ki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik