Kezdődik a teqball-vb, magyar sikerek a láthatáron

Vágólapra másolva!
2021.12.07. 17:54
Címkék
A lengyelországi Gliwicében negyedik alkalommal rendezik meg a teqball-világbajnokságot, amelyen öt magyar sportolótól várhatunk remek eredményeket. (X)

Negyedik alkalommal rendezik meg a teqball-világbajnokságot, a házigazda ebben az évben Gliwice lesz. Az eseményt december 8. és 11. között tartják, a lengyelországi viadalon öt magyar versenyző képviseli hazánkat. A magyar fejlesztésű teqball egyre elterjedtebb, egyre nagyobb hangsúlyt kap a világon, a sportág legfőbb célja, hogy bekerüljön az olimpiai játékok programjába – tegyük hozzá, ehhez meg is van a legnagyobb esélye, ha még nem is 2024-ben Párizsban, de 2028-ban Los Angelesben talán már találkozhatunk a magyar sportággal az ötkarikás játékokon.

Kétezertizenhétben rendeztek először teqball-világbajnokságot, majd azóta minden évben, kivéve a 2020-as esztendőt, amikor is a koronavírus-járvány miatt elhalasztották. Két éve a budapesti viadalon nagy magyar sikereknek lehettünk szemtanúi (és lehettek szemtanúi korábbi kiváló labdarúgók, hiszen Ronaldinho, Carles Puyol, William Gallas, Nuno Gomes és Simao Sabrosa a Hungexpo lelátóján nézte a döntőket), hiszen egyesben Blázsovics Ádám lett a világbajnok, párosban a Blázsovics Ádám, Bányik Csaba kettős ért a csúcsra, míg vegyes párosban a Janicsek Zsanett, Bányik Csaba összeállítású csapat ezüstérmet szerzett.

A szerdán kezdődő világbajnokságon is hasonlóan nagy magyar sikerekre számíthatunk, hiszen a két éve remek eredményeket szállító sportolók most is harcba szállnak a végső sikerért. Ami a magyar csapatot illeti, férfi egyéniben Blázsovics Ádám, női egyéniben Izsák Anna, férfi párosban Blázsovics Ádám és Bányik Csaba, női párosban Izsák Anna és Vasas Lea, míg vegyes párosban Janicsek Zsanett és Bányik Csaba képviseli a csapatot. Az eseményen 33 nemzet 105 sportolója vesz részt, a mezőnyben a magyarokon kívül többek lesznek amerikaiak, mexikóiak, brazilok, kameruniak, algériaiak, spanyolok, franciák és portugálok is – igazán színes mezőny gyűlik össze tehát Lengyelországban.

Két kategória abszolút újnak számít, hiszen női párosban és női egyéniben először csapnak össze a játékosok. Férfi egyesben a címvédő, és jelenleg a világranglista második Blázsovics Ádám ismét jó eséllyel pályázik a vb-címre, legnagyobb kihívói a székely Györgydeák Apor, a francia Julien Grondin és a lengyel Adrián Duszák lesznek. Férfi párosban a címvédő magyar duónak figyelni kell a szerb Bogdan Marojevics, Nikola Mitro és a francia Julien Grondin, Hugo Rabeux összeállítású csapatra. Vegyes párosban nem a két évvel ezelőtti összeállításban vesz részt a címvédő brazil duó, ám Leonadro Lindoso De Almeida és Vania Moraes Da Cruz kettőse most is a legnagyobb esélyesek között van, ahogy az amerikai Luka Pilic és Margaret Osmundson kettős is, és persze a magyar páros is jó esélyekkel lép az asztal mögé.

A vb-újonc női kategóriákban természetesen a magyar lányoktól sokat várhatunk, ám a lengyel, az amerikai és az orosz hölgyek szereplésére is érdemes figyelni.

Szerdán a férfi és női egyéni, valamint a vegyes páros selejtezőivel kezdődik a verseny, csütörtökök a női egyéni, a női és férfi páros kategóriák selejtezőit rendezik, valamint ekkor már elkezdődik a férfi egyéni egyeneskieséses szakasza. Pénteken jönnek az igazi izgalmak Gliwicében, este ugyanis sorra kerül a férfi és női egyéni döntője. Szombaton aztán kiderül, hogy férfi, vegyes és női párosban mely ország sportolói érnek a csúcsra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik