Körkép a Kárpát-medencei futballfejlesztésről

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.19. 08:09
null
Dunaszerdahelyen minden meccs kezdése ünnepséggel ér fel (Fotó: Török Attila)<br />
Összeállításunkban sorra vesszük az anyaország segítségével zajló legfontosabb határon túli labdarúgóprojekteket: a magyar érdekeltségű klubok, akadémiák egyre többfelé az élvonalban, sőt a nemzetközi porondon küzdhetnek az új idényben.

A sportfejlesztések, pályaépítések, futballakadémiai programok éppen úgy részei a magyar nemzet határokon átívelő újraegyesítésének, ahogyan természetes, hogy az anyaország segíti kisebbségben élő honfi társaink egyházait, színházait, iskoláit, kulturális törekvéseit. Tavaly óta kormányhatározat teszi lehetővé a határon túli magyar állami sportfejlesztéseket – amelyek az infrastruktúra- és az utánpótlás-fejlesztést segítik, s amelyeket magánberuházások is kiegészítenek –, mi most az MLSZ-szel való megegyezés szerint, a munka szakmai koordinációját végző Puskás Akadémiától kapott információk segítségével mutatjuk be az induló vagy már javában zajló projekteket, amelyek száma folyamatosan nő újabb műhelyek, alközpontok bevonásával.

Kialakulóban van például az alább felsorolt intézményeken túl a kárpátaljai (ungvári, munkácsi) futballképzési rendszer a Kisvárda, valamint a partiumi (szatmárnémeti) központ a Nyíregyháza Spartacus szakmai felügyeletével, míg egyre többet hallani a Miskolc, Eger, Salgótarján vonzáskörzetébe tartozó, a DVTK köré kiépült sportkonglomerátum terjeszkedéséről is a határon túlra, szlovákiai, részben magyarok lakta területekre, rimaszombati központtal.

Összeállításunk csupán pillanatkép a bajnokságok befejezése előtt olyan csapatokról, amelyek már részei ennek a szakmai rendszernek, nem egy közülük feljebb léphet egy osztályt, vagy éppen hamarosan a nemzetközi kupákban képviselhet egy kicsit bennünket, mindannyiunkat is.

Természetesen nemcsak futballprogramok zajlanak, a más sportágakban elindított határon túli magyar fejlesztésekről is folyamatosan beszámolunk majd olvasóinknak. Ezúttal azonban a labdarúgásra fókuszálunk, amelynek Kárpát-medencei együttműködéséről a következőket tudtuk meg a rendszert irányító Takács Mihálytól, a Puskás Akadémia főigazgatójától:

„Az állam segítségével is zajló infrastrukturális fejlesztéseket most nem érintve, az együttműködés szakmai része három pilléren nyugszik. Ezek egyike az egységes utánpótlás-szakmai munka a gyerekek hattól tizenkét éves koráig, Tajti József utánpótlás szakmai igazgató koordinálásával. Ugyancsak egységes rendszerben végezzük a terhelésdiagnosztikát és az élettani méréseket, ezt a munkát dr. Csáki István sporttudományos csoportvezető fogja össze, ahogyan központosított a tehetségkutató rendszerünk is, amelyet Papp Bence a játékosmegfigyelői hálózat vezetője irányít."

ESZÉKEN MÁR A NEMZETKÖZI KUPÁBAN LEHET EDZŐDNI

A Puskás Akadémia és az NK Osijek, a vb-gólkirály Davor Suker nevelőegyesülete már 2006 óta együttműködik, az utánpótláscsapatok számos nemzetközi meccset játszottak egymással az évek során, majd 2015 őszén a kiesés és a csőd közelébe sodródó nagy múltú klubban többségi tulajdonrészt vásárolt Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia elnöke. Az új éra anyagi és szakmai stabilitást hozott: 2017 augusztusára a holland PSV Eindhoven felett aratott kapott gól nélküli kettős győzelemmel az Európa-liga playoffköréig jutott az Eszék, amelynek egyelőre kopott lelátói rendre ismét megtelnek szurkolókkal. A csapat most a negyedik helyen áll a bajnokságban, és minden bizonnyal ismét indulhat az Európa-ligában.

Közben a napokban tették le az új akadémia és szakmai központ alapkövét, és az új magyar tulajdonos azt a korábban tett ígéretét is beváltja, hogy a következő években új stadiont kap az NK Osijek. Az utánpótlás-nevelésben folyamatos az egyeztetés a Puskás Akadémia szakembereivel.

SEPSISZENTGYÖRGYÖN ÚJRA SAJÁT PÁLYÁN JÁTSZHATNAK

2016 decemberében a román másodosztályba frissen feljutó, 2011-ben újjáélesztett Sepsiszentgyörgyi OSK és a Puskás Akadémia között szoros szakmai együttműködés kezdődött, amelynek keretében Sándor István 2017 januárjától a Sepsi OSK szakmai igazgatójaként dolgozik Székelyföldön. Diószegi László tulajdonos csapata tavaly, története során először feljutott az élvonalba; emlékezetes, hogy tusnádfürdői beszédét Orbán Viktor miniszterelnök is a Sepsinek szóló gratulációval kezdte múlt nyáron.

Az év végére kieső helyre sodródó csapatot – amely nem is játszhatott az ősszel saját, az élvonalbeli követelményeknek nem megfelelő stadionjában – megerősítették, a játékosként a Fradiból ismerős Eugen Neagoe stábja és tizenhárom új játékos csatlakozott a kerethez.

Szép sikerek, nagy öröm: a Sepsiszentgyörgy játékosait 4500 drukker hajszolja győzelembe (Fotó: Sepsi OSK)
Szép sikerek, nagy öröm: a Sepsiszentgyörgy játékosait 4500 drukker hajszolja győzelembe (Fotó: Sepsi OSK)

Az első infrastrukturális fejlesztések után márciusban térhetett haza a csapat saját pályájára (amely 2019 végéig teljesen megújul, és új edzőközponttal egészül ki), addig hol Brassóban, hol pedig a Petrolul Ploiesti stadionjában játszotta hazai mérkőzéseit. Március 19. óta a hazai mérkőzéseiken 4500 erdélyi magyar buzdítja a Sepsi OSK játékosait, ami meg is látszik az alsóházi rájátszásban egyre tekintélyesebb eredményeiken: legutóbb a Temesvárt verték meg 3–0-ra, majd a Juventus Bucuresti csapatát 2–1-re, s a Gaz Metan elleni idegenbeli mérkőzésen, május 24-én már a bentmaradást is biztossá teheti a csapat, amelynek még egy hazai mérkőzése lesz.

SZÉKELYFÖLDÖN A FIATALOK ÍRHATJÁK A TÖRTÉNELMET

A székelyföldi futballnak az élvonalbeli Sepsi OSK mellett több harmadosztályú, magyar hátterű klubja is van (Kézdivásárhely, Székelyudvarhely, Marosvásárhely), az utánpótlásban központi szerepet játszó Csíkszereda pedig esélyes a másodosztályba jutásra is, hiszen a második helyen áll a táblázaton. Az FK Csíkszereda bázisán működik a Székelyföld Labdarúgó Akadémia, amely a Puskás Akadémia és a magyar kormány hathatós segítségével jött létre, s időrendben az első, egyúttal az első számú partnere is Erdélyben a felcsúti intézménynek.

A tíz alközponttal működő rendszerük ifjúsági csapataiból magyar és román korosztályos válogatottak kerülnek ki, s a Puskás Akadémiára kerülő Tamás Nándor 2018 tavaszán a magyar NB II-ben nyújt hétről hétre meggyőző teljesítményt a Csákvárban, míg Kovács Dániel a Puskás Akadémia U19-es csapatában szerepel. Az FK Csíkszereda történelmet írt: a román U17-es országos ifjúsági bajnoki döntőt az FK Csíkszereda U17-es csapata játszotta pénteken az FK Csíkszereda U16-os csapatával – az U16-osok 5–0-ra győztek. A napokban Csíkszereda adott otthont a magyar és a román U15-ös válogatottak hagyományteremtő meccsének is (erről részletesen beszámoltunk). A csíki akadémia és klub elnöke Szondy Zoltán, Felcsútról delegált szakmai igazgatója pedig Varga Károly, aki korábban a Puskás Akadémia U19-es csapatával magyar bajnokságot is nyert.

TOPOLYA: ALKÖZPONTOK SORA A VAJDASÁGBAN

A Vajdaságban épülő, tizennégy alközpontot célul kitűző akadémiai rendszer centruma. Az elmúlt hetekben ennek a projektnek a keretében újult meg például a bácskossuthfalvi öltöző. A felnőttcsapat tavaly nyár óta szerepel a szerb másodosztályban, tulajdonosa Zsemberi János. Egyelőre csak a bentmaradás volt a cél, ehhez képest az élbolyban szerepel a csapat néhány héttel a bajnokság vége előtt.

A FELJUTÁSÉRT KÜZDHETNEK A MURAVIDÉKI TEHETSÉGEK

A Lendva újonc a szlovén másodosztályban, mégis harcban áll a feljutásért az élvonalba. Magyarországi partnere a Zalaegerszeg, amelynek tulajdonosa, Végh Gábor a lendvai klub elnöke, míg az egerszegi klublegenda, a korábban Lendván is futballozó Kocsárdi Gergely klubigazgatóként felügyeli az utánpótlást is magába foglaló szakmai munkát.

VINCZE ISTVÁN SZAKMAI IRÁNYÍTÁSA RÉVKOMÁROMBAN

A Puskás Akadémia nem egészen egy éve segíti a szlovákiai klubot, amely a télen még kieső helyen állt. 2018 januárjától Vincze István sportigazgatóként dolgozik Révkomáromban, és a DAC-tól kölcsönkapott játékosaival frissített keretet Jozef Olejník két fordulóval a bajnokság vége előtt bent tartotta a tizenhat klubot felvonultató másodosztályban, sőt a csapat valószínűleg a középmezőnyben végez. A stadionépítést itt is segíti Magyarország.

CSODÁLATOS HANGULAT, SZÉP SIKEREK DUNASZERDAHELYEN

Világi Oszkár elnök-tulajdonos csapata évek óta egyre magasabb csúcsokat ostromol. Több lépcsőben újul meg a Mol Aréna, amelynek főlelátóját tavaly a nagy szlovák rivális, a pozsonyi Slovan elleni győzelemmel avatták. A magyarországi ultrák is nagy tömegben érkeznek a DAC hazai meccseire, amelyek a hangulatos szurkolásról és a már-már klubhimnusszá lett, a magyar szolidaritást kifejező dalról, az Ismerős Arcok zenekar Nélküled című daláról híresek. Illetve arról, hogy egyre több eséllyel harcol a csapat a nemzetközi indulást érő helyért, amelyet a hátralévő fordulóban könnyen megszerezhet a tavaly a Budapest Honvéddal magyar bajnok Marco Rossi vezetőedző irányította csapat, amely jelenleg a harmadik helyen áll.

Egyre fejlődik a DAC akadémiája is, és a kiépülő alközponti rendszerrel, amelynek az észak-komáromi csapat is része, sok száz magyar gyerek sportolását teszi lehetővé, és álmait válthatja valóra.

Magyar csapatok a környező országokban
Magyar csapatok a környező országokban

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik