Hilmar Leon Jakobsennel nagyot fordult a világ 2020-ban (Fotó: AFP)

 

Hilmar Leon Jakobsen 16 évesen mutatkozott be labdarúgóként a HB Tórshavn felnőttcsapatában a feröeri élvonalban, majd nem sokkal később súlyos csípősérülést szenvedett, így felhagyott a labdarúgással.

Mindig is labdarúgó akartam lenni, de tizenhét évesen egy sérülés miatt megoperálták a csípőmet, és az orvosok azt javasolták, hogy hagyjam abba a futballt. Azt tanácsolták, hogy térjek át a kézilabdára, mert ott kevésbé lesz befolyásoló tényező a korábbi sérülésem. Ez akkoriban hatalmas csalódás volt számomra” – mondta a BBC-nek adott interjújában a most 23 éves Jakobsen. 

A feröeri sportoló ezt követően kézilabdára váltott, és csatlakozott az élvonalbeli H71 csapatához. Jakobsen három bajnoki címet és két nemzeti kupát nyert klubjával, eközben előbb U20-as, majd felnőtt feröeri válogatott kézilabdázó lett. 

Januárban világbajnoki selejtezőn lépett pályára a feröeri kézilabda-válogatott színeiben Litvánia ellen, ezt követően a koronavírus-járvány közbeszólt, és Feröeren is megállt a sportélet. Ekkor jött el a váltás ideje Jakobsen számára, még ha nem is tudatos döntést hozott. 

„A koronavírus miatti leálláskor úgy döntöttem, hogy rövid időre visszatérek futballozni, és csatlakozom a HB Tórshavn tartalékcsapatához, így edzésben maradhatok. A bemutatkozó meccsemen dupláztam, s ezt követően felhívott az első csapat vezetőedzője” – ecsetelte Jakobsen.

A HB Tórshavn vezetőedzője, Jens Berthel Askou hamar meggyőzte Jakobsent, hogy vissza kell térnie a futballhoz. „Először elutasítottam az ajánlatot, rossz ötletnek tűnt. Később azonban meggondoltam magam” – mondta a játékos. 

Jakobsenre edzője csatárként számított, pedig ifiként kizárólag középpályásként szerepelt. Összesen 17 meccsen lépett pályára a 2020-as feröeri élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, és 12 gólt szerzett, emellett 6 gólpasszt is kiosztott. Ráadásként a HB Tórshavn lett a feröeri bajnok. 

Ezt követően Jakobsen meghívót kapott a feröeri felnőttválogatottba, és szerdán kezdőként lépett pályára Litvánia ellen, majd szombaton bemutatkozott a Nemzetek Ligájában a Lettország elleni, 1–1-es döntetlenre végződő mérkőzésen. 

„Ez életem legjobb éve. Újra labdarúgó lehetek. Trófeákat nyerek, és képviselhetem a hazámat abban a sportágban, amit a legjobban szeretek. A következő célom az, hogy külföldön is kipróbáljam magam, például Dániában, Svédországban, vagy Norvégiában, de akár egy nagyobb ország elismert bajnokságában is. Az élet tele van meglepetésekkel” – zárta a nem mindennapi történet főhőse, Jakobsen. 

NEMZETEK LIGÁJA
D-LIGA, 5. FORDULÓ
1. CSOPORT
Málta–Andorra 3–1 (Emili García 55. – öngól, Degabriele 58., Dimech 90+3., ill. Rebés 3.)
Lettország–Feröer 1–1 (Kamess 59., ill. Vatnhamar 60.) 

 AZ 1. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Feröer5328–4+411 
2. Málta52217–5+2  8 
3. Lettország5413–4–1  4
4. Andorra5231–6–5  2