Huszti és a moszkvaiak: Nyakon csípni a Rubint!

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2010.03.11. 22:13
null
Huszti Szabolcs (jobbra) és a Zenit keményen megedződött az európai kupaporondon (Fotó: Action Images)
Pénteken megkezdődnek a küzdelmek az orosz első osztályú labdarúgó-bajnokságban. Pénzügyi elemzők szerint a Premjer-liga csapatainak nagyon ügyelniük kell gazdálkodásukra, nehogy a visszalépésre kényszerülő FK Moszkva sorsára jussanak, ám a rajt előtt értelemszerűen nem az efféle nehézségek jelentik a fő témát. Fontosabb kérdés, hogy vajon a moszkvai élkluboknak vagy a Huszti Szabolcsot foglalkoztató szentpétervári Zenitnek sikerül-e megakadályozni a Rubin Kazanyt sorozatban harmadik aranyérme megszerzésében? A játékospiacon mindent megtettek a trónfosztás érdekében.

A hosszú évek után csökkenni kezdő bruttó hazai termék (GDP), a klubok pénzügyi hátterének gyengülését jelző FK Moszkva-csőd, valamint a sikerkovácsként tisztelt szövetségi kapitány, a holland Guus Hiddink nyári távozása – főképp ebből a három látványos eseményből, illetve jelenségből jutnak a külföldi szakírók arra a megállapításra, hogy a 2010-es világbajnokságról lemaradó orosz labdarúgás a közeljövőben lejtmenetbe fordul.

A Premjer-liga klubjai által 2009 nyarán és a 2010-es idény előtt játékosvásárlásra költött összeg (110 millió euró) valóban alacsonyabb, mint amekkora egy évvel korábban volt (133 millió). S bár a két évvel ezelőttivel nagyjából megegyezik, a csökkenés ténye és mértéke (17 százalék) szakmai megtorpanást ígér, de mindenképpen megkérdőjelezi azokat az orosz reményeket, amelyek szerint a Premjer-liga belátható időn belül felzárkózhat a legnagyobb európai bajnokságokhoz.

Különösen indokolt az óvatosság, ha figyelembe vesszük az FK Moszkva megroggyanását. A fővárosi klub tulajdonosa és fő pénzforrása, a Norilszkij Nikel ipari óriás februárban bejelentette: sajnálják elkeseredett szurkolóikat, de pénzügyi nehézségek miatt a csapat visszalép az élvonalbeli bajnoki küzdelmektől. Megfigyelők úgy vélik: a világméretű pénzügyi krízis gyűrűző hatásai újabb futballklubokat sodorhatnak veszélybe, illetve kényszeríthetnek arra, hogy legjobbjaik (külföldi) eladásával keressék a túlélés lehetőségét.

Az ilyesmi a télen még nem volt jellemző; a nevében a legnagyobb orosz biztosítótársaságot reklámozó Rosszgosztrah Premjer Liga csapatai megtartották legjobbjaikat, ami a nyári kiárusítás után (Anatolij Timoscsuk, Jurij Zsirkov, Pavel Pogrebnjak, Gyinyijar Biljaletgyinov egyaránt külföldre távozott) biztató az orosz szurkolók számára. Sőt, jöttek értékes játékosok külföldről is!


A LEGDRÁGÁBB TÉLI IGAZOLÁSOK
Játékos Vevő Ár (euró) Eladó
Olekszandr ALIJEV (ukrán)
Lokomotiv Moszkva 8 millió (Dinamo Kijev)
Alekszandr KERZSAKOV Zenit 6.5 millió (Dinamo Moszkva)
HONDA Kejszuke (japán)
CSZKA Moszkva 6 millió (Venlo)
Danko LAZOVICS (szerb)
Zenit 5 millió (PSV)
Igor SZEMSOV Dinamo Moszkva 4.7 millió (Zenit)
Alekszandr SZAMEDOV Dinamo Moszkva 4.5 millió (FK Moszkva)
Edgaras CESNAUSKIS  (litván)
Dinamo Moszkva 4.2 millió (FK Moszkva)
MAICÓN (brazil)
Lokomotiv 4 millió (Fluminense)
ARI (brazil)
Szpartak Moszkva 3 millió (AZ)
Alexandru EPUREANU (moldovai)
Dinamo Moszkva 2.5 millió (FK Moszkva)
Fatih TEKKE (török)
Rubin Kazany
2 millió (Zenit)
Andrij VORONIN (ukrán)
Dinamo Moszkva 2 millió (Liverpool)

A legnagyobb fogásnak kétségkívül Dzsudzsák Balázs egykori csapattársa, Danko Lazovics tűnik, akit a Zenit vásárolt ki a PSV-nél futó szerződéséből. A szentpéterváriak sokat költöttek Alekszandr Kerzsakovra is, kérdés, hogy a három év után visszavásárolt, a vágyott nyugat-európai karriert befutni képtelen támadónak lesz-e kellő motivációja a megújulásra. Mivel Huszti Szabolcs klubja a bajnoki cím visszahódítására készül, aligha lesz sok ideje akklimatizálódni.

Az oroszországi közvélekedés szerint a Gazprommal a háta mögött a Zenit bárkit leigazolhat, akit az új tréner, Luciano Spalletti szükségesnek tart. S hogy mit tehet be a közösbe a télen Olaszországból elcsábított tréner? „A mi játékosaink még nem tudják, hogyan kell egy emberként imádkozni ugyanahhoz az istenhez – a futballéhoz. Ha jól figyelnek, a rendkívül profi szemléletű Spalletti megtanítja őket erre" – vélekedik az 52-szeres szovjet válogatott Jevgenyij Lovcsev, a Szovjetszkij Szport sportlap szakértője.

A PREMJER LIGA CSAPATAI ÉS JÁTÉKOSKERETÜK ÉRTÉKE 
Csapatnév 2009 A keret értéke
Zenit Szanktpetyerburg 3. 116.45 millió
CSZKA Moszkva 5. 105.825 millió
Rubin Kazany 1. 84 millió
Lokomotiv Moszkva 4. 82.15 millió
Szpartak Moszkva 2. 77.9 millió
Dinamo Moszkva 8. 72.05 millió
Szaturn 7. 33.75 millió
Amkar Perm 13. 27.475 millió
Krilja Szovjetov Szamara 10. 22.225 millió
FK Rosztov 14. 20.7 millió
Alanyija Vlagyikavkaz (újonc) 15.1 millió
Tom Tomszk 9. 14.725 millió
Tyerek Groznij 12. 11.8 millió
Szibir Novoszibirszk (újonc) 11.3 millió
Szpartak Nalcsik 11. 10.125 millió
Anzsi Mahacskala (újonc) 10.125 millió
A játékoskeret értékét (euró) a transfermarkt.de alapján közöljük.

Kerzsakov legutóbbi klubja, a Dinamo Moszkva volt a legaktívabb a drága játékosok becserkészésében; a zenites Igor Szemsov mellett – mint fenti táblázatunkból kitűnik – három játékosért is kétmillió eurónál többet fizetett a törülközőt bedobó FK Moszkvának, s akkor Andrij Voroninról még nem is ejtettünk szót. Az erősítések ellenére az esélylatolgatók többsége nem sorolja a Dinamót abba az ötösbe, amelyik valószínűleg az aranyéremért hajt majd.

A trónkövetelők közé a Zeniten kívül három moszkvai csapatot helyeznek. Az élen említik a Dmitrij Szicsov, Peter Odemwingie csatárduóval felálló Lokomotivot, amely a legdrágább igazolást mondhatja magáénak: az övé Olekszandr Alijev.

Az ukrán gólerős középpályás, ám súlyos sérülésen, nehéz időkön van túl, így kockázatosnak mondható a szerződtetése. Jurij Szjomin azonban jól ismeri a 25 éves játékost kijevi edzősködése időszakából, s mivel őt tartják az egész Premjer-liga egyik legfelkészültebb trénerének, valószínűleg nem nyúlt mellé.

Jók az esélyei a BL-ben még álló, Alan Dzagojev, Mark González, Milos Kraszics, Tomás Necid és a frissen igazolt Honda Kejszuke révén félelmetes támadóerőt felvonultató CSZKA-nak, s természetesen a Szpartaknak is, amely a brazil Welliton személyében soraiban tudja a legutóbbi gólkirályt. A Szpartak tavaly ezüstérmes volt, ám edzőjét, a nemrégiben visszavonult Valerij Karpint még nem tartják kellően tapasztalt szakembernek a további előrelépéshez.

A fővárosi klubok mindenesetre 2006 óta hiába ácsingóznak a bajnoki címre, ilyen hosszú szünetre a szovjet idők lezárulta (1991) óta nem volt példa.

A moszkvaiak ügyeletes megtréfálóját, a Szuperkupát bemelegítésül már begyűjtő Rubint képesnek tartják az újabb címvédésre, noha Fatih Tekkén kívül nem igazolt ismert futballistát, sőt Alejandro Domínguez (Valencia) személyében elveszített egy fontos játékost. A klub legnagyobb értékének az összeszokottságot, az állandóságot, a szolidaritást tartják, no meg a szűkebb környezete, Tatárföld iránti elkötelezettséget, a plusz erőt adó hazafiságot. Kurban Bergyijev vezetőedző – nem jellemző ez Oroszországban – immár kilenc esztendeje irányítja a csapatot, amely az állandóság jegyében meg tudta tartani a legutóbbi idényben 16 gólt szerző Alekszandr Buharovot.

ARANYÉRMEK 
A LEGUTÓBBI ÖT BAJNOK
2009 Rubin
2008 Rubin
2007 Zenit
2006 CSZKA
2005 CSZKA
ÖRÖKRANGSOR (1992–)
9 arany: Szpartak Moszkva (12)
3 arany: CSZKA Moszkva (7)
2 arany: Lokomotiv Moszkva, Rubin Kazany
1 arany: Alanyija Vlagyikavkaz, Zenit (1)
Zárójelben a szovjet bajnoki címeket tüntettük fel.

Végül tegyünk egy kitérőt a mezőny alsóbb régióiba is, megint csak az FK Moszkva apropóján. A fővárosi klub visszalépése után a másodosztály harmadikja, az Alanyija nyert meghívást az élvonalba. Bár a választás logikusnak tűnik, sokan fontos körülménynek tartják, hogy Alekszandr Hloponyin, az FK Moszkvát mostanáig jó anyagi körülmények között tartó Norilszk Nikel korábbi elnöke ma kormány-főhivatalnokként a Kaukázusban tevékenykedik, s a vlagyikavkazi klub „irányított" feljebb sorolása legalábbis nem gyengíti pozícióit a puskaporos levegőjű térségben...

Légiósaink közül vélhetően újra Huszti Szabolcs lesz a legközelebb a tűzhöz. „Legalább három csapat csak az aranyat tekinti céljának, köztük mi is, ebből következően már az érmekért is óriási lesz a csata" – mondta a Sportbox.ru-nak a Zenit középpályása, aki az idény elején az eltiltását tölti.

A legutóbb súlyos sérüléssel küzdő Németh Norbertnek (Tom Tomszk) a tavalyinál csak jobb éve lehet, s előrelépésben reménykedik Gaál Miklós (Amkar) is, akit külföldre is hívtak, ám klubja ragaszkodott hozzá.

Gaál csapata a pénteki nyitó mérkőzésen a CSZKA vendége lesz, szombaton Huszti és a Zenit a Krilja Szovjetovnál, a Némethet foglalkoztató Tom pedig az Oleg Protaszov dirigálta Rosztovnál vendégeskedik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik