Hosszabbítás után, egy büntető segítségével klubvilágbajnok a Chelsea

SZABÓ RÓBERTSZABÓ RÓBERT
Vágólapra másolva!
2022.02.12. 17:15
null
A Chelsea nyerte a klub-vb-t (Fotó: AFP)
A rendes játékidőben a Chelsea szerezte meg a vezetést, akkor a Palmeiras egyenlített büntetőből. A kétszer tizenöt perces hosszabbítás végén aztán az angol együttes szerezte meg a vezetést egy tizenegyessel. A londoni csapat ezzel 2–1-re megnyerte a klub-vb döntőjét.

 

KLUBVILÁGBAJNOKSÁG, ABU-DZABI
DÖNTŐ
Palmeiras (brazil)–Chelsea (angol) 1–2 (0–0, 1–1
) – hosszabbítás után
Abu-Dzabi,
Mohammed bin Zajed Stadion, Vezette: Chris Beath (ausztrál)
PALMEIRAS: Weverton – M. Rocha (Devyerson, 118.), G. Gómez, Luan, Piquerez – Dudu (Rafael Navarro, 103.), Danilo, Raphael Veiga (Atuesta, 77.), Zé Rafael (Jaílson, 60.), Scarpa – Rony (Wesley, 77.). Vezetőedző: Abel Ferreira
CHELSEA: É. Mendy – Christensen (M. Sarr, 91.), Thiago Silva, Rüdiger – Azpilicueta, Kanté, Kovacic (Zijes, 91.), Hudson-Odoi (Saúl, 77.) – Mount (Pulisic, 31.), R. Lukaku (Werner, 77.), Havertz.Menedzser: Thomas Tuchel
Gólszerző: R. Lukaku (55.), Havertz (117. – 11-esből), ill. Raphael Veiga (64. – 11-esből)
Kiállítva: Luan (120+6.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Aktívan kezdte az első félidőt a Palmeiras, az első tíz percben még jobban is játszott, mint a Chelsea, azonban szépen fokozatosan az angol együttes a kezébe vette az irányítást. Az első játékrész ennek ellenére nem a helyzetekről szólt, mindkét csapat csak egy alkalommal találta el a kaput, a többi próbálkozás messze elkerülte a kaput.

A szünet után a Chelsea agresszívabban jött ki a pályára, Kovacic tudott meglódulni az 55. percben a pálya közepén, Hudson-Odoi kicsit kisodródva, de középre tudta tenni a labdát, amit Romelu Lukaku két védővel a nyakában is a kapuba fejelt(1–0). A gyors gólra aztán kilenc percen belül jött is a válasz, hiszen Thiago Silva egy felugrás közben kézzel ért a labdához, a videóbíró segítségével Chris Beath játékvezető büntetőt ítélt, amit Raphael Veiga értékesíteni tudott(1–1).

A folytatásban egyik csapat sem tudott igazán nagy helyzetet kialakítani, ez jellemző volt a kétszer tizenöt perces hosszabbításra is. A dráma aztán a végén jött, hiszen Zijes szöglete után Azpilicueta lőhetett nagyjából 11 méterről, a labda útjába Luan keze került, így a VAR segítségével újabb büntetőt ítélt a játékvezető, ezúttal a Chelsea javára. A tizenegyeshez Kai Havertz állt oda, aki magabiztosan értékesítette a lehetőséget, így a Bajnokok Ligája után a klubvilágbajnokságot is az ő góljával nyerte meg az angol együttes(2–1).

A Chelsea első alkalommal hódította el a klubvilágbajnoki címet, amelyet már 2012-ben megszerezhetett volna, azonban akkor a brazil Corinthias 1–0-ra legyőzte az együttest. A londoni klub a Manchester United (2008) és a Liverpool (2019) után a harmadik angol gárda, amely klubvilágbajnoknak mondhatja magát.

PERCRŐL PERCRE

 

 

120+7. perc: Itt a mérkőzés vége, a Chelsea nyerte meg a klub-vb döntőjét!

120+6. perc: Kai Havertz vezette a labdát egyedül a kapusra, de Luan hátulról becsúszva megállította az akciót. A játékvezető a videóbíró segítségét igénybe véve piros lapot adott a középső védőnek.

HÁROM PERC A RÁADÁS

120+1. perc: Abel Ferreira, a Palmeiras vezetőedzője kap sárga lapot.

120. perc: Gustavo Gómez és Thiago Silva fejelt össze szerencsétlenül, a Chelsea jöhet szabadrúgással a saját tizenhatosán belülről.

118. perc: Marcos Rocha hagyja el a pályát, Devyerson veszi át a helyét.

118. perc: Kai Havertz kap sárga lapot, miután a gólöröménél levette a mezét.

117. perc: Kai Havertz állt oda a tizenegyeshez, s a német játékos magabiztosan értékesítette a lehetőséget, ismét vezet a Chelsea. 2–1

116. perc: Eduard Atuesta is reklamálás miatt kap sárga lapot.

115. perc: Luan kapott sárga lapot a kezezés miatt.

114. perc: Zijes ívelte középre jobb oldalról a szögletet, a tizenhatoson belül a kavarodás közben a Chelsea játékosai pedig úgy látták, hogy az egyik Palmeiras-játékos kézzel ért a labdához. A videóbíró-szobából rá is szólnak a játékvezető fülére, aki kimegy és maga nézi meg az esetet. A képekből az következik, hogy egyértelműen Luan kezéhez ért a labda, és Beath is így gondolja ezt.

113. perc: Zijes ívelt nagyszerűen a pálya bal oldaláról középre, Havertz fejét kereste, de az egyik védő még időben ki tudta csúsztatni a labdát az alapvonalon túlra.

111. perc: Werner kényszerítőzött szépen Pulisic-kel, azonban a kapu bal oldala felől leadott jobb lábas lövése elszállt a keresztléc felett.

108. perc: Zijes ívelt középre a pálya bal oldaláról, azonban a középen érkező Havertz letarolta Wevertont.

106. perc: Kezdetét vette az utolsó tizenöt perc. Eldől a mérkőzés sorsa, vagy tizenegyespárbaj következik? Hamarosan kiderül!

105+2. perc: A hosszabbítás első tizenöt perce letelt, a térfél csere és egy kisebb szünet után folytatódhat a mérkőzés.

105+1. perc: Rafael Navarro kapott jó kiugratást, de lesen tartózködott, így a Chelsea jöhet szabadrúgással.

EGY PERC A RÁADÁS

105. perc: A mérkőzés első sárga lapját Wesley kapja. A Palmeiras játékosa futás közben arcon csapta Saúlt a felezővonal közepén, ezért járt a büntetőlap.

103. perc: Dudu hagyja el a pályát, Rafael Navarro a helyén.

99. perc: Balszerencsés szituáció: Havertz passzolt Werner elé, aki középre tette a labdát, két védőn pattant meg és végül a keresztlécet találta el, ami után Hakim Zijes végezhetett el szögletet a bal oldalról. A hosszún Werner szedte össze az ívelést, de nem tudott helyzetet kialakítani.

95. perc: Danilo lépett oda csúnyán Pulisicnek, ami után Zijes végezhetett el szabadrúgást. A marokkói játékos pontrúgását végül a védők rúgták ki a tizenhatoson belülről.

91. perc: Két csere a Chelsea-nél: Christensen helyére érkezik Malang Sarr, míg Kovacicot Zijes váltja.

91. perc: Elkezdődött a hosszabbítás!

90+6. perc: Véget ért a rendes játékidő, nem született meg a mindent eldöntő találat, így rövid szünet után következhet a kétszer tizenötperces hosszabbítás.

90+2. perc: A jobb oldalról végezhetett el szögletet Pulisic, a labda jól szállt a tizenhatoson belülre, de a védők felszabadítottak. Ezután Werner ívelt középre, a kipattanót pedig Kovacic lőtte rá bő 17 méterről, azonban messze elszállt a kapu fölött a labda.

ÖT PERC A RÁADÁS

90. perc: Piquerez marad a földön, azonban veszélyes játék miatt a Chelsea következhet szabadrúgással. A Palmeiras futballistája magas lábbal próbálta szerelni Saúlt. A pontrúgást Pulisic végezte el, de Gómez kifejelte a labdát.

86. perc: Már az utolsó öt percen belül járunk, a Palmeiras továbbra is hősiesen védekezik, a Chelsea pedig kis passzos játékkal próbálja feltörni a védelmet.

81. perc: Atuesta ívelt középre egy szabadrgást, de a védők sikeresen kifejelték a pálya jobb oldalára a labdát, bedobással jöhet a Palmeiras.

77. perc: Szeretné rövidre zárni a mérkőzést Thomas Tuchel: Romelu Lukaku helyére Timo Werner érkezik, míg Hudson-Odoit Saúl váltja. A Palmeirasnál Rony helyére Wesley érkezik, Veigát pedig Eduard Atuesta váltja.

73. perc: Kanté nagyszerűen szervezte a játékot, szépen passzolt a visszafelé mozgó Lukaku elé, aki rögtön az érkező Pulisicnek továbbított. Az amerikai a tizenhatos előteréből, középről lőtt, bal lábbal, de lövése nem találta el a kaput, kis híján ment el a jobb kapufa mellett.

71. perc: Danilo passzolt szépen Raphael Veiga ellen, aki lefordult a tizenhatos bal sarkánál, kapura lőtt, de Mendy könnyedén hárította a középpályás lapos, erőtlen lövését.

69. perc: Havertz került nagy helyzetbe, de a bal oldalról, éles szögből leadott lövése nem talált utat a kapuba.

 


 

64. perc: Raphael Veiga magabiztosan értékesítette a tizenegyest, Mendy a kapu jobb alsó sarka felé ugrott el, a labda azonban a bal alsó sarokba került. 1–1

63. perc: BÜNTETŐ! A játékvezető fülére szóltak a videóbíró-szobából, ahol úgy észlelték, hogy Thiago Silva a felugrásánál kézzel ért a labdához. Chris Beath maga is szemügyre vette a dolgokat a kijelzőnél, ami után úgy döntött, büntetőt ítél a Palmeiras javára.

61. perc: Dudu elé került a labda a tizenhatoson belül, de lövése nem volt kellően erős és irányított, így Mendy védeni tudott.

60. perc: Csere a Palmeirasnál: Zé Rafael hagyja el a pályát, a helyén Jailson.

57. perc: Lukaku passzolt Pulisic elé, az amerikai magabiztosan lőtt kapura, de a labda elkerülte a kapu jobb oldalát.

 


 

55. perc: GÓL!Kovacic húzta meg a labdát a pálya közepén, Hudson-Odoi elé passzolt, aki kicsit kisodródva, de középre tette a labdát. Az ötösön belül Romelu Lukaku várakozott, aki két védővel a nyakán is a kapuba fejelt, így megszerezte a vezetést a Chelsea-nek. 1–0

51. perc: Pontatlanok a Chelsea játékosai, azonban az elmúlt hat percben egyértelműen fölényben futballozik az angol együttes. Legutóbb Kanté próbálta meg kiugratni Havertzet, de a német játékosnak hosszú volt a passz.

49. perc: Rüdiger próbálkozott távolról, nagyjából 35 méterről, bal lábbal, azonban lövése nagyjából fél méterrel a keresztléc felett szállt el.

48. perc: Gustavo Gómez volt szabálytalan Hudson-Odoival szemben, az angol szélső által elvégzett szabadrúgást azonban könnyedén húzta le Weverton.

46. perc: Elkezdődött a második félidő!

Folytatódik a sorminta: a 2019-es és a 2020-as klub-vb-döntő után a 2021-esen sem született gól az első félidőben. Legutóbb 2018-ban tudott vezetést szerezni már az első 45 percben egy együttes: akkor a Real Madrid a 14. percben Luka Modric találatával szerezte meg az előnyt.

 

 

 


 

45+4. perc: Itt az első félidő vége, 45 perc játék után az állás 0–0.

45+2. perc: Thiago Silva vállalkozott nagy dologra: jól látta meg, hogy Gustavo Gómez és Luan nem zárt össze, kettejük között pedig körülbelül 35 méterről lőtt távolról. Lövése nem is volt veszélytelen, Weverton ért bele a labdába, Hudson-Odoi jobb oldalról középre tett szöglete után pedig Rüdiger fejelt messze a kapu fölé.

HÁROM PERC A RÁADÁS

40. perc: Rony újabb rossz döntése: a brazil támadó Kovacic lábáról lopta le a labdát, de messze a kapu fölé lőtt bő 24 méterről, a kapu jobb oldaláról.

38. perc: Szépen érkezett középre a labda Azpilicueta bal oldali beadása után, azonban Weverton kimozdult a kapujából, el tudta öklözni a labdát, de az érkező Pulisic letarolta a kapust, aki most ápolásra szorul.

37. perc: Christian Pulisiccal szemben volt szabálytalan Gustavo Gómez, 22 méterre a kaputól, jobb oldalra. Az amerikai állt oda a szabadrúgáshoz, de messze a kapu fölé lőtt.

35. perc: Gyönyörű játékot mutatott be kis területen, a tizenhatos bal oldalán a Chelsea. Kanté kapta a labdát Pulisictől, aki aztán Lukaku elé tette tovább azt, de a belga nem tudott jól beleérni.

33. perc: Gustavo Scarpa végezhetett el szögletet, a tizenhatoson belül Gustavo Gómez tűnt el, de a játékvezető nem látott szabálytalanságot.

31. perc: Mason Mount számára nem alakult jól a mérkőzés, félóra játék után sérülés miatt kénytelen elhagyni a pályát, a helyén Christian Pulisic.

30. perc: Kanté volt egy kicsit erőszakosabb a kelleténél, Danilonak lépett oda szabálytalanul.

27. perc: A mérkőzés eddigi legnagyobb lehetősége! Zé Rafael húzott el két ember között, Dudu elé passzolt, aki egy az egyben vezethette Édouard Mendyre a labdát, de Christensen pont annyira meg tudta zavarni, hogy ne tudja pontosan kapura lőni a labdát, amely a kapu bal oldala mellett ment el.

26. perc: Kai Havertz próbálkozott ismét, de bal lábas lövése ezúttal a kapu bal oldala mellett zúgott el.

25. perc: Kanté játszotta meg a tizenhatos előterében Havertzet, a német kapura fordult, de messze a kapu jobb oldala mellé lőtt.

24. perc: Dudu döntött úgy, hogy próbálkozik, azonban 20 méterről, a kapu bal oldaláról leadott jobb lábas lövése elszállt a kapu felett.

22. perc: Luan volt jó helyen: Kanté tette vissza a labdát a tizenhatoson belül, bal oldalon Lukaku elé, a belga lövését azonban blokkolni tudták.

18. perc: Az első nagyobb lehetőség: Rony fejére érkezett a labda, aki nagyjából a tizenegyes pont magasságából fejelhetett, de gyengére sikerült próbálkozását könnyedén fogta Édouard Mendy.

16. perc: Rüdiger volt szabálytalan Ronyval szemben, szabadrúgással jöhetett a pálya jobb oldaláról, éles szögből a Palmeiras, azonban veszélyes helyzet nem alakult ki Gustavo Gómez ívelése után.

15. perc: Mason Mount próbálkozott bő 30 méterről a pálya bal oldaláról szabadrúgással, azonban jobb lábas tekerése elkerülte a kaput.

14. perc: Azpilicueta került helyzetbe! Hudson-Odoi cselezett a pálya közepe felé a pálya jobb oldaláról, bal lábbal ívelt középre, de egy kicsit hosszúra sikeredett a passza, így Azpilicueta már nem érhette el a labdát az alapvonal előtt.

12. perc: Egy pár lufi a pályán, Mason Mount pedig a földön Zé Rafael belépője után. A Chelsea szabadrúgását az angol középpályás végezte el a kapu bal oldaláról, körülbelül 35 méterről, de ívelése nem talált célt, a védők felszabadítottak.

10. perc: A brazilok kapusa, Weverton nagyszerű kirúgás után passzolt Rony elé, aki bal oldalról próbálkozott volna, viszont jobb lábas lövése után a Chelsea következhet bedobással.

5. perc: Scarpa végezte el a mérkőzés első szögletét bal oldalról, ami meg is találta Rony fejét, de a rövidre érkező támadó nem tudta kapura irányítani a fejesét.

4. perc: Veiga adta középre a labdát, Rony próbált meg ollózni a Chelsea tizenhatosán belül, azonban nem találta el a labdát.

4. perc: Mateo Kovacic lépett oda csúnyán Scarpának, a Palmeiras jöhet szabadrúgással.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, Lukaku végezte el a kezdőrúgást!

Massimiliano Irrati lesz a vezető videóbíró a mérkőzésen.

Nem első alkalommal jár a döntőben a Chelsea: 2012-ben szintén brazil ellenféllel küzdött meg a trófeáért, akkor 1–0-ra kikapott a Corinthianstól.

Tiszta fehérben lép pályára a Palmeiras, kékben a Chelsea.

Látványos fényshow nyitja a mérkőzést.

Fennállása során harmadik alkalommal lett bronzérmes az egyiptomi al-Ahli, amely a szaúdi al-Hilal ellen nyert 4–0-ra a bronzmérkőzésen. A találkozóról bővebben ide kattintva olvashatnak!

Negyedik alkalommal rendeznek angol és brazil csapat között döntőt a klubvilágbajnokságon, azonban az biztos, hogy új klubvilágbajnokot avatunk.

A Chelsea az al-Hilal, míg a Palmeiras az al-Ahli elleni sikere után jutott be a fináléba.

A KLUB-VB PROGRAMJA
1. FORDULÓ
Február 3. al-Dzsazíra (arab emírségekbeli)AS Pirae (tahiti)4–1
2. FORDULÓ
Február 5.al-Ahli (egyiptomi)Monterrey (mexikói)1–0
Február 6.al-Hilal (szaúdi)al-Dzsazíra (arab emírségekbeli)6–1
ELŐDÖNTŐ
Február 8.Palmeiras (brazil)al-Ahli (egyiptomi)2–0
Február 9.Chelsea (angol)–al-Hilal (szaúdi)1–0
AZ 5. HELYÉRT
Február 9.Monterrey (mexikói)–al-Dzsazíra (arab emírségekbeli)3–1
A 3. HELYÉRT
Február 12.al-Ahli (egyiptomi)–al-Hilal (szaúdi)4–0
DÖNTŐ
Február 12.Chelsea (angol)–Palmeiras (brazil)2–1 – h. u.

 

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A PALMEIRAS–CHELSEA MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik