Hollandia: a gyenge szereplés miatt menesztették az Ajax vezetőedzőjét

Vágólapra másolva!
2023.01.27. 10:49
null
Schreudernek távoznia kell (Fotó: Getty Images)
A csapat gyenge szereplése miatt menesztették posztjáról Alfred Schreudert, az AFC Ajax labdarúgócsapatának vezetőedzőjét.

Az amszterdami klub közleményében kifejtette: legfőképpen amiatt döntöttek az edzőváltás mellett, mert a bajnokságban sok pontot veszítettek el az elmúlt hetekben, hónapokban, valamint megrekedt a csapat fejlődése is. Edwin van der Sar klubigazgató hozzátette: a közelmúltban egyre világosabbá vált számukra, hogy Schreuder nem tudja megállítani a lejtmenetbe került együttest, és miután nem láttak esélyt a változásra, az előrelépésre, elveszett iránta a bizalom.

„Fájdalmas, de szükségszerű döntést hoztunk” – mondta. Schreuderrel együtt távozott Matthias Kaltenbach másodedző is.

Az 50 éves Schreuder tavaly nyáron ült az Ajax kispadjára, ahol a Manchester Unitedhez távozó Erik ten Hag örökét vette át. Az új edző bemutatkozása jól sikerült: a bajnokságban sorozatban hat mérkőzést nyertek meg az amszterdamiak, majd a Bajnokok Ligájában első csoportmérkőzésükön 4–0-ra legyőzték a Rangerst. A folytatás azonban már nem alakult ilyen kedvezően: a BL-ből csoportharmadikként búcsúztak – a Napoli és a Liverpool elleni négy találkozón pont nélkül maradtak, ezeken 4–15 volt a gólkülönbségük –, és kerültek át az Európa-ligába, ahol a nyolcaddöntőért majd a Schäfer Andrást is foglalkoztató Union Berlinnel játszanak.

Az Ajax október 22. óta nem nyert meccset a bajnokságban, nyeretlenségi sorozata már hét mérkőzés óta tart – ezeken egy vereség mellett hatszor játszott döntetlent –, ezzel beállította a hatvanas évekbeli (1962, 1964, 1965) negatív klubrekordot. Az amszterdamiak legutóbb csütörtökön otthon játszottak 1–1-es döntetlen a kiesés elkerüléséért küzdő Volendammal.

A 36-szoros bajnok, 2019-ben, 2021-ben és 2022-ben is első Ajax – 2020-ban nem hirdettek bajnokot – 18 fordulót követően 34 ponttal az 5. helyen áll a bajnokságban, hét ponttal lemaradva az éllovas Feyenoord mögött.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik