„Hihetetlen esélye van az Arsenalnak a bajnoki címre”

Vágólapra másolva!
2011.03.19. 11:22
null
A WBA ebben a szezonban egyszer már megtréfálta az Arsenalt (Fotók: Action Images)
Remek a szombati kínálat az európai topligákban. A Premier League-ben, a Primera Divisiónban, a Bundesligában és a Serie A-ban is pályára lép a listavezető. A legnagyobb verseny Angliában van, ahol a hárompontos előnnyel rendelkező, de egy meccsel többet játszó Manchester United a Boltont fogadja, míg az Arsenal a WBA otthonába látogat. Harry Redknapp, a Tottenham menedzsere szerint Arsene Wenger együttesének hihetetlen esélye van a bajnoki cím megszerzésére.

PREMIER LEAGUE

Angliában természetesen továbbra is az a legfőbb kérdés, hogy a hat éve semmit sem nyerő (de folyamatosan a legjobbak között szereplő) Arsenal vagy a Premier League rekordbajnoka, a Manchester United hódítja el a szezon végén a bajnoki címet? Természetesen a versenyfutásba még szélsőséges esetben a holnap egymás ellen játszó Chelsea és a Manchester City is beleszólhat, ám a két élcsapat most szombaton próbálja megszerezni újabb három pontját.

Nehéz eldönteni, hogy melyiküknek van könnyebb helyzete, hisz az MU a masszív középcsapatnak számító, Európa-liga-szereplést érő helyre hajtó Boltont fogadja, míg az Arsenalnak a kiesés ellen menekülő West Bromwich Albion otthonában lesz jelenése.

Az elmúlt hetekben Sir Alex Ferguson uralta Angliában a főcímeket. Az MU menedzserét öt mérkőzésre eltiltotta az angol szövetség, miután a Chelsea-vel szemben elveszített bajnoki találkozót követően kommentálta a játékvezető tevékenységét. A skót szakember legnagyobb problémáját pedig most a védelem összeállítása okozza.

Rio Ferdinand a hírek szerint ebben a szezonban már nem léphet pályára, míg Nemanja Vidics továbbra is vádliproblémákkal küzd. De maródi John O'Shea és Rafael is. A legutóbbi hat mérkőzésén veretlen Bolton pedig ezt kihasználhatja.

A nehézségek pedig az Arsenal malmára hajthatják a vizet, Harry Redknapp, a Tottenham menedzsere szerint például hatalmas esélye van az „ágyúsoknak" arra, hogy megnyerjék a Premier League-et.

„Azt kell mondjam, hogy hihetetlen esélye van az Arsenalnak a végső győzelemre, talán nagyobb mint bármikor máskor. Most már nem játszik szerda-szombat ritmusban, míg a Manchester Unitednak például a City ellen kell FA-kupa-elődöntőt vívnia. Wengerék szombat-szombat-szombat ritmusban fognak futballozni, míg a többi rivális a hét közben is nagyon nehéz mérkőzéseket vív" – mondta Redknapp.

Ráadásul az Arsenal a vesztett pontok tekintetében ugyanúgy áll, mint az éllovas Manchester United, kettőjük tavaszi összecsapása pedig az Emiratesben lesz.

A londoniaknak a WBA elleni mérkőzésen kötelező a három pont megszerzése, annak ellenére is, hogy Londonban az „odavágó" meglepetésre 3–2-es birminghami sikerrel zárult. Legutóbb az 1961–1962-es szezonban volt arra példa, hogy a WBA oda-vissza megverte a bajnokságban az Arsenalt. Ha ez most is bekövetkezne, az nagy valószínűséggel Arsene Wenger csapatának bajnoki címébe kerülne.

PRIMERA DIVISIÓN

Angliához hasonlóan Spanyolországban is szombaton játszik a bajnokság első két helyezettje: az FC Barcelona és az ötpontos hátrányban lévő Real Madrid. A két csapat a Bajnokok Ligájában egy ágra került, így továbbjutásuk esetén újabb két el calásicót láthatnának a futball szerelmesei. Most azonban a bajnokságban kell bizonyítania a két csapatnak, s előzetesen inkább elképzelhető, hogy a Barca növeli az előnyét, mintsem hogy a királyiak csökkentik azt.

Cristiano Ronaldóra nagy csata vár
Cristiano Ronaldóra nagy csata vár

Pep Guardiola együttese a Getafét fogadja, s a katalánok számára egyértelműen kötelező a győzelem. Messizhetnénk a mérkőzéssel kapcsolatban, ezúttal azonban egy másik „kisemberről", Bojan Krkicről írunk.

Ha ma pályára lép a fiatal támadó, akkor már száz fellépéssel büszkélkedhet majd a spanyol élvonalban. Ő lenne a harmadik legfiatalabb játékos, aki elérte ezt a mérföldkövet.

Krkic eddig a bajnoki mérkőzéseken 24 gólt szerzett, 2007-ben még a legfiatalabb Barca-futballista volt, aki a kapuba talált: a Villarreal ellen 17 évesen és 53 naposan volt eredményes.

A Real Madridra igazi presztízscsata vár a városi rivális Atlético ellen. A legnagyobb kérdés, hogy mennyit bír majd a sérülésből visszatérő Cristiano Ronaldo.

„Jobb lenne, ha vasárnap lenne a mérkőzés. Teljesen normális, hogy miután gyakorlatilag még edzetlen állapotban több mint hetven percet játszott a Lyon ellen, most nem épp a legjobb erőállapotban van" – mondta C. Ronaldóról José Mourinho vezetőedző. Ennek ellenére meglepő lenne, ha nem kezdetné legnagyobb sztárját.

SERIE A

Megszokott módon az olasz bajnokságban a meccsdömping ezúttal is vasárnapra marad. A listavezető azonban szombaton játszik: a Milan a Palermo vendége lesz. A Milannál pedig tartanak a mérkőzéstől.

„Serse Cosmi olyan felkészült edző, aki tökéletesen tudja, hogyan kell irányítani egy csapatot. Nehéz dolgunk lesz, mert a Palermo öt vereség után bizonyítani akar" – vélekedett a találkozó előtt Massimiliano Allegri, a Milan vezetőedzője.

A piros-feketék előnye jelenleg öt pont a városi rivális címvédő Interrel szemben, úgyhogy egy esetleges pontvesztés semmiképpen sem jönne jól a csapatnak. Igaz, végzetes sem lenne...

BUNDESLIGA

A Bundesliga legnagyobb híre a héten az volt, hogy negyvennyolc óráig sem maradt munka nélkül Felix Magath. A Schalkétól szerdán menesztett vezetőedzőre máris lecsapott a Wolfsburg, amely 2009-ben éppen Magath irányításával hódította el fennállása első bajnoki címét.

A kiesés elöl menekülő VfL azonban csak vasárnap játszik, akárcsak a második Bayer Leverkusen, így a listavezető Borussia Dortmund 12 pontra növelheti előnyét – átmenetileg.

Jürgen Klopp együttese legutóbb csalódást keltő futballal 1–0-s vereséget szenvedett Hoffenheimben. Talán már mindenki elhitte Dortmundban, hogy zsebben a bajnoki cím (ami nagy valószínűséggel így is lesz), de ismét bebizonyosodott, hogy nem elég csak a nadrágot kiküldeni a pályára.

Gond azonban egy szál sem, a szezonban meglepően jól szereplő, jelenleg ötödik Mainz ellen ismét vissza lehet térni a megkezdett útra.

A Bayern München hatalmas traumán van túl: a csapat gyakorlatilag saját magát ejtette ki a Bajnokok Ligájából. A szezon végén távozó Louis van Gaal együttese az első meccsen az Inter otthonában nyert 1–0-ra, majd a visszavágón a szünetig detronizálhatta volna a címvédőt. Nem tette, a vége pedig ismert: 3–2-es vereség után búcsú a legrangosabb európai kupától.

Maradt a bajnokság, ahol a sebeit nyalogató Bayern a Freiburg vendége lesz. A három pont pedig nagyon kell a bajoroknak, akiknek mindenképpen dobogón kell végezniük, ha a következő szezonban is a BL-ben akarnak szerepelni.

A SZOMBATI PROGRAM
NB I, 20. FORDULÓ
BFC Siófok–Vasas 15.00
Lombard Pápa TFC–Kaposvári Rákóczi FC
15.00 (Tv: Sport1)
Paksi FC–Szombathelyi Haladás 16.00
Bp. Honvéd–Szolnoki MÁV FC
17.00
Győri ETO FC–Ferencváros 17.30 (Tv: Sport1)
PREMIER LEAGUE, 30. FORDULÓ
Tottenham–West Ham United
13.45 (Tv: Digi Sport)
Aston Villa–Wolverhampton
16.00
Blackburn–Blackpool
16.00
Manchester United–Bolton
16.00 (Tv: Digi Sport)
Stoke City–Newcastle United
16.00
West Bromwich–Arsenal
16.00
Wigan–Birmingham
16.00
Everton–Fulham
18.30
PRIMERA DIVISIÓN, 29. FORDULÓ
Mallorca–Zaragoza 18.00
FC Barcelona–Getafe 20.00 (Tv: Sport2)
Atlético Madrid–Real Madrid 22.00 (Tv: Sport2)
BUNDESLIGA, 27. FORDULÓ
Freiburg–Bayern München
15.30 (Tv: Eurosport2)
Nürnberg–Werder Bremen 15.30
Hannover–Hoffenheim 15.30
Hamburger SV–1. FC Köln 15.30
Eintracht Frankfurt–St. Pauli 15.30
Borussia Dortmund–Mainz 18.30 (Tv: Eurosport2)
SERIE A, 30. FORDULÓ
Lazio–Cesena 18.00 (Tv: Digi Sport)
Palermo–Milan
20.30 (Tv: Digi Sport)
A bajnokságok állását itt tekintheti meg.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik