Hercegek alkonya… Szögre akasztotta Silvestre, Friedel és Ángel is

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2016.01.03. 14:47
null
Friedel, Ángel, Miccoli és Kehl is szögre akasztotta idén
Az év vége táján illik „szánkba venni” a szaloncukor, a bejgli, a pezsgős pohár és még ki tudja mi minden mellett a veszteségeinket is, és szokásunk szerint mi is megtesszük ezt a labdarúgó-világgal kapcsolatban. Összegyűjtöttük már önöknek a tavaly elhalálozott labdarúgókat, most pedig azokkal folytatjuk, akik nem földi létüket, csak futballistakarrierjüket fejezték be. Háromrészes sorozatunk második anyagával jelentkezünk most.

Mikaël Silvestre

„Silvestre fiatal korában az egyik legnagyobb európai hátvédtehetségnek számított, s bár nem vált rossz játékos belőle és sokáig stabil tagja volt a francia nemzeti tizenegynek is, nem képes egyenletesen világszínvonalon teljesíteni – igaz, panasz nem lehet akaraterejére, elszántságára” – írtuk róla jó tíz éve. Az 1977-es születésű, a védelem összes posztján bevethető legénykét hétmillió euróért vette az Inter a Stade Rennes-től, de a sokoldalú bekk a Manchester Unitedben bontakozott ki (sok-sok arannyal) 1999 és 2008 között, majd az Arsenalban és a Werder Bremenben is eltöltött pár idényt, hogy a Portland Timbersben és a Chennaiyinban vezessen le. Negyven válogatottságába belefért két világbajnokság és két Konföderációs Kupa-arany is.

Brad Friedel

A hatalmas termetű és szívű amerikai kapus sokáig húzta a búcsút, mert csak 44 évesen vonult vissza, és nem is akárhonnan: a Tottenhamből. Az amerikai össznépi csapat után a Newcastle United, a Bröndby, a Galatasaray, a Columbus Crew, majd pályája csúcsaként 1997 és 2000 között a Liverpool következett, de igazán a Blackburn Roversnél talált otthonra, hogy az Aston Villa érintésével 2011-ben kikössön Londonban. Ha mindig pályára lépett volna nemzeti csapatában, amikor megérdemelte volna, nem áll meg holmi 82 fellépésnél és három (1994, 1998, 2002) vb-szereplésnél.

Rekordjairól ITT olvashat, pompás rövid életrajzában ITT gyönyörködhet!

David James

A bugos angol kapusok tótumfaktuma, David James egyszer már szögre akasztotta sok érdekes hadműveletet látott kesztyűit, még 2013-ban az izlandi ÍBV berkeiben esett eme nevezetes eset. A kapuvédő a Liverpool, az Aston Villa, a WHU, a Manchester City és a Portsmouth szurkolóit is őrületbe kergette időről időre, miközben a „háromoroszlánosokkal” megjárt három világbajnokságot is. Mivel anyagi csődbe jutott annak ellenére is, hogy a futballal holmi 27 millió eurót keresett, felcsapott az indiai Kerala Blastersnél játékos-edzőnek. Itt sem tagadta meg magát, érdekes góloknak volt szenvedő alanya. Reméljük, edzői pályáján szerencsésebb lesz a sikeresen sikertelen kapussors szomorú megtestesítője.


Marcell Jansen

Nem is tudja az ember, hogy szintén irigyelje vagy sajnálja-e a német védőt, de szerintem sokan cserélnénk vele szakmailag, anyagilag. Az 1985-ös születésű Jansen csaknem 50-szer volt válogatott, megfordult a Mönchengladbach után az érte 14 milliót áldozó Bayern Münchenben is, majd sokadik súlyos sérülése után Hamburgban próbálta meg magát újra „felépíteni”, de mindhiába. A 2006-os és a 2010-es vb-n és a köztes eső Eb-n is láthattuk (akkori portréját itt olvashatja el), a bajorokkal nyert pár címet, majd tavaly ikszedik sérüléséből már nem épült fel teljesen. Alig 29 évesen kellett pályát módosítania.

Sebastian Kehl

Egy roppant sikerekben és kínos időszakokban bővelkedő éra jelképe a Borussia Dortmundnál a most 35 éves veretes szűrő, Sebastian Kehl, aki a Hannoverben nevelődött, majd a Freiburg 3.2 millió euróért adta őt el a Borussiának (nagy cirkusz után, mert maga a játékos szóban már megegyezett a Bayernnel, és másfél millió márka aláírási pénzt is kapott már). Dortmundban kiszolgált több középpályás- és csatárgenerációt, nyert három bajnoki címet, a válogatottban 31 szereplésig és egy vb-ezüstig, valamint egy vb-bronzig jutott. Kemény, lelkes, sokak számára szimpatikus embert ismerhettünk meg személyében a televízión keresztül.

Sebastian Kehl Top 5 gólja:

Luis García

Az 1978-ban napvilágot látott spanyol szélső ugyan éppen szeretett Barcelonájában nem tudott bizonyítani, de az Atlético Madridot és a Liverpoolt is megjárta, utóbbival BL-t nyerve és az UEFA álomcsapatába is bekerülve, majd idősödvén a Racing Santander, Panathinaikosz, Puebla, UNAM, Atlético Kolkata útvonalat bejárva olyan sok panaszra azért nem lehet oka. Talán csak a válogatott miatt, amelyben 20-szor szerepelt, és egy vb-n részt is vett, de éppen a nagy fellendülés idején kopott ki a „fúriák” közül.

Karrierje számokban ITT, fénykori portré meg EMITT!

Juan Pablo Ángel

A kolumbiai gólvadász az Atlético Nacional és a River Plate kiszolgálása után az Aston Villában kapta meg a nagy lehetőséget 2001-ben, 26 évesen, és azonnal a lányok és a szakírók kedvence lett a modellkülsejű, aki hét idény alatt jó 200 meccsig és 62 gólig jutott, majd 30 fölött – belefáradva a birminghami harcokba – átevezett az MLS-be (New York RB, LA Galaxy, Chivas), hogy már nevelőklubjából búcsúzzon, utoljára még alaposan megrázva a gólfát. Közel a 40-hez. A válogatottban döbbenetesen keveset játszott, és egyetlen nagy tornán sem vett részt.

Denis Caniza

Nem úgy a paraguayi vízhordók védelmi vízhordója, az 1974-es születésű Denis Ramón Caniza Acuna, aki 1998 és 2010 között négy vb-n is megfordult, és ha lehetőséget kapott, soha nem okozott csalódást. Nagy kár, hogy Európában nem merte kipróbálni magát, de Mexikóban sokat légióskodott (Atlas Guadalaja, Santos Laguna, Cruz Azul), a hazai Nacional pedig háromszor is megvette. A válogatottban a négyszeres bajnok Caniza 100, más források szerint 101 alkalommal lépett pályára, jelenleg edzősködik.

Javier Chevantón

Az uruguayi egykori csatárüstökös bezzeg hamar áthajózott a vén kontinensre, 2001-ben, húszéves korában hétmilliót fizetett érte a Lecce a Danubiónak. A Monaco innen 10-ért vitte el, a Sevilla sem sokkal kevesebbet áldozott érte, de hamar leáldozott Cheva csillaga, következtek a kisebb csapatok, kétszer újra a Lecce is. Három éve nagy lehetőséget nyújtott neki a Queens Park, de három hónap után kitelt hősünk ideje (kissé öreg is volt talán az angol másodosztály darálójához), és már a hazai Liverpoolban vezetett le. Egy ideig nem volt klubja 2014 után – kikosarazta a Honvédot is –, majd belátta: nem is lesz neki több, legalábbis játékosként. A Célestében 24/8-as mérleggel zárt.

Fabrizio Miccoli

Milyen szép is lett volna a Honvédban egy Chevantón, Alex Del Piero, Miccoli csatártrió… Utóbbi, az aprócska csatár 2002-ben került az érdeklődés középpontjába, mikor 7.5 milliót fizetett érte a Juventus, de hiába zárt első idényében gyakran bal oldali középpályásként pályára lépve 16, a másodikban 10 góllal, nem kapott több bizalmat. A Fiorentinában és a Benficában sem okozott csalódást, majd szép éveket töltött Palermóban és Leccében, végül Kispest helyett Máltán vezetett le. A válogatottal sem járt különbül, mint a Juvéval, de 10 fellépésére és két góljára méltán lehet büszke a most 36 éves ék.

2006-ös életrajz itt!

Fabrizio Miccoli top 20 gólja



Damiano Tommasi

Egy másik olasz, a mindig álmos kinézetű, 1974-ben született Tommasi pedig arra, hogy hosszú éveken át alaptagja volt a bombaerős AS Romának és a squadra azzurrának is, előbbivel bajnoki címet szerezve, utóbbival meg parádézva a 2002-es vb-n. Az már nem az olaszon múlott, hogy az ázsiai tornán hiába talált a kapuba a dél-koreaiak ellen… A Levantéban és a QPR-ban vezetett le a vatikáni rádió egykori technikusa, majd világlátását a kínai Tiencsin TEDA-ban zárta még 2009-ben. Egy kicsit játszogatott olykor az aprócska Sant'Anna d'Alfaedóban, majd tavaly nyáron óriási meglepetésre felbukkant a máltai La Fioritában. Ott is csak egy jó hónapig láthatták, ám ezalatt a talján megfordult az Európa-ligában is, sőt még gólt is vágott.

Sébastien Frey

Zárjuk cikkünket és olaszországi körsétánkat az egyik legismeretlenebb klasszis kapussal, a francia Freyjel, aki 2000-ben és 2007-ben is a Serie A legjobb 1-ese lett. „Remélem, nem veszik nagyképűségnek, de jelen pillanatban úgy érzem, hogy ott vagyok a világ legjobb öt kapusa között. Az első helyre mindenképp Gianluigi Buffont tenném, majd jön Júlio César, Petr Cech és Iker Casillas” – vélekedett szerényen 2009-ben, amikor éppen azért mérgelődött, mert Hugo Lloris és Steve Mandanda mögött csak harmadik számú kapus a nemzeti csapatban.

A kiváló fizikai adottságokkal büszkélkedő Freyt 18 évesen szerződtette az Internazionale, miután egy évet már lehúzott a Cannes élvonalbeli együttesében, amelyben 24 alkalommal kapott lehetőséget. A milánóiaknál viszont csak epizódszerep jutott számára osztályrészül, és három év alatt 48 találkozó, pedig remekelt veronai kölcsönjátékán a Hellasban (érdekes, hogy testvére, a védő Nicolas jelenleg a másik veronai gárdában, a Chievóban keresi kenyerét). Az Inter 14 millióért vette meg, de 21 milliós értékben adta el a Parmának, ahol Frey kivirágzott, de szép éveket töltött el Firenzében is. Utolsó két klubja a Genoa és a Bursaspor volt, utóbbi helyen nem várta meg Dzsudzsák Balázst. Egy ideig még reménykedett, de Mikulás napjakor bejelentette: itt a karriervég.

TOVÁBBI, 2015-BEN VISSZAVONULT VÁLOGATOTT FUTBALLISTÁK (1. rész)

név, születési év, nemzetiség, legismertebb klub, utolsó klub, válogatottság, érdekesség

Bakary Soumaré, 1985, mali-amerikai, Chicago Fire, FC Dallas, 12x válogatott
Todd Dunivant, 1980, amerikai, Los Angeles Galaxy, 2x válogatott, 4x MLS-bajnok
Steven Caldwell, 1980, skót, Toronto, Newcastle United, 12x válogatott
Ibrahim Sekagya, 1980, ugandai, NY Red Bulls, RB Salzburg, 35x válogatott, 3x osztrák bajnok
Logan Pause, 1980, amerikai, Chicago Fire, 7x válogatott, 2x bajnok
Gonzalo Segares, 1982, Costa Rica-i, Chicago Fire, 19x válogatott, 1x Arany-kupa-bronzérmes
Yordany Álvarez, 1984, kubai, Salt Lake City, 8x válogatott, egy olimpiai selejtező előtt disszidált
Philippe Davies, 1990, kanadai-francia, Ottawa Fury, Dijon, 1x válogatott
John Wilson, 1977, amerikai, Charleston, 2010-ben már visszavonult egyszer
Mark Howard, 1986, angol, Oklahoma City, Manchester UnitedFC Dallas, dán bajnok és kupagyőztes
Steve Zakuani, 1988, kongói demokratikus köztársaságbeli, Timbers, Sounders, 1x válogatott, sérülések miatt fejezte be, 2x kupagyőztes
Brian Mullan, 1978, mali-amerikai, Colorado Rapids, LA Galaxy, 4x válogatott, 5x bajnok
Ricardo Harris, 1974, Costa Rica-i, Limón FC, 4x válogatott, 1x bajnok
Andy Furtado, 1980, Costa Rica-i, Liberia, Marathón, 9x válogatott/5 gól
Juan José Gómez, 1980, salvadori, L.A. Firpo, CD Aguila, 63x válogatott, 4x Arany-kupa-résztvevő
Rigoberto Gómez, 1977, guatemalai, Comunicaciones, 2x válogatott, 1996 óta egyetlen klubja volt
Edoardo Isella D’Gómez, 1980, mexikói, Municipal, Cruz Azul, 1x válogatott
Gonzalo Romero, 1975, guatemalai, Marquense, Municipal, 80x válogatott, 4x Arany-kupa-résztvevő
Rafael Márquez, 1981, mexikói, Deportivo Guadalajara, Pachuca, 16x válogatott, Copa América- és Konföd. Kupa-résztvevő
Óscar Mascorro, 1980, mexikói, Tiburones Rojos, Puebla, 2x válogatott, 1x bajnok
Bofo Bautista, 1979, mexikói, Coras de Tepic, Pachuca, 38x válogatott/11 gól, 1x vb- és 2x Copa-r.
Fernando Salazar, 1979, mexikói, Venados, Pachuca, 9x válogatott, Arany-kupa-győztes
Martín Romagnoli, 1977, argentin-mexikói,Atlante, 1x válogatott, 2x bajnok
Gastón Esmerado, 1978, argentin-spanyol, Arsenal de Sarandí, Estudiantes, 1x bajnok
Samuel Vanegas, 1976, kolumbiai, Águilas Doradas, Atlético Nacional, 4x válogatott, 3x bajnok
Gonzalo Martínez, 1975, kolumbiai, Patriotas, Napoli, 34x válogatott, Copa- és Konföderációs Kupa-r.
Pedro Portocarrero, 1976, kolumbiai, La Equidad, San Lorenzo, 10x válogatott, Copa-r.
Giovanni Hernández, 1978, kolumbiai,Uniautónoma, Colo Colo, 48x válogatott, Copa-győztes, Konföd. Kupa-r.
Milton Rodríguez, 1976, mexikói, Cortuluá, Dep. Cali, 3x válogatott, 1x kolumbiai és dél-koreai gólkirály
Alejandro da Silva, 1978, paraguayi, Rubio Nú, Udinese, 1x válogatott/1 gól
Henry Quinteros, 1977, perui, León de Huánuco, Alianza Lima, 22x válogatott, Arany-kupa-bronzérmes
Carlos Ariel Marinelli, 1978, mexikói, USM Porres, Boca Juniors, 2010-ben a Győri ETO-ban játszott
Alexander Medina, 1978, uruguayi, Fénix, Club Nacional, 10x válogatott
Richard Núnez, 1976, uruguayi, Rampla, Atlético Madrid, 10x válogatott, a Grashoppers 4.5 millióért vette, 2x svájci gólkirály
Alejandro Cichero, 1977, venezuelai-olasz, Dep. Anzoátegui, Benfica, 48x válogatott, 2x Copa-r.
Mohamed Abdelvahed, 1981, egyiptomi, Arab Kontraktorsz, Zamalek, 1x válogatott, Afrikai BL-győztes
Mohamed Homosz, 1979, egyiptomi, V. Degla, Iszmaili, 21x válogatott, Konföd. Kupa-r., U20-as vb-bronzérmes
Hasszan Mosztafa, 1978, egyiptomi, Mahalla, Zamalek, 29x válogatott, 5x bajnok, 2x ABL-gy., 2x ANK-győztes
Hisam Mezair, 1976, algériai, Rélizan, ASM Oran, 39x válogatott, ANK-r.
Szaif Gezal, 1981, tunéziai, ES Szahel, Young Boys, 19x válogatott, ANK-r., CAF-kupa-gy.
Brahim Zafur, 1977, algériai, Bedzsaia, Kabilie, 28x válogatott, 3x CAF-kupa-gy., 2x ANK-r., 2x bajnok
Ghandy Kassenu, 1989, ghánai, al-Merreih, Degerfors, 7x U21-es válogatott, U20-as világbajnok
Szajed Moavad, 1979, egyiptomi, el-Ahli, Trabzonspor, 61x válogatott, 2x ANK-gy.
Medzsdi Traui, 1983, tunéziai, Esperance, RB Salzburg, 39x válogatott, 3x ANK-r., 2x CAF-kupa-gy.
Nadir Lamjagri, 1976, marokkói, Vidad, al-Vahda, 54x válogatott, 5x ANK-r.
Haled Muelhi, 1981, tunéziai, Eszpéransz, Lilleström, 13x válogatott, ANK- és olimpiai r.
Haled Szuisszi, 1985, tunéziai, Gafsza, Arles, 19x válogatott, ANK-r., tunéziai bajnok és kupagyőztes
Modiri Marumo, 1976, botswanai, Polokwane City, 51x válogatott
Rowen Fernandez, 1978, dél-afrikai–német, Bidvest, Bielefeld, 21x válogatott, olimpiai, Konföd. K.- és ANK-r.
Jess Kedwell Vanstrattan, 1982, ausztrál, Newcastle Jets, Juventus, 4x válogatott
Csiaji Sao, 1980, kínai, BK Kuoan, 1860 München, 40x válogatott, vb-r., 3x Ázsia-kupa-r.
Malakai Kainihewe, 1977, fidzsi-szigeteki, Ba FC, 35x válogatott, 9x bajnok
Kahaber Mzsavanadze, 1978, grúz-orosz, Sukura, Szpartak Moszkva, 14x válogatott
Pei-Tak Man, 1982, hongkongi, Eastern AA, South China, 39x válogatott
Morten Skoubo, 1980, dán, Delhi Dynamos, Mönchengladbach, 6x válogatott, a WBA-ben és a Sociedadban is megfordult
Mads Junker, 1981, dán, Delhi Dynamos, Roda, 7x válogatott
Simon Colosimo, 1976, ausztrál-olasz, Dempo SC, Manchester City, 27x válogatott, ÓNK-gy., Konföd. Kupa-r.
Nasat Akram, 1976, iraki, Erbil, Twente, 116x válogatott, olimpiai és Konföd. Kupa-r., Ázsia bronzlabdása (2007)
Szuzuki Keita, 1984, japán, Urava Reds, 28x válogatott, Ázsiai BL-győztes, az Év játékosa Japánban (2007)
Janagiszava Acusi, 1977, japán, V. Szendai, Sampdoria, 58x válogatott/17 gól, 2x vb-r, 4x bajnok, az Év játékosa (2001)
Petr Badlo, 1976, kazah-ukrán, Aktobe, 2x válogatott
Szergej Ivanov, 1976, kirgiz, Irtis, Anzsi Mahacskala, 15x válogatott
Ferydoon Zandi, 1976, iráni, al-Ahli, Kaiserslautern, 29x válogatott, német U21-es vál., vb-r.
Benjamin Onwuachi, 1984, nigériai, Zgarta, Juventus, 4x válogatott
Li Kvan Vu, 1978, dél-koreai, Home United, Bluewings, 13x válogatott, 3x Év csapata-tag
Ilhomjon Szujunov, 1983, üzbég, Lokomotiv Taskent, 21x válogatott, 5x bajnok, 6x kupagy.
Szerhij Szimonenko, 1976, ukrán, Bunyodkor, Torpedo Moszkva, 2x válogatott
Orestes, 1981, brazil, Soalah, Santos, 7 országban futballozott
Sadi Abu Hashas, 1981, jordániai, Taavon, 92x válogatott, Ázsia-kupa-résztvevő
Omar al-Gamdi, 1979, szaúdi, Sabab, al-Hilal, 47x válogatott, 2x Ázsia-kupa-ezüstérmes, 2x vb-résztvevő
Abdoh Otaif, 1984, szaúdi, Sabab, al-Ittihad, 45x válogatott, 4x bajnok, 3x Ázsia-kupa-r.
Mohammed Amin, 1980, szaúdi, al-Kvadiszija, al-Ittihad, 4x válogatott, 2x Ázsiai BL-gy., vb-résztvevő
Mabruk Zaid, 1979, szaúdi, al-Ittihad, 90x válogatott, 2x Ázsiai BL-győztes, 2x vb-résztvevő
Jarrod Smith, 1984, új-zélandi, Team Wellington, Sounders, 13x válogatott, ÓNK-győztes, Konföd. Kupa-r.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik