Gyász: Szerbia megrendülten búcsúzik Szabó Zoltántól

TŐKE JÁNOS (Zenta)TŐKE JÁNOS (Zenta)
Vágólapra másolva!
2020.12.16. 10:52
null
Szabó Zoltán a Vasas–Topolya mérkőzésen 2020 júliusában (Fotó: Tumbász Hédi)
Szabó Zoltánt, a Topolyai Sport Club fiatalon elhunyt edzőjét Szerbia-szerte tisztelték, amit az is bizonyít, hogy nincs az országban olyan tájékoztatási eszköz, amelyik figyelmen kívül hagyta volna a tréner halálhírét, és ne emlékezett volna meg méltó módon a kiváló szakemberről.

 

A szabadkai székhelyű Pannon Rádió és Televízió hosszú összeállítást közölt a honlapján, amely felidézi Szabó pályafutását, a TSC-vel elért sikereit. A cikkbe több Szabó-nyilatkozatot is beágyaztak, és közölték a topolyai csapat szurkolótáborának, a Kék Betyároknak a közleményét is, amelyből kiderül, hogy Szabó Zoltán a szurkolók nagy barátja volt, aki rengeteget tett a szurkolótábor és a csapat közötti lehető legjobb viszony kialakításáért.

„Az egységes, együtt lélegző, együtt dolgozó, egy cél felé törő Közösség szerves részeként tekintett ránk, szurkolókra, példát mutatva ezzel is sokaknak, akik ezekben a modern időkben hajlamosak megfeledkezni róla, miről is szól a foci valójában” – áll a szurkolótábor közleményében.

A Szabad Magyar Szó, amely magyar nyelven elsőként jelentette meg Szabó Zoltán halálhírét, szerzői cikkel búcsúzott Szabó Zoltántól, akit szolgáló úriembernek neveztek, aki mindig és mindenhol úriemberként viselkedett, akár nyert, akár veszített a csapata, s ahol megfordult, ott mindig teljes szívvel és odaadással szolgálta a közösséget. A cikk megemlíti: Szabó hozzáállásáról és profizmusáról sokat elárul, hogy amikor nem volt lehetősége felvenni a telefonját, később ő maga hívta vissza az újságírókat és állt egy-egy nyilatkozat erejéig a rendelkezésükre.

A Magyar Szó napilap december 16-ai számában a hírsávban közöl egy írást, amelyben nagy vonalakban megemlítik Szabó eddigi pályafutásának állomásait, s belefoglalták a TSC közleményét, amelyben az áll, hogy „Szabó Zoltán vezetőedzőnek köszönhetjük a klub történelmi sikerét, vezetése alatt sikerült bejutni a szerb Szuperligába, mélyen megrendültünk a halálhír hallatán”.

A Szportszki Zsurnal cikke
A Szportszki Zsurnal cikke

 

A szerb nyelvű sajtótermékek közül a Szportszki zsurnal sportnapilap „Az európai TSC tervezőjének távozása” címet adta cikkének, amelyet a címoldalon is kiemeltek. A lap külön keretes írásban jelentette meg a Partizan edzőjének, Alekszandar Sztanojevicsnek a mondatait, aki november 26-án a zentai stadionban vezette csapatát a TSC ellen, s korábban játékosként együtt szerepelt Szabóval a Partizanban. Az edző a Mladoszt elleni mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón annyit mondott, hogy teljesen ledöbbent Szabó halálhírén, hiszen aki ismerte, tudta, milyen nagyszerű ember, igazi egyéniség volt. A lap megszólaltatta Tomiszlav Szivicset is, akinek Szabó a segédjeként dolgozott a Kecskeméti TE-nél:

„Sokat dolgoztam és barátkoztam vele. Már az első naptól kezdve bizonyította, hogy megvan a tehetsége ahhoz, hogy kiváló edző legyen. Nagyon fog hiányozni” – mondta Szivics.

A Blic megemlékezése
A Blic megemlékezése

 

A Blic napilap két oldalt szentelt Szabó halálhírének. A „Megszűnt dobogni egy nagy szív” című írásban idézték Zsemberi János TSC-elnök Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatát, amely szerint Szabó januártól a Honvéd edzője lett volna. A lap megszólaltatta a hétfőn leváltott szerb szövetségi kapitányt, Ljubisa Tumbakovicsot, akinek a vezetése alatt Szabó a legtöbb mérkőzésen lépett pályára a Partizanban:

„Amikor meghallottam a hírt, arra gondoltam, hogy talán van egy másik Szabó nevű edző is... Amikor kiderült, hogy Zoliról van szó, néhány percre teljesen lebénultam. Néhány nappal ezelőtt beszéltem vele, láttam, hogyan vezeti a csapatát. Nagyon örültem, hogy először mint sportigazgató, utána pedig mint edző vitt véghez nagy dolgokat a topolyai csapattal. Sose fogom elfelejteni, amikor megérkezett a Partizanba, a kezében volt egy fonott kosár, abban pedig italok. Irodáról irodára járt, mindenkit itallal kínált, mivel náluk ez volt a szokás.”

A Blic megszólaltatta Milorad Koszanovicsot is, aki az újvidéki Vojvodinában volt Szabó edzője.

„Nem tudom, hogy sikerül-e majd megszólalnom, teljesen magam alatt vagyok... Nagyszerű ember volt. Mint játékos jól nevelt volt, nem tolakodott, nem rámenősködött. Dolgos ember volt, mindent, amit az életben elért, becsületes munkával tette. Én tényleg nem hiszem, hogy elment… Az, hogy ilyen fiatalon távozott, hihetetlen nagy kár. Nem csak a TSC és Topolya veszített az ő halálával, ez hatalmas veszteség az egész szerb labdarúgásnak is. Amikor egy ilyen – minden tekintetben kiváló – ember hagy itt bennünket, akkor az egy letaglózó ütés” – mondta Koszanovics.

A Vecsernje Novoszti cikke
A Vecsernje Novoszti cikke

 

A Vecsernje novoszti a Szabóról szóló megemlékezés címének ezt adta: „Te becsületes ember, nagyon korán itt hagytál bennünket¨. A lap újságírója ellátogatott a topolyai akadémiára, azonban ott senki sem kívánt nyilatkozni a játékosok közül. A bejáratnál egy fehér rózsákból összeállított koszorú állt, alatta a TSC sálja, előtte pedig néhány mécses égett Szabó emlékére. Az újságnak Szasa Ilics, a Partizan korábbi csapatkapitánya, Szabó egykori klubtársa nyilatkozott, aki elmondta: lefagyott a hír hallatán.

„Két héttel ezelőtt ott ült a TSC kispadján a Partizan elleni találkozón, és semmilyen jel sem utalt arra, hogy ez a tragédia bekövetkezhet. Négy évet játszottunk együtt, trófeákat nyertünk, együtt örültünk. Nagyon korán távozott ez a szerény és végtelenül jó ember, aki nagy harcos volt a pályán.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik