Gyász: Megismételhetetlen, amit Maradona tett a sportágért – Infantino

MTI, I. SZ.MTI, I. SZ.
Vágólapra másolva!
2020.11.25. 23:20
null
Gianni Infantino és Diego Maradona 2017-ben (Fotó: AFP)
A világfutball vezetői is megemlékeztek a szerdán hatvanéves korában elhunyt Diego Maradonáról, minden idők egyik legjobb futballistájáról, akinek halálát szívroham okozta.

Gianni Infantino FIFA-elnök azt mondta, sokan Maradona miatt lettek a labdarúgás szerelmesei.

„Megismételhetetlen, amit ő tett a sportágért. Örök hálával tartozunk neki, amiért elvarázsolt bennünket a tehetségével, és amiért olyan egyedi volt. Minden futballmesében kiemelt helye lesz” – fűzte hozzá.

Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség UEFA elnöke arról nyilatkozott, hogy nemrég még kommunikált Maradonával.

„Minden jót kívántam neki, és most óriási sokként ért a hír. Csodás játékos volt, aki zsenialitásával és karizmájával is kiemelkedett. Hős volt Argentínában és Nápolyban, aki fiatal és idős szurkolókat is lelkesíteni tudott” – tudatta a szlovén sportdiplomata.

A CSALÁDJA SZERINT IS KEZELHETETLEN VOLT
DiegoMaradona hosszú évek óta súlyos egészségi problémákkal küzdött, a hónap elején, mindössze néhány nappal 60. születésnapját követően depresszió miatt került be egy magánklinikára, ahol vérszegénységet és kiszáradást is megállapítottak nála. Akkor azt közölték, hogy háromnapos hidratálásra van szüksége, de nincs vészhelyzetben, és bármikor elhagyhatja a kórházat, ám nem sokkal ezt követően koponyaűri vérzés miatt meg kellett operálni.

A beavatkozást követően saját orvosa napokig nem engedélyezte neki a kórház elhagyását, mert alkoholfüggősége miatt súlyos elvonási tünetek jelentkeztek nála. Egy másik orvos, Alfredo Cahe pedig kijelentette, hogy Maradonának gyógykezelésre van szüksége, hogy abbahagyja az alkoholfogyasztást, mert az egész családja egyetért abban, hogy jelenleg kezelhetetlen, ráadásul problémái vannak a májával, a szívével és az érrendszerével.

Michel Platini, a franciák Európa-bajnoka kiemelte, hogy Maradona minden technikai készséggel rendelkezett.

„Megvolt mindene: bal láb, kontroll, lövés, gyorsaság. Azért, hogy elkerülje az ember a »levadászást«, a 70-es és 80-as években nagyon gyorsnak kellett lennie. Ő pedig futott és cselezett, cselezett, cselezett” – jelentette ki a korábbi UEFA-elnök.

Marta, a többször is a világ legjobb női labdarúgójának megválasztott brazil csillag szerint Maradona egy isten volt a labdával.

„Történelmi legenda, aki mindannyiunkat inspirált” – tette hozzá.

Ferenc pápa a halálhírről értesülve közölte, hogy imába foglalta honfitársának a nevét, és megemlékezett a találkozásaikról. A Vatikán közölte, hogy az egyházfő az elmúlt napokban is imádkozott Maradonáért, amikor meghallotta, hogy a korábbi labdarúgónak egészségi problémái vannak. Ferenc pápa – aki nagy futballbarát hírében áll – többek között 2014-ben találkozott a futballcsillaggal egy privát audiencia keretében. Legutóbb 2016-ban beszéltek egymással telefonon.

Farhan Haq, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) a szóvivője azt mondta, nemrég beszélt Maradonával: „Sokak véleményét tolmácsolom, amikor úgy érzem, néha mintha megérintette volna Diegót isten keze.”

Magic Johnson olimpiai és ötszörös NBA-bajnok kosaras szerint a világ elvesztette a valaha élt egyik legnagyobb futballistáját.

„Életem egyik legnagyobb élménye volt, amikor találkoztam vele” – emlékezett vissza a Los Angeles Lakers legendája.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik