Gyász: „Igazi legenda vagy!” – az ausztrálok megható búcsúja Árok Ferenctől

Vágólapra másolva!
2021.01.12. 17:56
null
Árok Ferencet megható sorokkal búcsúztatták el az ausztrálok (Fotó: FFT-archív)
Mint megírtuk, nyolc nappal a 89. születésnapja előtt a koronavírus-fertőzés szövődményeiben Szabadkán elhunyt Árok Ferenc, a jugoszláv labdarúgás egyik kiemelkedő edzője, a Topolyai Sport Club tiszteletbeli elnöke, a Magyar Sportújságírók Szövetségének életműdíjasa. A szomorú hírről az angol és az ausztrál média is megrendülve értesült.

 

„Mélységesen elszomorít minket Árok Ferenc halála. Sosem feledjük el az ausztrál labdarúgásra gyakorolt hatását. Szeretnénk kifejezni az együttérzésünket Árok családjának, barátainak és szeretteinek” – olvasható az ausztrál labdarúgó-válogatott hivatalos közösségi oldalán.

Árok Ferenc halála kapcsán a footballaustralia.com is hosszú cikket írt, amelyben a legendás szakember karrierjét részletezi, hozzátéve, hogy Árok nemcsak a válogatott, hanem a nemzet klubfutballjának fejlődésében is jelentős szerepet játszott.

„Ferenc számos csapatnál tevékenykedett, emellett több száz, sikeres játékost fedezett fel a bajnokságban” – teszi hozzá a portál.

A brit The Guardian a megemlékező cikkében arról ír, hogy Árok Ferenc sokak szerint az öt tréner egyike, aki a legnagyobb hatással volt az ausztrál labdarúgásra.

Több korábbi ausztrál válogatott játékos is megemlékezett. Robbie Slater legendaként jellemezte Árok Ferencet.

„Nyugodj békében! Az ember, aki felfedezett engem és aki miatt az lettem, aki. Köszönöm, igazi legenda vagy!”


Frank Farina korábbi játékos – majd későbbi szövetségi kapitány – is megszólalt.

„Árok Ferenc. 1984-ben, 19 évesen ő volt az első edzőm. Részvétem a családjának.”


A nemzet legendás kapusa, a 109-szeres válogatott Mark Schwarzer megható sorokat osztott meg a legendáról.

„Szomorúan hallottam, hogy elhunyt Árok Ferenc. A játék ismerete, a szenvedélye és az elkötelezettségemindenkire átragadt. Kiváltság volt az a két év, amikor együtt dolgozhattunk. Azok voltak a legélvezetesebb idők a futballban. Nyugodj békében!”


Árok korábbi klubja, a South Melbourne egy videóval búcsúzott.

„Egy fejes gól, amivel nyertünk a rivális Knights ellen, és Árok Ferenc felejthetetlen reakciója a lefújást követően. Nyugodj békében!”

„Ő volt az az edző, aki mérföldekkel megelőzte a generációját. Örökre hálás leszek neki, hogy 1996-ban megkaptam tőle életem első profi szerződését” – búcsúzott el Ároktól korábbi játékosa, John Hutchinson.


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik