Gyász: elhunyt a horvát edzőlegenda, Miroslav Blazevic

Vágólapra másolva!
2023.02.08. 08:34
null
Miroslav Blazevic (1935–2023) (Fotó: Getty Images)<br />
Nyolcvannyolcadik életévének betöltése előtt két nappal elhunyt a Horvátországban a múlt évszázad trénerének is megválasztott, egyébként csak az „edzők edzőjének” hívott legenda, Miroslav „Ciro” Blazevic, aki többek között több évtizednyi szakvezetői pályafutása során Horvátországot világbajnoki bronzéremig vezette az 1998-as franciaországi tornán.

A horvátok legendává vált edzője hosszú ideje vívta már harcát a prosztatarákkal, ugyanakkor decemberben még megérhette, hogy a horvátok Katarban ismét a vb harmadik helyééig meneteltek azt követően, hogy – szintén Zlatko Dalic szövetségi kapitány irányításával – 2018-ban, Oroszországból a világbajnokság második helyezettjeként térhettek haza.

Blazevic gazdag és eredményes edzői pályáját gazdagította például a zágrábi Dinamóval 1982-ben – 25 évvel a legutóbbi után – megszerzett jugoszláv bajnoki cím, s a jelenlegi szövetségi kapitány, Dalic többször is hangsúlyozta, futballszakmai mentorának tekinti a '98-ben vb-bronzérmes szakembert.

Miroslav „Ciro” Blazevic Horvátország mellett eredményes volt edzőként Svájcban, munkaadó klubjai voltak Franciaországban, Görögországban, Szlovéniában, Kínában, valamint szövetségi kapitányként hazája válogatottja mellett Svájcban, Iránban és Bosznia-Hercegovinában dolgozott.

Klubcsapataival többször találkozott magyar együttesekkel, mi több, húsz évvel ezelőtt, immár a muraszombati NK Mura vezetőedzőjeként a Nemzeti Sportnak is adott interjút.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik