Görög Kupa: hatott a fenyegetés, mégis folytatják

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.04.15. 21:48
A görög kormány pénteken visszavonta a labdarúgó kupasorozat törlését, így a sportág országos szövetségének (EPO) nem kell a nemzetközi szövetség (FIFA) felfüggesztésétől tartania.

A labdarúgó Görög Kupát március 3-án törölte a kormány, két nappal a PAOK–Olympiakosz elődöntő első mérkőzésén történt rendbontást követően. A vendégek 2–1-es vezetésénél a hazai szurkolók tizenegyest reklamáltak, majd több százan a pályára özönlöttek, és a rohamrendőrök csak könnygáz bevetésével tudták megfékezni őket. Korábban szintén voltak súlyos rendbontások a görög labdarúgásban.

Ha fenntartották volna a törlést, a párharc visszavágóját, valamint a másik ágon az AEK Athén˜–Atromitosz elődöntőt és a finálét sem rendezték volna meg a kupában.

Sztavrosz Kontonisz sportminiszter-helyettes pénteki nyilatkozatában elárulta, hogy garanciákat kapott a FIFA-tól és az európai szövetségtől (UEFA), hogy aktív szerepet vállalnak a görög futball szerkezetének átalakításában és korszerűsítésében, ezért voltak hajlandóak korábbi döntésük módosítására. A sportvezető a közelmúltban kifejtette, hogy a görög kormány elhatározta, megtisztítja a futballt az évtizedek óta jellemző korrupciótól és erőszaktól.

A FIFA április 5-én tíznapos határidőt adott a görög kormánynak a kupasorozat törlésének visszavonására, mert álláspontja szerint a szankció aránytalan és beavatkozás a sportág belügyeibe. Ha a kormány nem változtatta volna meg a döntését, a nemzetközi szövetség felfüggesztette volna az EPO tagságát, ezért a válogatottjaik és a klubcsapataik nem játszhattak volna nemzetközi tétmérkőzéseket.

A Görög Kupa elődöntőjében az AEK és az Atromitosz jövő szerdán és április 26-án találkozik, a PAOK–Olympiakosz párharc visszavágóját pedig április 27-én játsszák. Az első meccset 3–0-s eredménnyel a címvédő Olympiakosz javára írták jóvá, ráadásul a PAOK-tól öt bajnoki pontot levontak és 100 ezer eurós (31.1 millió forint) bírságot is kiszabtak a klubra. Az elődöntőket zárt kapuk mögött rendezik, a finálét pedig meghívott diákok előtt játsszák május 7-én, Athénban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik