Future Cup: osztrák siker a jubileumi kölyöktornán

Vágólapra másolva!
2018.09.07. 17:49
null
A győztes Sturm Graz (Fotók: Budapest FC)
Idén immár tizedik alkalommal rendezte meg az FC Budapest utánpótlásklub egyre rangosabb nemzetközi U12-es tornáját, a Future Cupot. Az ezúttal Dunakeszin lebonyolított viadalon kilenc ország 20 (a lengyel Poznan visszalépése után végül 19) csapata mérkőzött meg egymással. A jubileumi tornára idén először látogatott el Törökország egyik legnagyobb klubja, a Galatasaray, mellette a svájci FC Lugano is első alkalommal járt Magyarországon. Az elsőnek járó trófeát a tavaly a harmadik helyet megszerző osztrák Sturm Graz vihette haza.

Immár visszatérő vendégként itt volt a fehérorosz BATE Boriszov vagy a cseh FCZ Brno is, amely rendszerint az élmezőnyben végez. A csehek tavaly másodikak lettek, míg idén fordulatos bronzmérkőzést követően, végül tizenegyesekkel veszítve negyedikek. A tornára Romániából a CFR Cluj, az ACSF Juniorul Cluj és az MSE 08 Marosvásárhely látogatott el.

A szervező FC Budapest és a társszervező Dunakeszi VSD mellett számos magyar egyesület képviselte a piros-fehér-zöld színeket, így az UTE, az Eger SE, az SC Hírős-ÉP Kecskemét, az Ikarusz és a Balmaz Olasz Focisuli, amely a legjobb honi együttesként az ötödik helyen zárt.

Rojhat Cerig lett a legjobb mezőnyjátékos
Rojhat Cerig lett a legjobb mezőnyjátékos

Az idei döntőt a Sturm Graz magabiztosan, három góllal nyerte meg, azonban a második helyezett Galatasaray egyáltalán nem volt elkeseredve emiatt. Az ezüstérmes törökök nemcsak csapatként, de egyénileg is remekeltek. A torna legjobb mezőnyjátékosának járó különdíjat Rojhat Cerig kapta, aki annyira megilletődött, hogy könnyeivel küszköve lépett színpadra. Csapattársa, Akif Orug pedig a legjobb kapusnak járó díjat vehette át.

A legjobb védő Raul Alex, a CFR Cluj játékosa lett, a torna felfedezettje pedig a Brno futballistája, Daniel Rojka. A gólkirályi cím sorsa egészen a döntőig nyitott kérdés maradt, végül Richmond Osamanin a fináléban szerzett három találatával, kilenc góllal megszerezte azt. Az osztrák csapat az elsőnek járó trófea, a Future Cup vándorkupája, valamint a gólkirályi cím mellett még egy elismerést is bezsebelt. Idén ugyanis új kategóriával bővült a paletta: megválasztották a legjobb edzőt is, a különdíjat először a Sturm Graz edzőpárosa vehette át.

A rendezők részéről a legjobb játékos az FC Budapest tagja, Kovács Krisztián lett, aki egy egyéves FourFourTwo magazin-előfizetéssel gazdagodott.

A legjobb magyar játékosnak Sávolt Ákost választották a Balmaz Olasz Focisuliból, ő egy angliai bajnoki mérkőzésre látogathat el.

„Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a Future Cup ebben a korosztályban már egyértelműen az ország legrangosabb tornája, és Közép-Európában is egyre nívósabbnak számít – mondta a Nemzeti Sportnak Czuk Henrik főszervező, az FC Budapest elnöke. – A színvonal évről évre emelkedik, ahogy mind nevesebb és mind több csapatot tudunk vendégül látni. Az első öt-hat helyezett együttes igazán komoly játékerőt képviselt. Előzetesen sokan a Galatasarayt tartottuk favoritnak érett játéka révén, de jó kezekbe került a kupa a Sturm Grazhoz."

A 10. Future Cup végeredménye
1. SK Strum Graz (osztrák)
2. Galatasaray SK (török)
3. FC Petrzalka (szlovák)
4. FCZ Brno (cseh)
5. Balmaz Olasz Focisuli
6. CFR Cluj (román)
7. Orbita Bukowno (lengyel)
8. FC DAC (szlovákiai)
9. Eger SE
10. BATE Boriszov (fehérorosz)
11. FC Lugano (svájci)
12. SK Slovan Bratislava (szlovák)
13. FC Budapest
14. UTE
15. ACSF Juniorul Cluj (román)
16. MSE 08 Marosvásárhely (romániai)
17. SC Hírös-Ép Egyesület
18. Ikarusz BSE
19. Dunakeszi VSD

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik