Futballtörténelem, javított változat – könyv a világfutball nagy lemaradóiról

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2022.06.30. 17:02
A FIFA-világranglista mindenkori utolsóiról szóló 2015-ös első munkája után a világfutball nagy lemaradóinak szentelt kötetet Aidan Williams angol futballszakíró.

„Szinte fáj, ha a végzetüket be nem teljesítő csapatokra gondolok, és legszívesebben újraélném velük a napot, amelyen az álmaik összetörtek, hátha második nekifutásra igazságos eredmény születik. Látom magam előtt Puskás és Kocsis gyötrelmét 1954-ben, Cruyff és Van Hanegem bosszúságát 1974-ben, Zico és Socrates játékának szertefoszló szépségét 1982-ben, Baresi és Donadoni könnyeit 1990-ben, a be nem teljesült vágyakat és a világbajnoki történelmet, amelyben a nagyság dicsőségét valóban a legnagyobbak érdemlik ki”  – olvassuk a majdnem győztesek új könyvének bevezetőjében. A FIFA-világranglista mindenkori utolsóiról szóló 2015-ös első munkája után a világfutball nagy lemaradóinak szentelt kötetet Aidan Williams angol futballszakíró. Hogy büszkeséggel tölt el bennünket vagy összeszorul-e attól a szívünk, hogy a témához vezető címlap-illusztrációnak az 1954-es vb-ezüstérmes Puskás Ferenc fotóját látta a legalkalmasabbnak, megközelítés kérdése.

(Aidan Williams: The Nearly Men: The Eternal Allure of the Greatest Teams that Failed to Win the World Cup, Pitch Publishing, 2022)
„Szinte fáj, ha a végzetüket be nem teljesítő csapatokra gondolok, és legszívesebben újraélném velük a napot, amelyen az álmaik összetörtek, hátha második nekifutásra igazságos eredmény születik. Látom magam előtt Puskás és Kocsis gyötrelmét 1954-ben, Cruyff és Van Hanegem bosszúságát 1974-ben, Zico és Socrates játékának szertefoszló szépségét 1982-ben, Baresi és Donadoni könnyeit 1990-ben, a be nem teljesült vágyakat és a világbajnoki történelmet, amelyben a nagyság dicsőségét valóban a legnagyobbak érdemlik ki”
  – olvassuk a majdnem győztesek új könyvének bevezetőjében. A FIFA-világranglista mindenkori utolsóiról szóló 2015-ös első munkája után a világfutball nagy lemaradóinak szentelt kötetet Aidan Williams angol futballszakíró. Hogy büszkeséggel tölt el bennünket vagy összeszorul-e attól a szívünk, hogy a témához vezető címlap-illusztrációnak az 1954-es vb-ezüstérmes Puskás Ferenc fotóját látta a legalkalmasabbnak, megközelítés kérdése.

(Aidan Williams: The Nearly Men: The Eternal Allure of the Greatest Teams that Failed to Win the World Cup, Pitch Publishing, 2022)


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. június 25-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik