Futball, premier plánban – Andrea Ekblad, a női BL-döntő magyar szereplője

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2022.05.21. 11:21
null
Andrea Ekblad (jobbra) szakmai ankéton a Chelsea focistáival és az FA képviselőjével (Fotók: AFP, Getty Images, Andrea Ekblad archívumából)
Szombaton rendezik a női klubfutball idei csúcsmérkőzését, a torinói Juventus Stadionban Bajnokok Ligája-döntőt játszik a Barcelona és a Lyon. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szervezésében zajló rangos sorozat televíziós közvetítési jogaiért a tulajdonos DAZN képviseletében Andrea Ekblad, születési nevén Kenyeres Andrea felel. Kenyeres Imre edző lányával családi sportkötődésről, BL-közvetítésekről és a női labdarúgás helyzetéről beszélgettünk.

 

Több mint 2.6 millió néző látta világszerte 2022. március 30-án a Barcelona–Real Madrid (5–2) női Bajnokok Ligája-negyeddöntő élő közvetítését, a zsúfolásig telt Camp Nou lelátóin pedig 91 553-an foglaltak helyet. Mindkét adat csúcsot jelent a női labdarúgásban: hivatalos mérkőzésen a helyszíni nézőrekord addig az 1999-es világbajnoki döntőn regisztrált 90 185 volt (23 éve a pasadenai Rose Bowlban az Egyesült Államok 0–0-s döntetlen után tizenegyesekkel győzte le Kínát), míg a nem hivatalos találkozók történetében az 1971-es „ősvilágbajnokság” döntője, a Mexikó–Dánia a mexikóvárosi 110 ezer látogatóval felülmúlhatatlannak tűnik. A barcelonai BL-negyeddöntő statisztikáját néhány héttel később százzal túlszárnyalta a Barcelona–Wolfsburg (5–1) elődöntő nézőszáma, ami a felsorolt adatokkal összhangban jelzi, a női futball iránti érdeklődés minden korábbinál erősebb, és folyamatosan növekszik. A globális nézettség lenyűgöző számai mögött a közvetítésijog-tulajdonos DAZN cég sajátos értékesítési stratégiája áll: a jelenlegi szerződésekben érintett 2021 és 2025 közötti időszak első két idénye során a YouTube-on élőben és ingyenesen követhetők a mérkőzések, az akció még a férfi­­futballban is példátlan hozzáférést enged a nézőnek. A háttérről Andrea Ekbladdal, a DAZN jogértékesítési igazgatójával beszélgettünk, mégpedig magyarul, hiszen az idegen csengésű név Kenyeres Imre edző lányát, Andreát takarja.

Clare Balding BBC-riporterrel
Clare Balding BBC-riporterrel


„Most leginkább az szolgálja a női futball ismertségét, népszerűségét, ha minél többen és minél egyszerűbben követhetik a mérkőzéseket 
– hangsúlyozza a 2004 óta külföldön, jelenleg Londonban élő vezető. – Közelebb kell hozni a játékot, a játékosokat, a klubokat a nézőkhöz, ahogy az egyik szlogen is hirdeti: »Több szempár, több kedvelés.« Ezt ismerte fel a cég, amikor kialakította a korábban ismeretlen szolgáltatási csomagot, amely lehetőséget ad egy helyen, ingyen nézni az összes találkozót, összefoglalót és a különböző tematikus tartalmat. Korábban maguk a játékosok is panaszkodtak, hogy még saját családtagjaik sem tudják figyelni a mérkőzéseiket. Az újítás sikeresnek látszik, csak a BL-csoportkör mérkőzéseit összesen több mint 14 millióan látták így. Kétszázharminc országban nézik a női BL-t, a legtöbben Spanyolországban, Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban, valamint az Egyesült Államokban, és ami meglepő, az említett országok mellett Indonéziában is kiemelkedőek a számok. Az egyenes kieséses szakaszban kétszer is megdőlt a nézettségi csúcs, a helyszínen magam is tapasztaltam a varázslatos légkört a telt házas Barcelona–Real Madrid mérkőzésen. Sok nagy meccset láttam már a helyszínen, többek között férfi el Clásicót, férfi BL-döntőket, világbajnoki csúcsmeccseket, de ilyesmit még nem éltem át. Egyszerűen fantasztikus volt. Lehetett érezni, hogy ami történik, túlmutat egy futballmérkőzés keretein, több annál, társadalmi üzenettel szolgál. Abban a különleges helyzetben én is más fénytörésben láttam az életemet. A saját kislányomra gondoltam, akinek megadatik, hogy ilyen környezetben, ilyen élmények között nőjön fel, egy olyan világban, amelyben nincsenek előtted korlátok – akkor sem, ha lánynak születtél.”

A Real Madrid (balra Teresa Abelleira) és a Barcelona (Alexia Putellas) márciusi összecsapását 2.6 millióan látták
A Real Madrid (balra Teresa Abelleira) és a Barcelona (Alexia Putellas) márciusi összecsapását 2.6 millióan látták


Hogy az otthon kapott útravaló mennyire meghatározó, éppen Andrea Ekblad példája mutatja, akinek gyerek- és ifjúkora testvérével, Júliával együtt a sport bűvöletében telt. Édesapja, Kenyeres Imre és nagybátyja, Egervári Sándor mellett korán hozzászokott, hogy a vasárnapi családi ebéd közben a kezdő csapat összeállítása a téma, édesanyja mindig is az első számú szurkolónak számított, az MTK Csömöri úti sporttelepére pedig szinte hazajárt óvoda, napközi után. A női futball a kilencvenes években még alig-alig létezett Magyarországon, a kosárlabdázás viszont magával ragadta, az MTK korosztályos csapatával serdülő- és kadétbajnokságot nyert, később az OSC színeiben játszott. Már tizenévesen feltette magának a kérdést, miért kapnak a férfi sportolók nagyobb figyelmet női pályatársaiknál – saját példaképeire gondolva úgy érzékelte, mondjuk Iványi Dalma élvezhetne tehetségéhez, sikereihez méltóbb bánásmódot, ha médiaszerepléseit a férfiakra vetülő rivaldafényhez hasonlítjuk. Korai tapasztalata küldetéssé erősödött, a magyar futballedző angol fővárosba költöző lánya rangos nemzetközi munkáival a női sport kibontakozását segítette: dolgozott a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA), a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) kötelékében, majd az olimpia, a Premier League, az NBA, a La Liga és a wimbledoni tenisztorna közvetítési jogainak angol tulajdonosánál, a beIN Media Group vállalatnál.

A Camp Nouban 91 553 néző látta a női Bajnokok Ligája negyeddöntőjét
A Camp Nouban 91 553 néző látta a női Bajnokok Ligája negyeddöntőjét

A különböző területeken szerzett tapasztalatai alapján úgy értékeli, a női futball népszerűsége jelenleg főként ott magas, ahol a helyi társadalom a női egyenjogúság kérdését is kiemelt témaként kezeli. A női és a férfi labdarúgók fizetésének – Amerikában és Angliában felvetett – összehangolásánál fontosabb feladatnak tartja a nyilvánosság figyelmét és a nyitott sportvezetői szándékot. Konkrét példával is szolgál: ha a férficsapat tagjai a repülőgép business class részlegében utazhatnak, a nőknek ne az olcsó helyeket foglalják le. Az összeméregetést a férfiszakággal pedig kifejezetten károsnak gondolja.

„Hagyjuk a folyamatos összehasonlítást, a női futball egészen más, és ez a gyönyörű benne – mondja Andrea Ekblad. – Különböző a játék és a stadionban az atmoszféra is. Egy női meccs sokkal inkább családi program, nincsenek erőszakos gesztusok, a játékosok könnyebben megközelíthetők. Természetesen a lelátón is több a nő, de ez nem jelenti azt, hogy a Camp Nouban például ne lehetne Alexia Putellas mezében szurkoló kisfiúkat látni.”

Kislányával a női FA-kupa-döntőn
Kislányával a női FA-kupa-döntőn


És hogy mit vár a női BL televíziós jogainak kezelője a szombati torinói finálétól?

„A három évvel ezelőtti, budapesti BL-döntő visszavágójaként is felfoghatjuk ezt a meccset. Az Üllői úton a Lyon nyert 4–1-re, Marozsán Dzsenifer is gólt szerzett. Sajnos ő most sérülés miatt nem játszhat, de a francia csapat nélküle is igyekszik megtörni a címvédő lendületét. A Barcelona félelmetesen jó formát mutat tavasszal, bár a Wolfsburg meg tudta verni az elődöntő visszavágóján, és ez biztató jel a lyoniaknak. Mégis azt tippelem, hogy ha csak egy góllal is, de a Barca győz a torinói stadionban.”

 

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. május 21-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik