Futball: Mbappé, Sancho, Alexander-Arnold – a legjobb U21-esek

B. L.B. L.
Vágólapra másolva!
2020.05.02. 20:59
null
Joao Félix rajtja nem volt zökkenőmentes az Atléticónál, de egyre jobban belelendül (Fotó: AFP)
Az ESPN labdarúgással foglalkozó aloldala összeszedte a legjobb 21 éves vagy annál fiatalabb játékosok listáját, amelyből egy 36-os összegzést készített.

Nemzetiség szerint az angolok (8) és a franciák (6) viszik a prímet, a brazilok és az olaszok egyaránt három futballistával képviseltetik magukat, Kanada, Hollandia, Norvégia, Spanyolország és Svédország kettő-kettővel, hat nemzet eggyel.

Ami a ligákat illeti, itt is az angolok állnak legjobban, a Premier League 10 játékost ad, a spanyol La Liga nyolcat, a német Bundesliga hatot, a francia Ligue 1 és az olasz Serie A egyaránt ötöt, míg a holland Eredivisie és a belga Jupiler League egyet-egyet.

Az összesítés után pedig jöjjön a top 10 – a teljes listát az ESPN oldalán tekintheti meg!

10. JOAO FÉLIX (portugál, Atlético Madrid)
Kor: 20
Poszt: támadó
Becsült átigazolási érték: 95 millió euró

A támadó szellemű Benficától Diego Simeone taktikára és masszív védekezésre építő Atlético Madridjához igazolt, ez pedig a várakozásoknak megfelelően nem ment zökkenőmentesen – a La Ligában eddig csupán négy gól és egy gólpassz áll a fiatal támadó neve mellett.

Erősségek: kreatív, találékony játékmester, akinél a Cristiano Ronaldo-párhuzam még korai, de meglepő lenne, ha a jövőben nem a topligák egyik kiemelkedő játékosaként tekinthetnénk rá. Remek a labdakezelése, átsiklik a védők között, intelligens játékos, akinek veszélyesek a lövései.

Amiben fejlődhetne: noha vitathatatlan tehetsége minden egyes meccsen feltűnik, sok fiatal társához hasonlóan a kiegyensúlyozottság elérése a fő cél.

Valverde (15) lehet a Real Madrid középpályájának jövője (Fotó: AFP)
Valverde (15) lehet a Real Madrid középpályájának jövője (Fotó: AFP)



9. FEDERICO VALVERDE (uruguayi, Real Madrid)
Kor:
21
Poszt: középpályás
Becsült átigazolási érték: 75 millió euró

Valverde 18 éves korában érkezett a királyi gárdához, ahol előbb a második csapatban, majd kölcsönben a – végül búcsúzó –Deportivo La Corunánál szerepelt. A 2018-as világbajnoki keretből kimaradt, azóta viszont állandósította a helyét klubjában és nemzeti együttesében is. Luka Modric karrierjének alkonyán a szintén rutinos Toni Kroos mellett az uruguayi lehet a Real Madrid középpályájának jövője.

Erősségek: nemcsak technikai képzettsége és passzképessége emelte be a világ egyik legjobb középpályájába, hanem az a sebesség és agilitás, amivel ki tud törni, valamint támadó felfogása is. Kitartása és a sikerért mindent feláldozó magatartása szintén előnyt jelent. A világ egyik legjobb box-to-box középpályásává válhat.

Amiben fejlődhetne:döntéshozatali képességben, és a fiatalos lelkesedés miatt hajlamos merész megiramodásokra a labdával akkor is, amikor a rutinosabb társak kicsit „megnyugtatnák” a labdát és újrakezdenék a támadásépítést.

Gyakori jelenet: ha Haaland ziccerbe kerül, az ellenfél állhat fel a középkezdéshez (Fotó: AFP)
Gyakori jelenet: ha Haaland ziccerbe kerül, az ellenfél állhat fel a középkezdéshez (Fotó: AFP)


8. ERLING HAALAND (norvég, Borussia Dortmund)
Kor:
19
Poszt: csatár
Becsült átigazolási érték: 90 millió euró

Talán a legfelkapottabb név volt az elmúlt nyolc hónapban, de nem véletlenül. Egy éve még nagyjából arról lehetett ismerni, hogy édesapja volt PL-középpályás, ő pedig a Red Bull Salzburghoz igazolt. Az U20-as világbajnoki mesterkilencese(!) és az azóta tartó elképesztő góltermése januárban dortmundi szerződést ért számára, és a fekete-sárgáknál sem lassított. Ebben az idényben 33 tétmeccsen 40 találat és 9 gólpassz a mérlege, 2200 játékperc alatt, ami azt jelenti, hogy átlagosan 55 perc alatt szerez egy gólt. És hogy nehogy azt higgyük, ez csak az osztrák bajnokságban ment neki, a BL-ben is tartja a szintet (8 meccsen 10 gól), valamint a német Bundesligában is remekel (8/9).

Erősségek: Haaland fantasztikus intenzitással játszik csatárposzton, folyton keresi a labdát és elképesztő a végsebessége – láthattuk ezt a PSG elleni BL-párbaj során is, amikor saját kapuja előtt tisztázva ért fel egy kontra végén a BVB alapvonalától az ellenfél tizenhatosáig pillanatok alatt. Nagyon erős, és óriási erejű lövésekre képes a bal lábával. Lenyűgöző a helyzetkihasználása.

Amiben fejlődhetne:
194 centis és 86 kilós masszív felépítése révén a fejjátékával több veszélyt is jelenthetne – a 11 dortmundi találkozóján csak helyzetekig jutott így, gólig nem –, továbbá a labdatartása is lehetne jobb. Ha ezekben is fejlődni tud, miközben továbbra is kíméletlen marad a kapu előterében, akkor az elkövetkezendő évtized legdominánsabb csatárává válhat.

A PSG elleni bombája


Donnarumma a lapos labdákra is egyre jobban leér (Fotó: AFP)
Donnarumma a lapos labdákra is egyre jobban leér (Fotó: AFP)


7. GIANLUIGI DONNARUMMA (olasz, Milan)
Kor:
21
Poszt: kapus
Becsült átigazolási érték: 60 millió euró

Amíg Haaland gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra robbant be, Donnarumma már öt éve meghatározó szereplője ezen listáknak, pedig februárban még csak a 21. életévét töltötte be. A mezőnyjátékosokkal szemben a kapusoknál ritkábban kapják meg az esélyt a fiatalok, ehhez képest ő a Milanban már 190 tétmeccsen lépett pályára a felnőtteknél.

Erősségek: a fizikai képességekkel sosem volt gondja a 196 centis kapusnak, mellé azonban technikailag is fejlődött, gyorsabban leér a lövésekre, jól osztogatja a labdákat, s anélkül, hogy öncélú lenne a játéka, a rárontó nyomást is képes kezelni és tolni néhányat a labdán, hogy a megfelelő passzal tudja megjátszani csapattársait. Sokszor kifejezetten gyenge védelem és az alulteljesítő csapat ellenére is képes időről időre kitűnni jó játékával.

Amiben fejlődhetne: agresszív játékstílusa az esetek túlnyomó részében előnyt jelent számára, ugyanakkor hajlamos túlbecsülni a képességeit, amikor keresztlabdákkal operál.

De Ligt (4) játéka olyan érettséget mutat, mint egy 30 feletti olasz hátvédé (Fotó: AFP)
De Ligt (4) játéka olyan érettséget mutat, mint egy 30 feletti olasz hátvédé (Fotó: AFP)



6. MATTHIJS DE LIGT (holland, Juventus)
Kor:
20
Poszt: védő
Becsült átigazolási érték: 85 millió euró

Az Ajax tavalyi BL-menetelése és hazai duplája után a korához képest elképesztő érettséggel játszó védő a nagycsapatok ajánlatai közül válogathatott, döntése a Juventusra esett. A kezdet nem volt zökkenőmentes, eleinte több hibájából is gól (vagy öngól) született, ám azóta feljavult a teljesítménye és alapembere a torinói hátvédsornak.

Erősségek: legjobb formájában De Ligt korát meghazudtolóan éretten és igazi vezérként futballozik. Remekül osztogat hátulról, mindkét büntetőterületet uralni tudja, ezt bizonyította az Ajax BL-menetelése vagy éppen a Juve Torino elleni meccse is.

Amiben fejlődhetne: talán új klubja lenyűgözése érdekében De Ligt a stílusától eltérően sokszor meggondolatlanul vetette bele magát a párharcokba, ami sok felelőtlen szabálytalanságot eredményezett. Higgadtan viszont továbbra is ugyanaz a remek védő, akit egy éve mindenki csodált.

A Torino elleni gólja




Havertz (balra) oly könnyedén játszik, hogy néha arrogánsnak tűnik (Fotó: AFP)
Havertz (balra) oly könnyedén játszik, hogy néha arrogánsnak tűnik (Fotó: AFP)


5. KAI HAVERTZ (német, Bayer Leverkusen)
Kor:
20
Poszt: középpályás
Becsült átigazolási érték: 95 millió euró

A Bundesliga történetében a legfiatalabb játékos, aki eljutott 100 mérkőzésig, ebben az idényben eddig tíz gólnál és nyolc gólpassznál jár a „gyógyszergyáriaknál”, szerződése viszont már csak két évig él, és minden bizonnyal hamarosan egy topklubban láthatjuk játszani.

Erősségek: egy elegáns támadó középpályás, aki képes átjátszani az ellenfeleket és teret nyitni, hogy aztán kulcspasszokat adjon. Könnyedén és már az arroganciával határos magabiztossággal játszik. Ballábasként a jobbot sem csak támaszkodásra használja, sohasem tűnik úgy, hogy kapkodna, remekül lát a pályán és olyan erőnléte van, hogy mindig képes betörni a tizenhatoson belülre is.

Amiben fejlődhetne: a benne rejlő óriási lehetőségek kiaknázásához kicsivel több agresszivitásra lenne szüksége, különösen a párbajok megnyerése és a labdák visszaszerzése terén.

Vinícius (balra) irány- és sebességváltásaira a legnagyobbaknak sincs mindig ellenszerük (Fotó: AFP)
Vinícius (balra) irány- és sebességváltásaira a legnagyobbaknak sincs mindig ellenszerük (Fotó: AFP)



4. VINÍCIUS JÚNIOR (brazil, Real Madrid)
Kor:
19
Poszt: támadó
Becsült átigazolási érték: 80 millió euró

Mivel 16 évesen a világ egyik legnagyobb klubjához igazolt, ráadásul elképesztő, 45 millió eurós átigazolási díjért, Vinícius Júniort hamar az egyik legígéretesebb futballistaként tartották számon a világon. A fiatal balszélső a bajnokságban eddig csak nyolcszor kezdett az idényben, de csereként is szóhoz jutott már 11 alkalommal, a Barcelona legyőzéséből pedig góllal vette ki a részét.

Erősségek: olyan sebesség- és irányváltási képességei vannak, és olyan jó egyensúllyal rendelkezik közben, hogy a védőknek szinte lehetetlen megállapítaniuk, mi következik, így pedig nehéz megállítani – számos jobbhátvédből csinált bolondot, ha túl nagy teret engedett neki. A Barcelona elleni játéka mutatja, a nagy teher alatt sem roppan meg, a sarkazások és trükközések korlátozása pedig arra utal, hogy érettebbé válik a játéka.

Amiben fejlődhetne: a döntéshozatala még mindig problémás, ez látszik a Barcelona elleni góljánál is, ahol sokáig hezitált a lövés és a passz között, de végül a becsúszó védőről szerencséjére így is a kapuban kötött ki a labda.



Alexander-Arnold (balra) minden beadása veszélyt rejt (Fotó: AFP)
Alexander-Arnold (balra) minden beadása veszélyt rejt (Fotó: AFP)



3. TRENT ALEXANDER-ARNOLD (angol, Liverpool)
Kor:
21
Poszt: védő
Becsült átigazolási érték: 100 millió euró

Alexander-Arnold játéka a hatékony védekezést remekül kombinálja a helyzetteremtés képességével – ezen a téren a PL minden szélső védőjét felülmúlja. A jobbhátvéd a 2018–2019-es idény kezdete óta már 24 gólpasszt adott a bajnokságban, a mostani kiírásban pedig csak Kevin De Bruyne alakított ki több lehetőséget az ő 75-jénél. Hja, és ott van a Barcelona elleni villámgyors felismerése, amely segítségével a Liverpool végül 4–0-ra legyőzte az otthon hárommal nyerő katalán gárdát, így kiharcolva a döntőbe jutást.

Erősségek:
remek, sokoldalú játékos, aki box-to-box középpályásként is megállhatná a helyét. Nemcsak jól kezeli a labdát, jól passzol, remek a pontrúgásoknál, a beadásoknál és a távoli lövéseknél.

Amiben fejlődhetne: az egy az egy elleni védekező játékban hatalmas fejlődésen ment keresztül, ám itt még vannak előrelépési lehetőségek.

A Barcelona elleni gólpassza



Ha Sancho lába lendül, valami jó sül ki belőle (Fotó: AFP)
Ha Sancho lába lendül, valami jó sül ki belőle (Fotó: AFP)



2. JADON SANCHO (angol, Borussia Dortmund)
Kor:
20
Poszt: támadó
Becsült átigazolási érték: 125 millió euró

A második angol és a második Dortmund-játékos a top 10-ben. Haalandhoz hasonlóan robbant be, egy kicsit hátrébb, szélsőként – nem véletlenül hozzák most már napi szinten szóba a Manchester Uniteddel. A 2018–2019-es évad kezdete óta 26 gól és 29 gólpassz a mérlege, ebben a kiírásban 23 bajnokin 14-szer volt eredményes 16 assziszt mellett (előbbivel harmadik, utóbbival első a Bundesligában).

Erősségek: gyors, technikailag képzett, képes gólokat szerezni és helyzeteket teremteni. Mindkét szélen bevethető, de legalább ekkora veszélyt tud jelenteni a pálya középén is. Az a könnyedség, amivel megveri a szélső hátvédeket és a védőket kikerülő beadásai olyan játékossá teszik, akit élmény nézni. Sancho imádja a futballt, ez pedig látszik is rajta.

Amiben fejlődhetne: korábban taktikai fegyelmezettségének hiánya miatt kritizálták, de Alexander-Arnoldhoz hasonlóan ő is rengeteget tudott javítani a védekező munkáján.

Sancho idénybeli remeklései




Mbappé, akinél nincs gyenge pont (Fotó: AFP)
Mbappé, akinél nincs gyenge pont (Fotó: AFP)


1. KYLIAN MBAPPÉ (francia, Paris Saint-Germain)
Kor:
21
Poszt: támadó
Becsült átigazolási érték: 175 millió euró

A francia támadó már olyan régóta szórakoztatja a nézőket, hogy hajlamosak vagyunk elfelejteni, milyen szemtelenül fiatal még mindig. Tavaly is ő volt az első az ESPN listáján, 19 évesen világbajnoki címhez segítette a francia válogatottat, azóta pedig több mint hetven gólt szerzett a klubcsapatában és a címeres mezben. Már csak az a kérdés, hogy az évek óta erős Real Madrid-vonal mikor lép a pletyka szintről komolyabbra az esetében.

Erősségek: röviden minden. Képes a szélen és középen is elit szintű teljesítményt nyújtani, nagyon erős játékos, aki hihetetlen sebességével bünteti a lassú védőket – egymaga végezte ki az argentin válogatottat a világbajnokságon. Remekül fejezi be a támadásokat, a helyzettől függően elképesztő erővel vagy szenzációs finomsággal. Erős a fejjátéka, taktikailag fegyelmezett, és remekül olvassa a játékot. Mozdulatai finomak, okosak és végzetesek.

Amiben fejlődhetne: játékának egyik szegmensét sem lenne célszerű megváltoztatni, mert azzal a kockázattal járna, hogy kevésbé szenzációssá válna.

Mbappé elképesztő sebessége



És remek képességei

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik