Freestyle: Szász Kitti harmadik lett az online megrendezett vb-n

Vágólapra másolva!
2020.11.17. 16:09
null
Szász Kitti harmadik lett (Fotó: Red Bull/Somay Márk)
Az idei Red Bull Street Style teljes egészében digitálisan megrendezett világdöntőjén a francia legenda, Mélody Donchet lett az első olyan sportoló, aki négy győzelmet aratott a freestyle labdarúgó-világbajnokságon, míg a norvég Erlend Fagerli az első olyan freestyle futballista, aki sorozatban másodszor is megnyerte a férfiak versenyét. A futballszupersztár, Cesc Fabregas által odaítélt legjobb trükkért járó elismerést a norvég Brynjar Fagerli és Szász Kitti kapta. A magyar sportolónő egyúttal a kategória harmadik helyezettje lett – számolt be a versenyről a Red Bull közleménye.

 

A Red Bull Street Style 2008-as első tornája óta a világbajnokság döntőit nagy tömegek előtt tartották, azonban idén először, egyedülálló módon a résztvevők, a bírók és a nézők is egyaránt online voltak jelen az eseményen. A formátum persze nem változott: két játékos válaszolt egymás kihívásaira három intenzív fordulóban. A hónapokig tartó Red Bull Street Style világbajnokság csúcspontján végül 11 ország 24 játékosa vett részt – országokat és kontinenseket átívelve.

A WFFA bíráló bizottságában öt híres nemzetközi freestylert találhattunk, közülük mindegyikük más-más kritériumra összpontosított. Gautier Fayolle francia főbíró az előadást értékelte, az olasz Luca Chiarvesio a nehézséget mérte, a lengyel Michal “Michryc” Rycaj az eredetiséget díjazta, míg Martin Schopf Ausztriából a megvalósítást tartotta szem előtt. A holland Jasmijn Janssen a teljes performanszt véleményezte a világdöntők első női street style zsűrijeként.

A férfiak döntőjében a norvégok nemzeti bajnoka, Brynjar Fagerli, a Red Bull Street Style 2018-as világbajnokával, öccsével, Erlenddel került szembe, melyet végül utóbbi nyert meg. A harmadik helyezett Sebastian Peña Morales, a „gép” néven ismert kolumbiai versenyző lett.

A női kategória végső versenye igazi all-star megmérettetés volt: három olyan sportoló közt zajlott, akik külön-külön is rendelkeznek világbajnoki címmel. Végül az idei győztes Donchet lett, aki az elődöntőben legyőzte a magyar, kétszeres világbajnok Szász Kittit, a döntőben pedig a 2018-as bajnok lengyel Aguska Mnich-szel kellett szembenéznie. Szász végül a harmadik helyet szerezte meg az angliai Lia Lewis-szal szemben.

Szász Kitti élvezte az idei online döntőt, azonban sajnálja, hogy a rendkívüli körülmények miatt máshogy alakult a 2020-as Street Style.„A felkészülés ugyanolyan volt, de az online versenyben voltak különbségek. Más volt a hangulat: hiányzott a közönség és az ellenfelem. Idén ráadásul karatemozdulatokat csináltam, amiket hatásosabb az ember feje mellett, mint egy kamerába”– nyilatkozta Kitti, aki visszavonulását szakította meg az idei bajnoksággal. Tervei szerint jövőre is folytatná a versenyzést, és ha lesz Red Bull Street Style, azt semmiképp sem hagyja ki.

2021-re a Red Bull Street Style egy kombinált kvalifikációs folyamattal tér majd vissza, amelynek csúcspontja az élő tömegek előtt rendezett döntő lesz Spanyolországban.

A 2020-as Red Bull Street Style világbajnokság úttörő futballtrükkjeit a Red Bull TV-n és a YouTube-on nézhetik vissza.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik