Francia Kupa: az 540 milliós PSG-re vár a 2 milliós Les Herbiers

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.18. 16:58
null
Harmincötezer ember szurkolt az elődöntőben a Les Herbiers-nek (Fotó: AFP)
Miközben a Magyar Kupában a Balmazújváros és a Puskás Akadémia is arra törekszik, hogy a Dorog 1952-es bravúrját megismételve 20 ezresnél kisebb lélekszámú települést képviselve bejusson a Magyar Kupa döntőjébe, Franciaországban már megtörtént a csoda.

A nyugat-franciaországi Les Herbiers már azzal is fennállása legnagyobb sikerét érte el, hogy a Francia Kupa nyolcaddöntőjébe jutott, de a hozzá hasonlóan harmadosztályú Chambly elleni keddi 2–0-s siker már a finálét jelentette a 16 ezres kisváros együttese számára!

Les Herbiers igazi sportváros, 16 ezer lakosából több mint ötezer sportol, a futball mellett kosárlabda-, röplabda-, rögbi- és kézilabdacsapata is országos szintű bajnokságban játszik, továbbá 2011-ben itt volt a Tour de France első szakaszának befutója.

MA INDUL A KÖVETKEZŐ KIÍRÁS

A Francia Kupa a világ egyik legnagyobb kupasorozata, amelyben francia és Franciaország tengerentúli területein lévő futballklubok is indulnak. Emiatt aztán az első selejtezőkre már bő egy évvel a döntő előtt sor kerül – azaz ma.

A Madagaszkár és Afrika keleti partjai között található Mayotte szigetén szerdán 15 mérkőzéssel kezdetét veszi a Francia Kupa 2018–2019-es kiírása.

A futballklub története egyébként teljesen átlagos, 1919-ben – 51 évvel a Paris Saint-Germain előtt – bizonyos Rousseau atya alapította meg a csapatot, majd a klub hamarosan több más sportág űzésére adott lehetőséget a városka lakóinak. A gárda fennállása során szinte végig a körzeti bajnokságban szerepelt, az 1940-es években egyesült a szomszéd falu csapatával, de 1978-ig a regionális ligában maradt. Akkor az új országos negyedosztály megalapítása után egy évig játszott ezen a szinten, mielőtt egészen a hetedik vonalig süllyedt.

A nemzeti ligába 2007-ben jutott fel, 2015 óta harmadosztályú. Jelenleg a 17 csapatos liga 9. helyén áll.

Az idei Francia Kupa-menetelés során nagy csodát nem kellett végrehajtania a fiatal francia játékosai mellett egy-egy mali, kameruni és togói légióst alkalmazó csapatnak. Az első négy mérkőzésén alacsonyabb osztályú ellenfelekkel csapott össze, az ötödosztályú Balmát 3–0-ra, a negyedosztályú Romorantint 2–1-re, a szintén ötödosztályú Angouleme csapatát hosszabbítás után, míg a Saint-Lo Manche-t rendes játékidőben verte meg 2–1-re.

Utána jött két második ligás ellenfél, az Auxerre (3–0) és a nyolc között a Lens (0–0, tizenegyesekkel 4–2) – a Lens, majd a Chambly ellen Nantes-ban kellett játszania, a saját stadionjában ugyanis csak 4600 néző fér el. A szurkolótáborára egy percig sem panaszkodhat, hiszen az elődöntőben majdnem 35 ezren voltak Nantes-ban!

A mostani kupamenetelése során egyetlen élvonalbeli csapattal sem találkozott Stéphane Masala legénysége, amely a döntőben már nem ússza meg a Ligue 1-t képviselő ellenfél nélkül: a Caen vagy a PSG vár a Vendée megyét képviselő egyesülete.

Franciaországban nem ritka az ilyen bravúr: a legutóbbi kupadöntős harmadosztályú klub a Quevilly volt 2012-ben, a fináléban 1–0-ra kikapott a Lyontól. A döntőben a tét a kupagyőzelem mellett a jutalomként eddig megkapott másfél millió eurón felüli egymillió és az Európa-liga-indulás lesz.

A nantes-i bevétellel együtt a Francia Kupából származó összbevétel megközelíti a kétmillió eurót, ami a klub éves költségvetése. És mert ilyenkor ezt illik megemlíteni: míg a Les Herbiers kettő, a PSG 540 millió euróból gazdálkodik évente!

Akármi is lesz a PSG vagy a Caen ellen a párizsi fináléban, az biztos, hogy a Les Herbiers szurkolói gondoskodnak a jó hangulatról.

FRANCIA KUPA
ELŐDÖNTŐ
Les Herbiers (III.)–Chambly (III.) 2–0
( David 28., Gboho 80.)

MA JÁTSSZÁK
21.05: Caen–Paris Saint-Germain

A 16 ezres kisváros eddigi legnagyobb sporteseménye a 2011-es Tour de France első szakasza volt (Fotó: AFP)
A 16 ezres kisváros eddigi legnagyobb sporteseménye a 2011-es Tour de France első szakasza volt (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik