Hiába a Veszelinov-parádé, kikapott Nagyszombatban a DAC

DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.05.21. 16:55
null
Fotó: Lelkes Ernő
A szlovák Fortuna Liga rájátszásának záró fordulójában a Dunaszerdahely 1–0-s vereséget szenvedett Nagyszombatban. A DAC számára nem fejeződött be az idény, kedden az európai kupaszereplésért rendezendő playoff első mérkőzésén a Liptószentmiklóst fogadja.

 

SZLOVÁK FORTUNA LIGA
RÁJÁTSZÁS, 10. FORDULÓ
Spartak Trnava–DAC 1–0 (0–0)
Nagyszombat,
City Aréna, 8037 néző. Vezette: Gemzicky
Nagyszombat: Takác – Kostrna, Skrtel (Ujlaky, 42.), Kósa (M. Kozak, 59.), Mikovic – Szavvidisz, Procházka, Vlasko (K. Boateng, 70.) – Azevedo (Iván, 59.), Olejník (Bamidele, a szünetben), Bukata. Vezetőedző: Michal Gasparík
DAC 1904: Veszelinov – Blackman (Andzouana, a szünetben), Brunetti (Zuberu, 85.), Maly, Davis – Dimun (Nebyla, a szünetben), Muhamedbegovic, Njie – Moumou, Balogh N. (Szánthó, a szünetben), Andrezihno (Veselovsky, 69.). Vezetőedző: Martin Raaka (Joao Janeiro eltiltva)
Gólszerző: Bamidele (82.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Ünnepibe öltözött Nagyszombat.

A stadion környéke, de még a templomtoronyra kifeszített molinó is jelezte, hogy a emlékezetes marad a mai nap.

A több mint százszoros szlovák válogatott, a 320 meccsen a Liverpool mezét viselő Martin Skrtel a DAC elleni találkozón fejezte be az aktív pályafutását. „Egy egészségem van. Az észnek már győznie kellett aszív felett” – nyilatkozta a37 éves középhátvéd.

Amikor kivonultak a csapatok, a 8037 néző állva tapsolt. Martin Skrtel vezette ki a Trnavát, majd jöttek a búcsúzások a szlovák legendától. A DAC nevében Milan Dimun csapatkapitány gratulált a remek pályafutásához. A kivetítőn volt csapattársai és edzői is gratuláltak a pályafutásához. Többek között Rafa Benítez is, aki 2008-ban leszerződtette őt a Liverpoolhoz.

Joao Janeiro, a DAC vezetőedzője ma csak a lelátón foglalhatott helyet, mivel a legutóbbi, Rózsahegy elleni mérkőzésen idénybéli harmadik sárga lapját is begyűjtötte, ezért nem irányíthatta a csapatot. Janeirót Martin Raska kapusedző helyettesítette.

A magyar játékosok közül kezdőcsapatban Veszelinov Dániel és Balogh Norbert került be. Hosszú idő után Hahn János is nevezve volt a találkozóra.

Az összecsapáson nagyon lehetett látni, hogy ameccsnek nincs nagy tétje. ANagyszombat aharmadik, aDAC pedig anegyedik helyen végez.

Húsz perc játék után Veszelinov Daninak kellett megmutatnia atudását. Előbb Azevedo közeli lövését, majd Olejník léc alá tartó fejesét ütötte. A másik oldalon Balogh Norbert forgatta meg a hazai védelmet, lövése csak kicsivel ment a bal kapufa mellé.

A 37. percben ismét felállt a City Aréna közönsége. Eljött a pillanat, amikor Martin Skrtel elhagyta a pályát. A szlovák legenda a könnyeivel küszködve még egy díszkört tett a stadionban, négy percig tapsolt a közönség, majd mindkét csapat díszsorfalat állt, és elhagyta a pályát a játékos.

A szünetben sem unatkoztak a nézők. Két nagyszombati szurkoló – Janka és Matús – házasságot kötött a közel 10 ezer néző előtt. A második félidőre hármat cserélt a vendégek szakmai stábja. Öltözőben maradt Balogh Norbert is, aki az első játékidő végén egy kemény rúgást kapott a bokájára. Pályára lépett Szánthó Regő, aki koronavírus-fertőzés után tért vissza.

A fordulás után még jobban leült a meccs. Az első említést érdemlő esemény (szégyenteljes) a 62. percben történt, amikor a hazai B-közép a szlovák himnusz eléneklése után magyarszidásba kezdett.

Nemsokára a Dunaszerdahelyen született Alex Iván kétszer veszélyeztette a DAC-kapuját, de erős löketeit Veszelinov hárította.

A vendégek előre nagyon passzívak voltak, szinte csak a dunaszerdahelyi térfelén folyt a játék. A sárga-kékek csak a magyar hálóőrnek köszönhették, hogy Bukata, majd Bamidele Yusuf lövése sem került be a kapuba. Nyolc perccel a vége előtt azonban már ő is tehetetlennek bizonyult, a védelem megingása után Bamidele volt eredményes.

A végére maradt még egy Veszelinov-bravúr Iván lövését követően. 1–0

 

PERCRŐL PERCRE


90+5. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+4. perc Kissé balról, 21-ről jobbal a bal alsóba lőne egy szabadrúgást Iván, de Veszelinov erre is odaér egy parádésan gyors vetődéssel.

90+2. perc NINCS BENT! Az ötös jobb sarkára cselezi magát Bamidele, de közeli lövését védi jobbra vetődve Veszelinov, a kipattanó Kozáké, aki megijed talán a bátran kivetődő kapustól, 14-ről ugyanis nem tudja ellőni mellette a labdát. Az még kijjebb pattan, Bukatáig, de üldözi őt Veszelinov, és ettől totálisan zavarba jön a szélső, elvéti a passzt, lőni meg nem mer.

Négy perc a ráadás.

86. perc Sharani Zuberu be, Brunetti le. Védő helyett ék!

85. perc Boateng ballal 15-ről a bal alsóba lőne, de hatalmasat véd vetődve Veszelinov!

Maly és Andzouana nagyon lemaradt a gólszerzőről.

82. PERC EZ MÁR BENT VAN, YUSUF BAMIDELE Ujlaky passza után jobbal a jobb alsó sarokba lő középről, 13 méterről. Veszelinov ezt már nem érhette el: 1–0!

81. perc Marek Ujlaky kap sárga lapot Szánthó letalpalásáért. Davis szabadrúgása a kapusé, de les is már.

75. perc HELYZET EZ IS, Proházcka bal oldali beadását Boateng tízről lefejeli Bukatának, aki jobbal 14-ről a kapushoz lő.

74. perc Bamidele középtávoli lövése a magyar kapusé.

A hazaiak nagy hiányzója a tízszeres északmacedón válogatott Milan Risztovszki. 41 bajnokin 11 gólt lőtt az idényben, igaz, a rájátszásban csak egyszer volt eredményes.

69. perc Andreizinho le, Dominik Veselovsky be. Szélső helyett középső középpályás. Kelvin Boateng meg Vlaskót váltja. Szélsőcsere.

66. perc Iván ugyanonnan jobbal a bal alsót veszi most célba, Muhamedbegovic is belekap a labdába, de ezt is és így is eléri Veszelinov, majd rávetődik a kipattanóra a gólra éhes Bukatát megelőzve. De már les. A szélső túlgondolta a ziccerét, szinte beleakadt az ötösön a kipattanóba.

Fotó: Lelkes Ernő
Fotó: Lelkes Ernő

65. perc Mikovics passzát Iván jobbal tízről kapura teszi, de Veszelinov véd a jobb alsó előtt, vetődve.

59. perc Kósa le, Milosz Kozak be, Azevedót meg Alex Iván váltja.

53. perc Kósát is ápolni kell, de ez nagyon komolynak tűnik, lesántikál a pályáról. Csere lesz.

52. perc Szánthó kap nagyot üdvözlésként Ujlakytól.

50. perc Mezőnyharccal, Kostrnát kell letámogatni a pályáról egy ütközés után.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Yusuf Bamidele
be, Olejník le, ékcsere a hazaiaknál.

46. perc Hármas DAC-csere: Blackmant Yhoan Abdzouana, Dimunt Sebastián Nebyla, Baloghot Szánthó Regő váltja.

Na, ilyet sem láttunk még! A félidőben egy esküvő. A pályán. Matus es Janka, nagy Spartak-drukkerek.

Fotó: Duducz Tibor
Fotó: Duducz Tibor

A vendégektől Kalmár Zsolt, Szendrei Ákos és Andrija Balic is sérült.

E párharc legjobb góllövői:
Eric Ramírez 5
Erik Pacinda 5
Roman Procházka 5
Milan Risztovszki 4
Marvin Egho 4

45+6. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Fotó: Duducz Tibor
Fotó: Duducz Tibor

 

45+3. perc Két veszélyes Mikovic-beadást is kirúgnak a védők. Harmadjára nem adja be, két jó csel után kapura lő az ötös bal sarkáról, jobbal, de odalép neki az utolsó pillanatban Davis. A hazai játékos megsérült, közben a jobb alsó mellé lőtt. A bal bokája fája.

Négy perc a ráadás.

45. perc Baloghot kell ápolni a pályán, a jobb lába fáj.


44. perc Nagy a füst a pályán, a drukkerek megadták a módját a búcsúztatásnak.

42. perc Marek Ujlaky váltja, de ez most keveseket érdekel.

39. perc Közös sírás, éneklés, szól a dal a stadionban, lecserélik. Szép állókép a hazai B-középtől, egy nagy 37-es.

37. perc
Ez is, Vlasko jobb oldali, jobblábas szögletét az ötös bal sarkáról a jobb alsó mellé fejeli Skrtel, de mégis ünneplik őt a társak. Körbeveszik, megölelik: ő a 37-es mezben játszó spíler ugyanis.

36. perc MELLÉ! Balogh a 16-os előtt ballal finoman kicselezi Proháczkát, majd jobbal nem sokkal lő a bl alsó sarok mellé!

35. perc Szavvidisz jobbal a 16-os elől a kapushoz lő.

Fotó: Lelkes Ernő
Fotó: Lelkes Ernő

 

34. perc Milan Dimunnak sárga lap Azevedo lerántásáért.

33. perc Jobbal jócskán a léc fölé lő egy 28 méteres szabadrúgást a balszellő Bukata.

30. perc Olejník jobbal eltalálja... véletlenül Muhamedbegovic fejét, ápolás.

28. perc Mikovic távolija távolról sem jó.

27. perc DETTÓ! Szavvidisz bal oldali beadását Olejník hatról a léc alá fejelné, de hatalmasat véd Veszelinov, tetszetős robinzonáddal.

26. perc BRAVÚR, Mirkovic balról szépen ad középre, Davis és Maly lemarad Azevedóról, aki ballal hatról, középről a remekül kilépő kapusba lő!

21. perc Blackman odalép Mikovicnak a 16-os bal sarka előtt, szabadrúgás. Veszelinov elüti a labdát Skrtel fejéről, Procházka emelése után, de les.

A Banik és a Midtjylland egykori kapusa, de játszott a Spartakban is!

Joao Janeiro sárga lapok miatt eltiltott, helyettese asszisztense és kapusedzője, Martin Raska ma.

20. perc Balogh magára marad elöl, vissza kell lépnie messze a 16-os elé labdákért.

17. perc Blackman szereli a bal szélen meginduló Bukatát, de szöglet. Procházka beadását az ötös jobb, azaz túlsó sarkán elfejeli Skrtel elől Brunetti.

Vlasko neve meg nem véletlenül lehet ismerős, nem is olyan régen még Felcsúton vitézkedett.

Takác 195 centiméter magas, könnyű felismerni őt bármilyen tömegben. Párszoros szlovák U-válogatott. Kosa még fiatalabb, 18 éves, szintén szlovák U-válogatott, nagy tehetség.

10. perc Azevedo villan meg a jobbon, a csel jó, a beadás nem.

Fotó: Duducz Tibor
Fotó: Duducz Tibor

 

8. perc A volt DAC-os Kostrna távoli ívelése kapuscsemege, de Veszelinov inkább kiengedi a labdát a jobb kapufa mellett. Kirúgás.

3. perc Procházka lő jobbal kapura a 16-os bal sarka elől, Vlasko kornere után, de blokkol az ötös előtt álló Maly.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Fotó: Duducz Tibor
Fotó: Duducz Tibor

 

A hazaiak piros-fekete mezben és fekete nadrágban, a vendégek tiszta sárgában.

Remek az idő, és mindenki Skrtelt fényképezi a meccs előtt.

„Profik vagyunk. A vasárnapi rózsahegyi vereség után fel kell állnunk, mert előbb Nagyszombatban kell eredményesnek lennünk, majd jön a rájátszás a nemzetközi kupáért” – mondta lapunknak a dunaszerdahelyiek csatára, Balogh Norbert.

„Az utóbbi hónapokban gondjaim voltak ahátammal, gyakran csak fájdalomcsillapítóval tudtam játszani. Nagyon sok szakemberrel konzultáltam, de afájdalmaim csak növekedtek. Sokáig elodáztam a végső döntést, nem akartam elfogadni, hogy már nem tudok megfelelő szinten játszani. Például a közelmúltbeli kupadöntőn csak három Flector fájdalomcsillapítóval tudtam végigjátszani... Nehéz kimondani, de befejeztem. Az egészségem, atovábbi életem miatt ezt kellett tennem” – nyilatkozta kedden Martin Skrtel.

Apályafutását otthon akarta befejezni, és így is lett, ebben az idényben aSpartak Trnava meghatározó játékosa volt, két hete Szlovák Kupa-győztes lett.

ANéva folyó partján csak három és fél évig játszott, 2007-ben orosz bajnok lett aZenittel. Pár hónappal később bejelentkezett érte a Liverpool, amely 10 millió eurót fizetett. Nyolc évig a„vörösök” meghatározó játékosa volt, összesen 242 tétmeccsen lépett pályára, egy Ligakupát nyert a csapattal. Anglia után aFenerbahce, majd az IstanbulBasaksehir játékosa lett, utóbbival 2020-ban török bajnok lett.

„Ötszázötvenezer eurót kaptunk érte, 2004-ben ez nagyon szép összeg volt. Ez apénz közel egyévi költségvetésünket fedezte” – emlékezett vissza Róbert Rybnícek, az AS Trencín sportigazgatója.

A Szlovákiában négyszer az év labdarúgójának megválasztott Skrtel Trencsénben kezdte profi pályafutását, 19 évesen aZenit Szentpétervárhoz szerződött.

A 104-szeres szlovák válogatott védő pályafutása során részt vett a 2010-es világ- és a 2016-os Európa-bajnokságon, valamint nyolc évet töltött a Liverpoolnál, amellyel 2012-ben angol Ligakupát nyert. Tavaly augusztus óta a Spartak Trnava játékosa.

Martin Skrtel két éve török bajnok lett (Fotó: AFP)

 

A szombati mérkőzés lesz az utolsó profi meccse Martin Skrtelnek, a szlovák válogatottban 104 alkalommal szereplő védőnek, aki 2007 és 2016 között több mint 300 tétmérkőzésen lépett pályára a Liverpoolban, majd a Fenerbahce és a Basaksehir után igazolt a Spartak Trnavához.

A DAC egyébként a 2017–18-as idény óta először nem végez majd a dobogón – a MOL Aréna elkészülte óta előbb Peter Hyballa, majd Németh Antal irányításával lett második a csapat, míg Marco Rossi és Bernd Strock bronzéremig vezette a gárdát, amely idén a Kisvárdáról érkezett Joao Janeiróval a kispadon csupán a csalódást keltő negyedig helyen zárt.

Az egyelőre még nem dőlt el, hogy ezen a playoff-meccsen ki lesz a DAC ellenfele: a Szered már korábban visszalépett, így kedden a dunaszerdahelyiek ellenfele vagy a Liptószentmiklós, vagy a Nagymihály lesz – attól függően, melyik brigád végez a nyolcadik helyen.

A DAC számára szombaton Nagyszombatban fejeződik be a Fortuna Liga rájátszása, ám a korábbi évektől eltérően az utolsó forduló ezúttal nem jelent egyben idényzárót, mivel a sárga-kékeknek még túlórázniuk kell az Európa-konferencialigában való indulásért.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A TRNAVA–DAC MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik