Kikapott Pozsonyban a Dunaszerdahely

DUDUCZ TIBOR, BACSKAI JÁNOSDUDUCZ TIBOR, BACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.03.06. 14:25
null
Kalmáréknak nem igazán ment Pozsonyban (Fotó: Lelkes Ernő)
Kikapott a Slovantól Pozsonyban a Dunaszerdahely a szlovák labdarúgó-élvonal (Fortuna Liga) 22. fordulójában, 3–1-re, így tíz fordulóval a vége előtt a Slovan előnye a tabellán tíz pont a legfőbb üldözője előtt.



SZLOVÁKIA, FORTUNA LIGA

22. FORDULÓ
Slovan–Dunaszerdahely 3–1 (2–1)
Pozsony,
Tehelné pole, zárt kapuk mögött. Vezette: Královic
Slovan:
Greif – De Marco, Bozsikov, Bajric, Medvedev – De Kamps, Nono (Rabiu, 69.) – Moha (Henty, 77.), V. Weiss (Strelec, 90+1.), Daniel – Ozbolt (Csavrics, 77.). Vezetőedző: Darko Milanic
DAC: Jedlicka – C. Blackman, Kruzliak, J. Müller (Nicolaescu, 76.), Beszkorovajnij (E. Davis, 63.) – Schäfer, A. Balic (Andzouana, 90+1.), Kalmár, Christie-Davies – M. Divkovic (A. Taiwo, 76.), E. Ramirez. Vezetőedző: Bernd Storck
Gólszerző: V.Weiss (3., 11. – 11-esből), Moha (57.), ill. Divkovic (32.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Ugyan szurkolók nélkül került sor a nagy rangadóra, a dunaszerdahelyi drukkerek pénteken és szombaton is hallattak magukról. Előbb a zászlóikat és a molinóikat helyezték el a MOL Akadémia edzőpályán, majd a Pozsonyba vezető autópálya több felüljáróját foglalták el. Amikor megjelent a DAC játékosokat szállító autóbusz, biztató jelszavakkal és sárga-kék füstbombával fejezték ki támogatásukat a derbire.„Nagyon jólesett, köszönjük a szurkolóinknak ezt a biztatást” – mondta lapunknak a dunaszerdahelyiek csapatkapitánya, Kalmár Zsolt.

Fogadkoztak a dunaszerdahelyi játékosok, hogy a klub jubileumi, 800. mérkőzésén az élvonalban hat év után ismét beveszik a pozsonyi erődöt. Bizakodhattak azért is, mert a Slovan három legeredményesebb játékosa (Holman Dávid, Ratao és David Strelec), akik összesen 24 gólt értek el, hiányoztak a kezdőcsapatból.

Tíz perc alatt kiderült, hogy az egyik előbb említett játékos sem hiányzott. Vladimír Weiss előbb a 3. percben remekül talált be 18 méterről a bal felső sarokba, majd biztosan értékesítette a Beszkorovajnij szabálytalankodása után megítélt büntetőt. A volt szlovák szövetségi kapitány fia októberben már betöltötte a 31. évét, igaz, annak idején a Manchester City Akadémiáján is megfordult, majd az angol csapaton kívül játszott a Rangersben, az Espanyolban, az Olympiakoszban, s öt év katari szereplés után tavaly egyezett meg a Slovannal.

„Nagyon sokat vártam, de végre sikerült. Nagyon örülök az első szlovákiai góljaimnak. Gyors góllal szerettünk volna nyitni, ami sikerült is” – nyilatkozta Vladimír Weiss.

A pozsonyi Slovan ismét bizonyította, hogy nagyon erős az első negyedórákban. Ezt a találkozót is beleszámítva eme időszakban 11–0 a gólkülönbsége.

A vendégek a rossz kezdés után fokozatosan magukra találtak, mezőnyfölényt harcoltak ki. Fél óra játék után Balic nagyon jó ütemben ugratta ki Divkovicot, aki visszahozta a vendégeket. Ez volt a Slovan első kapott gólja ebben az évben. 307 perc után kapitulált újra Dominik Greif. Nemsokára a dunaszerdahelyiek ki is egyenlíthettek volna, de Divkovic léc alá tartó lövését a hazai kapus kiütötte.

Nagyon elszántan érkeztek ki Kalmárék a második félidőre, a magyar játékos átadása után Ramirez kihagyott egy ziccert. A másik oldalon elaludt a vendégvédelem és Moha remekül helyezte a labdát a kapu bal sarkába. Nemsokára az egyszeres spanyol válogatott mattolhatta volna a vendégeket, de nem találta el az üres kaput. Igyekezett a DAC, kétszer büntetőgyanús eset is történt a hazai tizenhatoson belül, de összességben nagyon jól zárt a pozsonyi védelem. „Bajnoki cím? Tíz ponttal vezetünk, de a futballban minden lehetséges. Száz százalékra kell mennünk, amíg nem lesz biztos a bajnoki címünk” – nyilatkozta Vladimír Weiss.

„Fantasztikus gólt ért el Weiss, majd jött a büntető, amelyről nem tudom, hogy helyesen volt-e megítélve. Próbáltunk visszajönni a meccsbe, Divkovic gólja után majdnem sikerült. Sajnos, a második félidőben ismét gyorsan gólt kaptunk. Ha két góllal megy el a Slovan, akkor már nagyon nehéz. Jól zárt a hazai védelem, helyzet nélkül maradtunk. A játékosaim igyekeztek, mindent megpróbáltak, apró dolgok döntötték el a meccset. Ma ügyesebb, okosabb volt a Slovan. Tízpontos hátrány? Hát ez sok, nehéz lesz ledolgozni. Fiatal csapatunk van, tovább kell dolgoznunk a rájátszásban a maximumot kell nyújtanunk” – mondta Bernd Storck, a DAC edzője.

„Jöttünk egy taktikával, amely tíz perc alatt füstbe ment. Próbáltunk visszajönni, többet tartottuk a labdát, megvoltak a lehetőségek, de sajnos csak egyszer találtunk a kapuba. A hazaiak effektívebben voltak, apró dolgok döntöttek. Sajnáljuk, hogy csalódást okoztunk a szurkolóinknak. Ugyan még tíz kör van hátra, de a Slovan nagyon stabilnak tűnik. A futballban minden lehetséges, négyszer kellene vereséget szenvednie a pozsonyi csapatnak… Továbbra is keményen kell dolgoznunk, a saját játékunkat kell játszanunk” – nyilatkozta Kalmár Zsolt.

PERCRŐL PERCRE


90+3. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+1. perc Balic le, Yhoan Andzouana be. Weisst David Strelec váltja.

90. perc Daniel lő kissé jobbról balról nagy erővel kapura, de véd jobbra elvetődve Jedlicka.

Három perc a ráadás.

89. perc Rabiu szép passzát Weiss gyengén lövi el az ötös bal sarka elől, de véd vetődve a kapus, mert nagyon zavarta a szlovákot... Henty.

86. perc Kalmár balról jobbal feladja a kapusnak a labdát szabadrúgás címén.

84. perc Abdulrahman Taiwo kap sárga lapot Weiss megrúgásáért.

80. perc Blackman elesik Csavrics mellett, a kis visszarántásért nem járt azonban tizenegyes…

Ez a 7. bajnokija az idényben, se gól, se gólpassz.

Henty a Milan neveltje, majd évekig játszott a Vidiben és a Puskás Akadémiában, sokszor a drukkerek és a vezetők idegeivel is.

79. perc Jedlicka pocsék mentését Henty jobbal 18-ról, középről a bal alsó mellé töri.

Storck kockáztat, védő helyett ék, plusz csatárcsere.

77. perc Kettős csere a hazaiaknál is: Ezekiel Henty és Alekszandar Csavrics be, Moha és Ozbolt le.

76. perc Divkovic le, Abdulrahman Taiwo be, Ion Nicolaescu meg Müllert váltja.

73. perc Davis bal oldali beadása a kapusé.

70. perc Medvedev lőne a bal alsóba a 16-os elől, de nagyot véd Jedlicka.

69. perc Nono le, Ibrahim Rabiu be a hazaiaknál.

67. perc Ramireznek éppen csak magas Divkovic beadása. Kirúgás.

65. perc Nem köszönjük, Divkovicot megrúgja a 16-oson belül Bajric, de tovább!

63. perc Balbekkcsere: Beszkorovajnij le, Eric Davis be a vendégeknél.

60. perc Köszönjük, Osbolt remek passzát Moha hat méterről képes az üres kapu fölé emelni. Ilyet is ritkán látni.

Moha egyszeres spanyol válogatott.

57. PERC ERRE MEG HAZAI GÓL, MOHA! Egy gyorsan elvégzett hazai szabadrúgás után Moha az ötös bal sarka elől kicselezi Balicot, és az ötös jobb sarka elől jobbal kapura emel, Jedlicka csak beleérni tud, és a bal felső sarokba tolja a labdát. 3–1!

56. perc Kalmár két csel után Ramirez elé tálal balról, azonban az ék jobbal hétről, az ötös bal sarka elől a léc fölé lő, jócskán. DAC-ZICCER!

50. perc Nono beadása után Ramirezt megelőzi Bozsikov, és a csk. tízről a kapus elé fejeli a labdát.

49. perc Nono beadása után Bozsikov nem tudja ellőni a labdát az ötösről az elévetődő Müller miatt, harmadszorra sem!

47. perc Vernon De Marco kap sárga lapot, mert jobb kézzel nyakon verte labdavesztése után Müllert. PIROS LAP JÁRT VOLNA!

46. PERC FOLYTATJUK!

A hazai csapat átlagéletkora 28 év, a vendégeké 23.5.

Egy kis örökmérleg: 44 találkozó, 28 pozsonyi és 9 szerdahelyi sikerrel, 73, ill. 34 rúgott góllal.

E párharc legjobb góllövői a közelmúltból:
Andraz Sporar 6
Juraj Halenar 5
Moha 4
Pavol Masaryk 3
Marko Milinkovic 3

45. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

44. perc Moha nem tud lőni az ötös bal sarkáról, Schäfer kifelé szorítja, ballal lő végül a marokkói, kisodródva, Jedlicka jobb lábbal véd. Nono beadását elkapja nem sokra rá Jedlicka.

40. perc Eric Ramirez kap sárga lapot Bozsikov lekönyökléséért.

37. perc Kalmár szép passzát követően Divkovic lő kapura erősen balról, 14 méterről, ballal, de véd a léc alatt a hazai kapus. A korner rossz, De Marco távolija a másik kapu előtt dettó.

A Slovan első kapott gólja 2021-ben! 307 perc után kapitulált újra Greif.

Bajricot előzte meg szépen a horvát.

32. PERC ITT A SZÉPÍTÉS, MARKO DIVKOVIC! Nonót szereli Balic a tizenhatos előtt, középen, a tőle balra meglóduló Divkovicot futtatja, aki az ötös bal sarka elől ballal higgadtan a bal alsóba lő. 2–1!

31. perc Müller fejel hét méterről gyengéden a kapushoz, Balic beívelése és Divkovic "stukkolása" után.

A SportExpressen szerint Hamsíknak azért fontos a váltás, mert mindenképp szeretne pályára lépni a szlovák válogatottban a nyári Európa-bajnokságon (a szlovákok éppen a svédekkel, illetve a lengyelekkel és a spanyolokkal kerültek egy csoportba). Ám a koronavírus miatti utazási korlátozások Kínából ezt jelentősen megnehezíthetnék, ráadásul az ottani bajnokságban a tervek szerint az Eb alatt sem lesz szünet. Viszont a legtöbb országban nincs átigazolási időszak (ez azért fontos, mert hiába bont most szerződést Kínában, akkor is csak olyan helyre mehet, ahol a bontás pillanatában még nyitva van a piac). Ezért is jöhet képbe Svédország, ahol csak áprilisban rajtol az új idény, illetve a Göteborg, amely nem titkoltan bajnoki címre tör, a hírek szerint két svéd válogatott kiszemeltje is van: Marcus Berg (FK Krasznodar) és Oscar Wendt (Mönchengladbach).

„Itt a svéd transzferbomba, amelynek nagy visszhangja lehet a futballvilágban. A szlovák világsztár, a Napoli korábbi csapatkapitánya, a 33 éves Marek Hamsík az IFK Göteborgba szerződhet” – fogalmaz a svéd lap, amely szerint szóban már meg is állapodott a klub és a támadó középpályás, aki hamarosan Svédországba érkezhet, hogy személyesen is tárgyaljon.

Az Allsvenskan történetének legnagyobb igazolása lehet Marek Hamsík, aki több mint négyszáz Serie A-mérkőzéssel a háta mögött szerződhet az IFK Göteborgba – írja a SportExpressen.

Apropó, Hamsík. Egybehangzó svéd és olasz sajtóértesülések szerint a svéd labdarúgó-élvonal, az Allsvenskan áprilisi rajtja előtt a bajnoki címre törő IFK Göteborg szerződtetheti a kínai Talien Prótól elvágyódó, 33 éves, 126-szoros szlovák válogatott Marek Hamsíkot.

27. perc Greif középre üt ki egy jobb oldali Kalmár-szabadrúgást, de megússza, majd Bozsikovot kell ápolni, aki egy védőtársát megfejelte véletlenül, Ramirez háta megett.

26. perc Medvedev indítása után Beszkorovajnij merészen ad haza kapásból, de Jedlicka megoldja ezt is.

25. perc Kalmárt ellöki, de nincs szabadrúgás, az elsú játékvezetői hiba ma.

22. perc Blackman jobb oldali beadása magas Kalmárnak, Ramirez meg ellöki az ötösön Bozsikovot, szabadrúgás kifelé.

Hát ha még Hamsík is itt lenne...

19. perc Az egykori U20-as spanyol válogatott Nono jól eltolja a szabadrúgást. Ismerős a neve? Igen, játszott a Betisben – és a DVTK-ban is!

18. perc Schäfer András kap sárga lapot a mellette elfutó Weiss fellökéséért.

13. perc Az igazság szerint már az első gól sokkjából sem épült fel a DAC, erre jött a második találat, jogosnak tűnő tizenegyesből. Nincs jó vendégtámadás. De legalább Weiss pörgetésére szépen jön ki Jedlicka Ozbolt elé.

Rémálomkezdés.

11. PERC A 66-szoros válogatott VLADIMIR WEISS jobbal a jobb alsóba lő, nem nagy erővel, de pontosan, a kapus balra el. 2–0!

10. perc BÜNTETŐ, az ukrán Beszkorovajnij megrúgja a tizenhatos jobb sarkán belül a cseh hátvédet, a felfutó Medvedevet.

6. perc Davies, majd Kalmár ment a tizenhatoson belül egy-egy veszélyes beadást.

Weiss az Inter Bratislava neveltje, majd játszott a Manchester Cityben, az Espanyolban és a Rangersben is.

Ramirez sem áll éppentúl közel a rutinos szlovákhoz, aki idénybeli első gólját rúgta.

3. PERC VEZET A SLOVAN, Davies egy jobb oldali Nono-szabadrúgást középre fejel a tizenhatos jobb oldala elől, VLADIMIR WEISS köszöni szépen, jobbal 18 méterről a bal felsőbe lő. Jedlicka kicsit lassan reagál, vetődik, de csak beleérni tud: 1–0!

1. perc Jedlicka old meg egy meleg helyzetet lábbal okosan máris.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta világoskékben, a vendégek sárga mezben és sötétkék nadrágban.

5 Celsius-fok és kellemes napsütés, remek állapotban van a pálya – jelentik a helyszínről.

November legeleje óta veretlen a Slovan, 8 siker és 1 iksz a mérleg azóta.

Ez az alapszakasz záró mérkőzése. Holman Dávid is sérült a hazaiaknál. Michal Sulla, Martin Trnovsky, Filip Lichy, Lucas Lovat és Rafael Ratao dettó. A vendégektől Vida mellett Daniel Veszelinov maródi még.

A Slovan–Dunaszerdahelyi AC mérkőzést az M4 Sport+ közvetíti.

A pozsonyi csapat magyar légiósát két hete vádlisérülés miatt le kellett cserélni, az első hírek szerint a hosszabb kényszerpihenő sem volt elképzelhetetlen. Bár a 27 esztendős középpályás kihagyta a múlt heti aranyosmaróti összecsapást, a Nemzeti Sport információja szerint ezen a héten már társaival készült, és minden bizonnyal pályára lép a hétvégi rangadón.

A kedélyeket ugyanakkor egy átigazolási pletyka borzolta, a pozsonyi klubvezetőknek nem tetszett a hét elején felröppent hír, mely szerint Marek Hamsík közel került a klubhoz. A Slovannál elhárítottak minden ezzel kapcsolatos kérdést, kijelentették, kizárólag a DAC elleni mérkőzésre összpontosítanak – amelyen Kalmár Zsolt mellett Holman Dávid is főszereplő lehet.

A jelenlegi idény alapszakaszának utolsó fordulójában a DAC újabb mérföldkőhöz érkezik, a Slovan elleni bajnoki a nyolcszázadik élvonalbeli meccset jelenti a sárga-kékek történelmében. A harmincadik pozsonyi vendégjátékán a harmadik győzelmére hajt a sérülés után lábadozó Vida Mátét továbbra is nélkülöző DAC, csakhogy a pozsonyiak is nagy erőkkel készülnek az összecsapásra.

„Nagyon kemény, harcos meccset várok – vette vissza a szót a 24-szeres válogatott labdarúgó, aki a mostani idényben 20 bajnokin 12 gólig és öt gólpasszig jutott. – A két legjobb csapat találkozik, a szombati eredmény dönti el, mekkora hátrányból kezdjük a rájátszást. Az ellenfélnél minőségi játékosok szerepelnek, ám a múltban már többször megleptük a Slovant, s ha szombaton mindenki maximálisan odateszi magát, most is nyerhetünk. Nekünk ez egyfajta döntővel ér fel a bajnoki címért folytatott harcban, elvégre tízpontos hátrányból már rendkívül nehéz lenne megelőzni őket. A győzelemmel viszont nemcsak négy pontra közelítenénk meg a Slovant, hanem a következő hónapokban rendezendő két egymás elleni meccs előtt lélektani előnybe is kerülnénk.”

Bár az ifjú tehetség is fontos láncszeme Bernd Storck együttesének, a győzelem kulcsa elsősorban a Fortuna Liga egyik legjobb és legeredményesebb játékosaként futballozó Kalmár Zsolt teljesítménye lehet.

„Eddig kétszer játszottam a Slovan ellen, egy vereség és egy döntetlen a mérlegem, itt az ideje az első győzelemnek – mondta lapunknak a 21 esztendős középpályás. – Rangadó vár ránk, és bár nagyon erős ellenféllel szemben kell bizonyítanunk, nincs mitől tartanunk. Minden együttesnek vannak gyenge pontjai, a Slovannak is, ezeket kell kihasználnunk, hogy csökkentsük a hétpontos hátrányt. A vetélytárs vélhetően átadja nekünk a területet, visszahúzódik a kapuja elé, vár a hibáinkra, elvégre neki nem létkérdés a győzelem. Ezzel szemben mi egy percre sem lazíthatunk, végig aktívan kell futballoznunk, és hatékonyan kihasználni a helyzeteinket. Ha két lehetőségünk lesz az egész meccsen, abból kell két gólt szereznünk.”

Amíg a dunaszerdahelyi csapatkapitány tudja, milyen érzés legyőzni a nagy riválist, csapattársa, a válogatottban tavaly ősszel négy meccsen pályára lépő Schäfer Andrásmég nem.

„Sok jó meccset játszottam a Slovan ellen, a kétezer-tizenhetes találkozót például sosem feledem – mondta lapunknak Kalmár Zsolt, a DAC 25 esztendős középpályása. – Azon a telt házas összecsapáson hátrányból fordítottunk, ráadásul győztes gólt szereztem. Fantasztikus érzés volt, bízom benne, hogy a szombati meccs után is elégedetten vonulhatunk az öltözőbe.”

A Fortuna Liga 22. fordulójának rangadóját a pozsonyi Nemzeti Stadionban rendezik: a listavezető Slovan a trónkövetelő DAC-ot fogadja. Az éllovast hétpontos távolságból követő dunaszerdahelyiek győzelmi kényszerben lépnek pályára szombat délután, ha életben akarják tartani az aranyéremről szőtt álmaikat, már a döntetlen is csalódást jelentene.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SLOVAN–DAC LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik