Nincs bajnokavatás, a Dunaszerdahely nyerte a „pozsonyi csatát”

Vágólapra másolva!
2021.05.09. 17:50
null
(Fotó: Lelkes Ernő/DAC)
Története során harmadszor vette be a Dunaszerdahely a pozsonyi Slovan otthonát, a DAC 1–0-ra nyert a Fortuna Liga 30. fordulójában a listavezető ellen.



SZLOVÁK FORTUNA LIGA
RÁJÁTSZÁS, 30. FORDULÓ
Slovan–DAC 0–1 (0–0)
Pozsony,
Tehelné Pole, zárt kapuk mögött. V: Ocenas
Slovan: Sulla – Medvedev, Abena, Bajric, De Marco – De Kamps, Rabiu (Weiss, 80.) – Csavrics, Holman, Ratao (Henty, 88.) – Strelec. Vezetőedző: Darko Milanic
DAC:
Jedlicka – Blackman, Kruzliak, Beszkorovajni, E. Davis – Divkovic, Schäfer, Balic (S. Njie, 72.), Andzouana (N. Sommer, 39.) – E. Ramirez ( J. Müller, 89.), Taiwo (Nicolaescu, 72.). Vezetőedző: Németh Antal
Gólszerző: Divkovic (77.)
MESTERMÉRLEG
Németh Antal:
– Mondtam a srácoknak, hogy ma három dolog kell, hogy győzzünk a Slovan otthonában. Harcosság, individuális képesség és szerencse. Ma így volt Pozsonyban. Jöttek a helyzeteink is, egyszer sikerült eredményesnek lenni. Nagyon keményen dolgoztunk az egész találkozó alatt és szembementünk a szerencsével. Nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült begyűjtenünk a három pontot. Megérdemeltük a mai sikert. Nem csak a ma látottak alapján, hanem az egész idényben nyújtott teljesítmény miatt is.

ÖSSZEFOGLALÓ

„Látni lehetett a srácokon a buszon is, hogy nem egy egyszerű meccs vár ránk” – mondta a találkozó előtt Czuczi Mátyás, a DAC pályaedzője. Már a találkozó előtti utolsó edzés is különös volt, a dunaszerdahelyi klub beengedte a szurkolókat, akik buzdítása mellett végezték Schäferék a feladatokat.

Egy hete azzal a céllal vágott neki a DAC a Zsolna elleni találkozónak, hogy negyedik nekifutásra végre legyőzze az észak-szlovákiai csapatot. És sikerült is. A tegnapi rangadó előtt a csapatnak ugyanez volt a célja, mivel a Slovannak elég volt egy döntetlen a bajnoki cím megszerzéséhez.

„A múlt heti kezdőcsapatban egy változást eszközöltünk. Visszatért a csapatba Ramirez. Benmaradt Taiwo is, mivel ő is remek formában van. Támadó szellemmel jöttünk ide, győzni szeretnénk” – mondta Czuczi Mátyás. A hazai égszínkékek az elmúlt négy fordulóban mindössze négy pontot gyűjtöttek, az elmúlt fordulókban három meccslabdát hagytak ki, hogy bebiztosítsák a bajnoki címünket.

Nem a legjobb a hangulat a csapat táján, melyet a bizonyította a csapat első számú kapusának, Dominik Greifnek a múlt heti, Nagyszombat elleni vesztes meccs után tett nyilatkozata, amely kiverte a biztosítékot. Szlovákia egyik legjobb kapusa, aki ott lesz az Eb-keretben, büntetésből kikerült a kezdőcsapatból. A hazai szurkolók is üzentek a Slovan-játékosoknak, egy „Tiszteld Pozsonyt és a Slovant, szántsd fel a pályát!”– feliratú molinót helyeztek ki a stadionban.

A Dunaszerdahely lehetőséget adott azoknak a szurkolóknak, akik teljesítik a hatóságok szinte teljesíthetetlen feltételeit a meccsen való részvételhez, tizenheten voltak a MOL Arénában. Továbbra is ez a 2021-es idény látogatási rekordja, mivel a Slovan lehetőséget sem adott a drukkereinek, hogy ott legyenek a lelátón.

A térfélválasztással a Slovan járt jobban, mert az első félidőben a vendégkapus Jedlicka szemébe sütött a nap. Visszafogottan kezdtek a csapatok, majd az első negyedóra végén a Slovan többször megszerezhette volna a vezetést. Előbb Kruzliak hárított az utolsó percben, majd De Marco a felső lécre fejelt. Ezután kihagyott a vendégvédelem, Ratao lövését hárította bravúrosan Jedlicka, majd Strelec fejese hullott a kapufáról a vendégkapus ölébe.

A dunaszerdahelyiek fél óráig előre veszélytelenek voltak, de ezután begyújtották a rakétákat. Taiwo gurította el a labdát a hazai portás mellet, de hiányzott pár centiméter. Kruzliak egy szöglet után a felső lécet találta telibe, majd közvetlenül a szünet előtt Schäfer András lövését fogta Sulla, majd a magyar játékos ezután remekül tálalt Ramirez elé, de a Fortuna Liga legjobb góllövője kapkodva a kapu fölé küldte a labdát.

A második félidőt agresszívebben kezdte a Slovan, de helyzetig nem jutott. Ideges volt a Slovan kispadja is, Darko Milanic edző párszor egy jót káromkodott szlovénul. Egy óra játék után Sommer ügyetlenül lerántotta Rataót, és a játékvezető tizenegyest ítélt. Holman Dávid már letette a labdát a mészpontra, de végül a VAR-nak köszönhetően szabadrúgás lett az esetből.

Az utolsó negyedóra elején Medvedev nagy helyzetben mellé lőtt, és jött a csattanós válasz: Ramirez remek ütemben ugratta ki Divkovicot, aki ügyesen elrúgta a labdát a kifutó kapus mellett. A 84. percben a hazaiak a vendégkapuba juttatták a labdát, de a VAR érvénytelenítette a gólt, majd a legvégén elvették a szakemberek a DAC második gólját is, és mindannyiszor jól döntöttek.

A lényeg: győzött a DAC Pozsonyban, nem bajnok a Slovan, sőt a dunaszerdahelyiek még bajnokok is lehetnek, ha összeesnek a pozsonyiak a bajnoki hajrára!

Az ezüstérem már biztos.


PERCRŐL PERCRE


90+7. PERC DE MINDEGY, VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

De nem gól, kézzel vitte el a labdát De Kamps mellett? Nem, lesen kapta őt a kapuskirúgás.

90+6. PERC ION NICOLAESCU ezt már nem hagyja ki, egy labdaszerzés után ismét egymaga tör kapura, kissé jobbról, 13-ról a rövid felső sarokba lő.

90+5. perc Henty tízméteres fejese kapuscsemege.

90+4. perc Weiss lő jobbal kapura a 16-os jobb csücskéről, fogja a labdát a kapus a léc alatt.

90+3. perc Kenan Bajric kap sárga lapot Schäfer megröptetéséért.

90+2. perc HELYZET, Strelec beadását Davis majdnem a kapu közepébe fejeli, de ment a jobbra vetődő Jedlicka!

90+1. perc Kruzliak megalázó módon cselezi ki a balon Weisst.

Hat perc a ráadás, nem is sok, elnézve a két VAR-os esetet.

90. perc Holman Dávid odarúg honfitársának, sárga lap. Magyar sors...

90. perc Nicolaescu kapura törhet Schäfer remek passzával, de csoda könnyen megadja magát De Kampsnak...

89. perc Jannik Müller be, Ramirez le, ék helyett bekk.

88. perc No, a régi ismerősünk, Ezekiel Henty be, Ratao le.

87. perc Bizony, a VAR a jogtalan 11-es után visszavett egy lesről esett gólt is!

De megnézi a VAR is. SZERINTÜNK LES LESZ, mert a gólvonal előtt ért még bele a brazil légiós.

84. PERC ITT A GÓL, Holman bal oldali szögletét közelről, három lépésből a bal alsóba fejeli VERNON DE MARCO, Ratao mintha már a gólvonal mögött ért volna bele, és lőtte volna még beljebb a labdát. 1–1!

83. perc Ramirez távolija kapuscsemege, előtte megúszott két veszélyes, jobb oldali beadást a DAC.

80. perc A rutinos középpályás, Wladimír Weiss be, Rabiu le.

77. PERC VEZET A DAC, Ramirez balról jobb külsővel remekül indítja MARKO DIVKOVICOT, aki ballal az ötös bal sarkáról elegánsan a bal alsóba emel, a kivetődő kapus fölött. 0–1!

76. perc MELLÉ, Medvedev jobbal a jobb alsó mellé lő hétről, kissé jobbról, Strelec szép passzából.

75. perc Erik Daniel be, Csavar le. Szélsőcsere.

74. perc Davis ível Ramirez elé, aki jobbal 16-ról a léc fölé lő, jól lépett neki oda a hazaiak szlovén légiósa, Bajric.

72. perc Taiwo és Balic le, Ion Nicolaescu és Sainey Njie be a DAC-nál, csatár és szűrő a pályán.

65. PERC És lőn, csak szabadrúgás! Holman jobbal célba veszi a rövid felső sarkot, de kiüti a labdát a megkönnyebbült Jedlicka. Holman kornerét tízről a kapu tetejére fejeli De Marco.

Kintnek tűnt, de a VAR biztosan jobban tudja.

62. perc Niklas Sommer akasztja Rataót nem sokkal a 16-oson kívül, a büntetőterület bal sarka előtt. De VAR... ÉS BÜNTETŐ!

57. perc Holman távolija nem az igazi.

Az ápolás után összekapnak a felek, a sértett fél mutatja, kapott egy nagy könyököst. És tényleg, nem volt szép jelenet.

54. perc Eric Ramirez felökleli De Kampst, sárga lap.

53. perc Beszkorovajni ellöki a kapu felé tartó Csavricsot a balon... de nincs újabb sárga lap.

50. perc Helyzet, de Kruzliak belevetődik az ötösön Ratao jobblábas lövésébe.

49. perc Kőkemény ütközetekkel, Schäfer kap egyet De Kampstól az arcára, de a magyar szűrő estében még utánarúg Holmannak.

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

Fotók: Lelkes Erbő/DAC
Fotók: Lelkes Erbő/DAC

Vida megjegyezte, Marco Rossi szövetségi kapitánnyal is beszélt, az olasz szakember pedig felvázolt neki egy lehetséges utat.

Vida Máté jelezte, nem hosszabbítja meg az idény végén lejáró szerződését, klubválasztásában pedig nem az anyagi, sokkal inkább az emberi szempontok fognak szerepet játszani. Hozzátette, egy évvel ezelőtt még nem jött volna szóba magyar klub, a jelenlegi körülmények között azonban most ez is egy lehetőség. Ausztriából és Lengyelországból is van ajánlata.

Visszatérhet a Vasasba Vida Máté, a DAC középpályása. A 25 esztendős játékos tavaly júniusban, a Rózsahegy elleni Szlovák Kupa-elődöntőben külsőtérdszalag-szakadást szenvedett, azóta rehabilitációját végzi, és megeshet, hogy a következő tétmérkőzését korábbi csapatában játssza. Ausztriából és Lengyelországból is van ajánlata, június 30. után pedig szabadon igazolhatóvá válik. „Máté kiváló helyzetben van, több külföldi és magyar lehetőség közül választhat, de még nem dőlt el, hol folytatja – mondta lapunknak Esterházy Mátyás, a középpályás menedzsere. – Ugyanakkor akad olyan klub a kérők között, amely érzelmileg is megmozgatja és motiválja, meglátjuk, miként alakul a következő időszak.”

E párharc legjobb góllövői a közelmúltból
Andraz Sporar 6
Juraj Halenar 5
Moha 5
Eric Ramirez 4
Pavol Masaryk 3

45+3. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+1. perc Újabb DAC-lehetőség, Schäfer remek passzát üresen állva, jobbal a bal felső mellé méri Ramirez középről, 17-ről. Méterekkel.

Három perc a ráadás.

45. perc Vernon De Marco kap sárga lapot Ramirez felrúgásáért.

42. perc LÉC! Balic jobb oldali, jobblábas szögletét nem találja el jól fejjel Kruzliak, de lábbal javít, jobbal 11-ről nagy erővel kapura lő, de hárít a léc a jobb felső sarok környékén!

41. perc Helyzet, Medvedev és Bajric nem figyel, de az ötös bal sarkáról a túlsó sarok mellé lő
Taiwo!

39. perc Andzouana lesérült, Niklas Sommer váltja. Szélső helyett jobbhátvéd.

Holman az idényben 10 gólnál és 6 gólpassznál tart, 26 meccsen.

39. perc Majdnem gól, ismét, Holman emel az ötös bal sarkára remekül, az üresen álló Strelec onnan kapura fejel, a félmagasra felpattanó labda a bal oldali kapufán csattan! A labda aztán az dermedten álló kapusé lesz.

37. perc De az megy, egy Ratao, Holman akcióba lép bele szépen a balon Blackman, a másikon Holman szép emelését lopja el Davis Csavrics elől, légstoppal.

6. perc Divkovic lágy beadása távolról sem veszélyes, egyelőre a DAC minden enegriáját felemészti a védekezés.

Abena suriname-i, De Marco argentin, De Kamps holland, Csavrics szerb, Rabiu nigériai, Medvedev cseh, Holman magyar, Bajric szlovén.

31. perc Holman lő 29-ről jobbal a kapushoz.

28. perc Megnézte a VAR is, de nincs 11-es.

27. perc Balic-beadás jobbról, sarokrúgás, Beszkorovajni a labda mellé fejel, mert löki picit őt az ötös előtt Abela, Medvedev ment ment, testtel. Legalábbis Ocenas mester szerint, a vendégek ugyanis kezezést reklamálnak.

23. perc Nagyon nyom a Slovan... Holman találja meg Rataót egy lapos passzal, de a brazil légiós az ötös bal sarka elől jobbal a léc fölé lő, kellett Kruliak szép odalépése is.

A DAC-ból Kalmár mellett Friede és Moumou is maródi, a hazaiaktól a Filip Lichy, Martin Trnovsky duó maródi.

19. perc LÉC, Holman beadása remek, De Marco azonban három méterről az üres kapu ellenére a lécre fejeli a labdát, nagy erővel! Beszkorovajnit kell ápolni, nekiment valaki a helyzet előtt.

18. perc Danilo Beszkorovajni ellöki Medvedevet, majd ráesik, sárga lap. Ápolás.

17. perc Ez a Holman-korner jobb, de Csavrics jobbal 13-ról, középről feladja a labdát a kapusnak.

15. perc Csavrics ad jobbról jobbal laposan, szépen ment Holman elől elől az ötösön Kruliak, a jobb sarok mellé. Holman beadását kifejeli Ramirez.

10. perc Alakul, Ramirezt ellöki Taiwo, ezt már lefújja Ocenas spori.

9. perc Medvedev lő jobbal a bal alsó felé kissé jobbról, 21-ről, Jedlicka fogja a labdát, vetődnie sem kell.

7. Remek időben, kemény mezőnyharccal. Ramirez, majd Davis is kap egyet, de nincs szabadrúgás.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Egy kis örökmérleg: 48 találkozó, 29 slovanos és 10 DAC-os sikerrel, 80, ill. 42 rúgott góllal.

„Amikor a váltás után belevágtunk a munkába, akkor azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy megnyerjük a hátralévő öt meccset. Kettőt sikerült, reméljük, vasárnap meglesz a harmadik is” – mondta Németh Antal, a DAC mestere, aki Kalmár Zsolton kívül minden játékosra számíthat a nagy rangadón.

A kispadon a nemrégiben menesztett Bernd Storck helyét átvevő Németh Antal irányításával eddig mind a két mérkőzésén nyert a DAC, az edző ezúttal is a három pont reményében küldi pályára csapatát, a sérült Kalmár Zsolton kívül valamennyi labdarúgójára számíthat.

Az élcsoport: 1. Slovan 65 pont (7 mérk.), 2. DAC 58 (7), 3. Spartak Trnava 54 pont

„Nagyon örültem a hírnek. Szeretném megköszönni a szövetségi kapitánynak a bizalmat. Ilyenkor nyilván nem hátradőlni kell, hanem még keményebben, nagyobb motivációval, még többet kell dolgozni, hogy a végleges keretbe is bekerüljek. Most azonban csak a DAC-ra összpontosítok, szeretnénk három győzelemmel zárni az idényt” – fogalmazott Schäfer András.

Csütörtökön Marco Rossi szövetségi kapitány meghívta a magyar válogatott Európa-bajnokságra készülő bővebb, 30 fős keretébe Európa-bajnoki keretébe Schäfert, aki mindent megtesz azért, hogy a szűkítés után is a keret tagja legyen.

„Ezt szeretnénk megakadályozni, sőt a három pontért utazunk Pozsonyba. Lelkiismeretesen készültünk egész héten, bízunk a sikerben. Nekem még soha nem sikerült nyernem a Slovan ellen, úgyhogy itt az ideje, hogy ez megváltozzon” – mondta lapunknak a dunaszerdahelyiek 22 éves középpályása, Schäfer András.

Három fordulóval a zárás előtt utoljára feszül egymásnak ebben az idényben a címvédő Slovan és üldözője, a DAC. Ha a pozsonyiak pontot szereznek vasárnap, behozhatatlan előnyre tesznek szert a Fortuna Liga élén és megvédik bajnoki címüket.

„Az első húsz-huszonöt perc úgy alakult, ahogyan elterveztük, és ahogyan futballoznunk kell. Habár ellenfelünk jószerével a semmiből egyenlített, taktikus játékkal megszereztük a győztes gólt a második félidőben. Az európai kupaszereplés már megvan, és természetesen meg akarjuk tartani második helyünket a bajnokságban” – mondta a Nemzeti Sport érdeklődésére Schäfer András, a dunaszerdahelyiek magyar válogatott középpályása.

Itt jegyezzük meg, hogy a zsolnaiak elleni összecsapást Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya is a Mol Arénában nézte végig, illetve hogy biztossá vált a dunaszerdahelyiek szereplése az idén induló harmadik számú kontinentális kupasorozatban, az Európa-konferencialigában.

Az MSK Zilina elleni szombati bajnoki előtt a sérült Kalmár Zsolt és a sárga lapjai miatt eltiltását töltő gólkirályjelölt Eric Ramírez átvette a Fortuna Liga legszebb februári, illetve márciusi góljáért járó díjat a dunaszerdahelyi stadionban, majd elkezdődött a mérkőzés. Méghozzá szeptember óta először nézők előtt: a Közegészségügyi Hivatal szigorú feltételeit betartva 42 szurkoló mutatta be érvényes PCR- és antigéntesztjét, ők látták a helyszínen, amint a közelmúltban Bernd Storckot váltó Németh Antal irányításával a második meccsét is megnyeri a DAC (2−1).

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SLOVAN–DAC LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik