Kalmár bombagólt lőtt, győzött a Dunaszerdahely

DUDUCZ TIBOR, BACSKAI JÁNOSDUDUCZ TIBOR, BACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.03.13. 16:55
A szlovák Fortuna Ligában a Dunaszerdahely 2–0-ra megverte odahaza a magát sokáig jól tartó Aranyosmarótot  a rájátszás első fordulójában.
Kalmár nagy gólt lőtt, ezzel tört meg a jég (Fotó: DAC/Lelkes Ernő)
Kalmár nagy gólt lőtt, ezzel tört meg a jég (Fotó: DAC/Lelkes Ernő)
Kalmár nagy gólt lőtt, ezzel tört meg a jég (Fotó: DAC/Lelkes Ernő)
Kalmár nagy gólt lőtt, ezzel tört meg a jég (Fotó: DAC/Lelkes Ernő)
Kalmár nagy gólt lőtt, ezzel tört meg a jég (Fotó: DAC/Lelkes Ernő)

SZLOVÁK FORTUNA LIGA
23. FORDULÓ

Dunaszerdahely (DAC)–Aranyosmarót 2–0 (0–0)
Dunaszerdahely,
MOL Aréna, zárt kapuk mögött. V: Mastis
DAC: Jedlicka – Blackman, J. Müller, Kruzliak, E. Davis – A. Balic, Christie-Davis, Schäfer, Divkovic (Andzouana, 78.) – E. Ramirez, Kalmár (Nebyla, 88.). Vezetőedző: Bernd Storck
Aranyosmarót:
Chovan – Cögley, Menich, Conka – Pinter, Mosko – Hrncár, Duga, Toth (Grozdanovski, 58.), Koval (Kiziridisz, 70.) – Dubek (M. Svec, 85.). Vezetőedző: Lubos Benkovsky
Gólszerző:
Kalmár (74.), E. Ramirez (89.)

Kis ünnepséggel kezdődött a találkozó, Világi Oszkár klubtulajdonos Marko Divkovicnak egy százas számmal ellátott DAC-mezt adott át. A horvát fiatal támadó ugyanis már 21-éves korában elérte ezt a bűvös élvonalbeli meccset. Ö lett a sárga – kékek 19. „százados” játékosa, 21 évével a legfiatalabb.

A DAC összeállításába visszatért Eric Davis, így Bernd Storck, a sérült Vida Mátét leszámítva, a lehető legerősebb csapatot küldte a pályára.

Az első félidő kimondottan unalmas meccset hozott. Nagy volt a küzdelem, de minimum lövéssel, helyzettel. Egészen a 40. percig kellett várni az első kapura tartó lövésre, ekkor Ramirez löketét védte a vendégkapus. Ugyan a hazaiak lábán vándorolt a gyakrabban a labda, de a dunaszerdahelyiek játékából hiányzott a dinamika és az ötlet.

Óriási akarattal kezdte a második félidőt a hazai csapat, állandóan a vendégek térfelén folyt a játék. Daráltak, küzdöttek a dunaszerdahelyiek. Ramirez közelről fejelt a kapu fölé, majd egy lecsorgó labdát Balic a vendégkapusba lőtte.

Majd jött Kalmár Zsolt.

A hazai csapatkapitány a 74. percben nem totojázott, 18 méterről kilőtte a bal sarkot. Óriási volt az öröm a MOL Arénában, egy nagy kő esett le a sárga – kék szívekről. A magyar játékosnak ez volt 13. gólja a Fortuna ligában és ismét az aranyosmaróti Balajjal együtt a bajnokság legjobb góllövője. A végeredményt az utolsó percben Eric Ramirez állította be, Eric Davis remek beadását bólintotta a kapuba.

PERCRŐL PERCRE

90+2. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

Két perc csak a ráadás.

89. PERC ELDŐLT, ERIC RAMIREZ BETALÁL! Davis bal oldali, ballábas beadását a jobb alsóba fejeli az ötösről, középről, Menich és Pinter közül. 2–0!

88. perc Kalmár le, Sebastian Nebyla váltja.

87. perc Hopp, Hrncár lő jobbal nem sokkal a bal alsó mellé kissé balról, 22 méterről.

86. perc Balic lőne a bal alsóba 14-ről, de vetődve fogja a labdát Chovan!

85. perc Dubek helyett a 17 éves Marek Svec. Őt a DAC adta kölcsön Aranyosmarótra,

82. perc Krizlidisz törne kapura a labdával egy kósza, megpattanó indítás után, de közbelép Kruzliak.

80. perc Kalmár kap nagyot, de úgy néz ki, folytatja. Mosko birkózta le.

78. perc Az első hazai csere, a jubiláns Divkovicot Yhoan Andzouana váltja.

77. perc Blackman megindul, két csel után elesik a 16-oson belül... tovább!

74. PERC MEGTÖRT A JÉG, KALMÁR ZSOLT 22 méterről, kissé balról jobbal a bal sarokba lő, nagy erővel, félmagasan. Balicé a gólpassz: 1–0!

72. perc Ramirez jobb oldali beadása a kapusé.

72. perc Isaac Christie-Davis kap sárga lapot belemenésért. Nem is, Krizlidiszt húzta vissza.

70. perc A szélső Koval le, a görög karmester, Alekszandros Kiziridisz váltja. Divkovic18 méteres lövése nem az igazi aztán.

69. perc Szép hazai akció, de Balic az ötös előteréből a kapust találja telibe!

Körbevették a magyar középpályást (Fotó: DAC/Lelkes Ernő)
Körbevették a magyar középpályást (Fotó: DAC/Lelkes Ernő)



68. perc Sárga lap Matus Conkának. Felvágta Divkovicot.

63. perc Conka most lőhet, de nagyon a kapu fölé talál.

62. perc Vendéghelyzet, Duga kimegy a jobb oldalra, jobbal okosan teszi középre a labdát, Conka 14 méteres, ballábas lövésébe azonban belelép Müller! A német légiós második nagy mentése már ezen a meccsen.

58. perc Tóth lesérült a vendégektől, kicsit ugrált, féllábon, fájhat neki. Bizony, Tomce Grozdanovski váltja.

58. perc FÖLÉ, Divkovic jobb oldali beadását az ötös előteréből, 8 méterről a léc fölé fejeli Ramirez, a labda éppen a kapu mögé esik.

48. perc Balic remekül ad be balról jobbal egy kornert, Ramirez elől ment azonban fejjel Hrncár.

46. PERC FOLYTATJUK!

Nem a legszebb arcát mutatta a futball az első félidőben, egy kisebb helyzete volt a hazaiaknak. De nem látszik a mérkőzésen, hogy mennyivel értékesebb és jobb csapat a DAC. Egyelőre nem látszik!

E párharc legjobb góllövői a közelmúltból: Kalmár 6, Divkovic 6, Martin Hruska 3, Robert Gesnabel 3, Tomas Dubek 3.

Egy kis örökmérleg: 29 találkozó, 12 DAC- és 10 Aranyosmarót-sikker, 37–37 rúgott góllal.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

42. perc HOPP, Dubek lágy emeléséről az ötös jobb sarka előtt éppen csak lemarad a két középső védő, Mosko, ill. Menich, fejjel, ill. lábbal. Jedlicka rávetődik aztán a labdára a bal sarok előtt.

39. perc Schäfer két csel után keményen lövi a labdát Ramirez lábára, de a légiós ügyesen lekezeli a labdát, és jobbal 21-ről, kissé balról kapura is lő, de védi a félmagasan szálló labdát nagyot vetődve Chovan.

34. perc Conka lő ballal 23-ról kapura most, ballal, de blokkolja őt a keresztbefutó Müller, bravúrosan. Hrncár adott be előtte jobbról, jobbal, igen pontosan. Eddig ő a meccs embere.

32. perc A szlovák U21-es válogatott Koval lő jobbal méternyivel a bal felső fölé középről, 23 méterről.

28. perc Toth távoli emelése kapuscsemege. Duga emelése dettó.

25. perc Jedlicka kiüti a 11-espont körül Dubek jobb oldali beadását. Schäfer remek passzai után rosszul ad be jobbról Blackman.

Marko Divkovic számára különleges az a találkozó, ez a 100. élvonalbeli mérkőzése, ezzel a DAC 19. első ligás "századosa", de 21 évével messze a legfiatalabb.

„Boldog és egyúttal büszke vagyok erre a számra, a száz meccs nem kevés. Köszönöm a klubnak a bizalmat és bízom benne, hogy még sokszor pályára léphetek a DAC színeiben. Szintén remélem, hogy győzelemmel ünnepeljük ezt a jubileumot. Nem lesz egyszerű dolgunk, az Aranyosmarót jó formában van, ám mi szeretnénk bizonyítani és otthon tartani a három pontot” – mondta a DAC honlapjának a horvát támadó, aki a minap bekerült a horvátok az U21-es Eb-re meghívott keretébe!

23. perc Megúszott pár veszélyes jobb oldali beadást a DAC.

Leült a mérkőzés, nincsenek helyzetek vagy jó indítások, beadások.

18. perc Ramirez jobb oldali beadása elmegy a kapus mellett is, de nem Kalmárt találja meg, hanem Pintert. Az ötösön.

Ha már nevek: Toth szlovák játékos.

14. perc Christie-Davis jobb oldali beadását menti középen Menich, kornerre, a beadást az ötös jobb sarka elől nem sokkal fejeli a rövid felső fölé Müller! Helyzet.

12. perc Most nagyot rúg Ramirezbe, sárga lap nincs.

Conka is egyszeres szlovák válogatott, Michal Pinter volt U21-es válogatott.

10. perc Ramirez ad be balról veszélyesen, ment előle Pinter.

8. perc Conka bal oldali beadása Jedlicka kapusé.

Dubek 34 éves, egyszeres szlovák válogatott, karmester, ma ék. Ismerős a neve? 2018-ban egy fél évet játszott Zalaegereszegen.

3. perc Dubek emel a hazai ötös elé, David magabiztosan tisztáz.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazai csapat sárga mezben és a kék nadrágban, a vendégek tiszta fehérben.

„Az alapszakaszban túl sok pontot veszítettünk a tabella alsó házában szereplő gárdák ellen − mondta lapunknak Kalmár Zsolt, a dunaszerdahelyiek csapatkapitánya. − Jelenleg tíz pont a hátrányunk a Slovan mögött, de amíg matematikai esélyünk van a bajnoki cím megszerzésére, nem adjuk fel, a Slovan is bukhat még pontokat. Nekünk mindenesetre az a feladatunk, hogy megnyerjük a meccseinket, úgyhogy szombaton az Aranyosmarót ellen sem lehet más a célunk. Boldog és büszke vagyok, hogy kétezerhúszban én lettem a Fortuna Liga legjobbja, de most az a fontos, hogy a lehető legtöbb pontot szerezzük a rájátszásban. Hazai pályán játszunk az Aranyosmaróttal, csak a győzelem elfogadható.”

Szombaton az aranyosmarótiak ellen kezdi a Fortuna Liga felsőházi rájátszását a második helyezett DAC. Acímvédő és listavezető Slovan Bratislava mögött tíz ponttal lemaradva kezdi szombaton a Fortuna Liga felsőházi rájátszását a DAC, amely a Zlaté Moravce (Aranyosmarót) csapatát fogadja.

A Fortuna liga legjobb játékosai 2020-ban
1. Kalmár Zsolt (Dunaszerdahely) 83 pont
2. Dominik Greif (Slovan) 55
3. Dávid Hrncár (Aranyosmarót) 11

6. Andrija Balic (Dunaszerdahely) 4

10. Holman Dávid (Slovan) 3

Március 25-én kerül sor az ünnepélyes eredményhirdetésre, amelyen többek között 2020 legjobb szlovák labdarúgóját és edzőjét is megnevezik. Kalmár Zsolt aligha lesz jelen az ünnepségen, mivel aznap a magyar nemzeti csapat Lengyelország ellen játszik vb-selejtezőt.

A végeredmény 34 szakember, edző és újságíró szavazatai alapján alakult ki.

Az év edzője kategóriájában Bernd Storck, a Dunaszerdahely mestere negyedik lett ifj. Ján Kozák (Slovan), Pavol Stano (Zilina) és a grúz válogatottat irányító Vladimír Weiss mögött (az első három helyezett végső sorrendjét később hozzák nyilvánosságra).

A Szlovák Labdarúgó-szövetség és a Pravda napilap ankétja gazdag hagyományokkal rendelkezik, és a legnívósabb a szomszéd országban.

Kalmár Zsolt óriási fölénnyel lett a legjobb: a második helyen végző Slovan-kapust, Dominik Greifet 28 ponttal, a harmadik helyezett Dávid Hrncárt (Aranyosmarót) 72 ponttal előzte meg. A dunaszerdahelyi Andrija Balic a hatodik, míg Holman Dávid (Slovan) a tizedik lett.

A Szlovák Labdarúgó-szövetség és a Pravda napilap közös szavazásán Kalmár Zsoltot, a DAC csapatkapitányát választották meg a szlovák élvonal (Fortuna Liga) 2020-as legjobbjának.

Kikapott a Slovantól Pozsonyban a Dunaszerdahely a szlovák labdarúgó-élvonal (Fortuna Liga) 22. fordulójában, 3–1-re, így tíz fordulóval a vége előtt a Slovan előnye a tabellán tíz pont a legfőbb üldözője előtt.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A DAC–ARANYOSMARÓT LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik