Örömfutball Dunaszerdahelyen, hat góllal nyert a DAC a Nyitra ellen

Vágólapra másolva!
2020.08.15. 18:55
null
Kalmár Zsolt volt ismét a DAC-siker motorja (Fotó: Lelkes Ernő)
A Fortuna Liga 3. fordulójában a DAC 6–0-val küldte haza a Nyitra együttesét.

SZLOVÁK FORTUNA LIGA
3. FORDULÓ
Dunaszerdahely (DAC)–Nitra 6–0
(2–0)
Dunaszerdahely, Mol Aréna, 5831 néző. Vezette: Kruzliak
DAC:
Jedlicka – Blackman, J. Müller (Maly, 82.), Kruzliak, Davis ( J. Méndez, 74.) – Friede (Njie, 74.), Schäfer (Bednar, 82.), Kalmár, Balic – Divkovic (Fábry, 64.), E. Ramirez. Vezetőedző: Bernd Storck
Nitra: Sipos – Kunik, Podhorin, Kolcak, Zahumensky – Mustafic – Sefcik (Fabis, a szünetben), Vrabel (Hovhanniszjan, a szünetben), Adamec, Chobot (Danek, 77.) – Fasko. Vezetőedző: Geri Gergely
Gólszerző: Friede (41.), E. Davis (45+2., 73. – az elsőt 11-esből), Divkovic (56.), Kalmár (60. – 11-esből), Bednár (84.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A MOL Arénába érkezve a B-közép előtt egy szembetűnő, óriási fekete drapéria volt elhelyezve, amelyen a „Sport sírásói vagytokfelirat volt látható. Szlovákiában egyesültek az ultra focicsoportok, és ezzel a felirattal üzentek a szlovák kormánynak, amely azt tervezi, hogy a koronavírus-járvány miatt szeptembertől maximum ezren lehetnek a meccseken.

Ismét különös volt a Nélküled-éneklés: a dunaszerdahelyi klub focihimnuszát a Republic együttes frontembere, Boros Csaba énekelte el a MOL Arénába kilátogató mintegy hatezer drukkerrel együtt.

Ebben az idényben harmadszor is ugyanabban az összeállításban lépett pályára a hazai csapat, és a szurkolók reménykedtek: harmadszor is győz. Győzött is.

Bernd Storck mester tanítványai az első bírói sípszótól kezdve óriási nyomás alá helyezték a vendég nyitraiakat, akik pedig nagy önbizalommal érkeztek a presztízsrangadóra – Geri Gergely legénysége ugyanis kedden óriási meglepetésre győzött a legutóbb ezüstérmes Zsolna otthonában.

Óriási volt tehát a hazai fölény, szinte felbillent a pálya. A vendégek tizenegyen védekeztek, nem volt egy épkézláb támadásuk. A hazaiak ötletes, sok mozgáson alapuló játékuknak köszönhetően rendre átjátszották a védőfalat, sorra jöttek a helyzetek, de sokáig nem jött a megérdemelt gól. Ha negyven perc után 5–0 az állás, nem mondhat senki semmit – csakhogy a vendégkapus, David Sipos élete legjobb teljesítményét nyújtotta.

Aztán a 41. percben jött Schäfer András zseniális húzása, majd pontos beadása, és Friede közelről nem hibázhatott. A középkezdéskor Storck mutatta védenceinek, hogy „Gyerünk, nyomjuk meg még!” – és igaza volt!

A ráadás perceiben Eric Davis – az ő nevéhez fűződik az elmúlt idény legszebb gólja – magabiztosan értékesítette a megítélt büntetőt, majd a lelátóhoz futott, ahol a hosszabb ideje harcképtelen csapattársa, Danilo Beszkorovajnijj foglalt helyet.

Schäfer András (Fotó: Lelkes Ernő)
Schäfer András (Fotó: Lelkes Ernő)

Az első félidei DAC-dominanciáról a statisztika is sokat elárult: labdatartás 70:30%, kapura tartó lövések 9:0.

Aki azt gondolta, hogy a DAC megelégszik a kétgólos vezetéssel, valószínűleg nem tudta, hogy Bernd Storck ül a felvidéki csapat kispadján. A hazaiak ott folytatták, ahol az első félidőben abbahagyták, és egy óra játék után már négygólos volt az előnyük. Előbb Marco Divkovic talált be könyörtelenül, majd az újabb büntető értékesítése után jöhetett a Kalmár Zsolt-féle szalutálás.

„Játszik a DAC” – zengett hatezer torokból a MOL Arénában, és nemsokára jött az újabb gyönyörű haza gól: Eric Davis 25 méterről bődületesen nagy gólt lőtt a jobb sarokba. És ki rúghatta a hatodik hazai gólt? Hát a 66-os mezszámú Martin Bednár… 6–0

Az újabb felejthetetlen este után a DAC vezeti a Fortuna Liga tabelláját.

PERCRŐL PERCRE

90. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐPZÉS!

89. perc Ramirez és Kalmár beadása is a kapusé még.

86. perc Méndez és Kalmár is próbára teszi még Sipost a végére.

84. PERC MARTIN BEDNAR BERÚGJA, HAT NULLA! Méndez beadása után jobbal a jobb alsóba helyez okosan, belsővel, középről, 14-ről. 6–0!

82. perc Matus Maly és Martin Bednár be, Schäfer és Müller le a hazaiaknál.

81. perc Blackman lő el jobbal éles szögből a kapu(s) előtt.

77. perc Kalmár beadását Fábry két méterről a léc alá fejelné, de Sipos eléri ezt is. Patrik Danek be, Chobot le a vendégeknél.

74. perc Davis és Friede le, Jorge Méndez és Sainey Njie be.

73. PERC KALMÁR BEIJESZT, ERIC DAVIS meg ballal 24-ről, középről a jobb sarokba teker félmagasan egy szabadrúgást, Sipos csak beleér, benne volt picit. 5–0!

71. perc Friede emel jobbról jobbal kapura négy csel után, ez is a kapusé. Felnyúlt érte az eldőlő Sipos.

70. perc Fábry lő ballal 18-ról Schäfer passza után a jobb alsó felé, kissé jobbról, de a vetődő Sipos ezt is léri!

67. perc Timotej Zahumensky kap sárga lapot Schäfer meggyötréséért.

66. perc Ramirez tízméteres fejesét kiüti a léc alól Sipos. Nem is, a LÉC mentett!

64. perc Divkovic le, Andrej Fábry be a hazaiaknál.

63. perc Michal Fasko kap sárga lapot Blackman megrúgásáért.

Dudált Fábián, véget ért a vásár a Nyitrának.

60. PERC BENT IS VAN, KALMÁR ZSOLT jobbal a jobb alsóba lő, Sipos nem érte el. 4–0!

59. PERC BÜNTETŐ, Ramirezt fellöki hátulról Alen Mustafic, aki kap egy sárga lapot is, mert volt egy kis kezezés is.

56. PERC EZ MÁR BENT VAN, A HELYÉN: Kalmár remek bal oldali beadását hétről ballal kapura teszi Friede, de hatalmasat ment Kunik, a kipattanó MARKO DIVKOVICÉ, aki ballal 15-ről a jobb alsóba lő. 3–0!

54. perc KIMARAD, Davis ballal remekül ad be, ismét, a túloldali kapufa mellől a rövid alsó mellé fejel két lépésről Friede!

53. perc Sipos kikapja a bal felső elől Divkovic ballábas, 22 méteres bombáját!

50. perc Kalmár emel a 16-osről remekül Ramirez elé, aki ballal a bal alsó mellé ollóz. SZÉP!

48. perc Kolcak menti Ramirez két beadását is, az elsőt a kapu torkában, Kalmár elől.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Kettős csere a vendégeknél. Vrabel helyett az örmény Armen Hovhinnaszijan, Sefciket Lukas Fabis váltja.

A szünetben a néző csatlakoznak a nyíregyházi Cantemus-kórus felhívásához.

Kiderült: 12 vendégdrukker van a stadionban.



45+3. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45 + 2. PERC ERIC DAVIS ballal a léc alá lő, Sipos balra el. 2–0!

45. perc Két perc a ráadás. ÉS EGY JOGOS BÜNTETŐ, Divkovicot ellöki a 16-oson belül Kunik.

42. PERC VEZET A DAC, Schäfer remek jobb oldali beadását középről, hat méterről a jobb alsóba fejeli SIDNEY FRIEDE. 1–0!

36. perc Vrabel lő a jobb alsó mellé 17-ről, középről.

33. perc Divkovic lő jobbal 12-ről a léc fölé, SIpos mindjárt kap egy sárga lapot időhúzásért.

A hazaiktól Andzouana, Sharani, Vida és Beszkorovajni sérült.

31. perc Blackman jobb oldali beadása után Sipos kivetődik Ramirez elé.

30. perc Nagyon nyom a DAC, de az utolsó passzok mindig pontatanok, beadások, szögletek egyaránt. 65 százalékban a hazaiaknál a labda.

9 kapura lövés itt, 0 ott.

24. perc Schäfer lő jobbal a 16-os jobb sarka elől kapura, jobbra ledőlve ezt is eléri Sipos. Aki szlovák U21-es válogatott.

22. perc Ez igen, Divkovic ballal 20-ról, középről félfordulatból kapura teszi Davis bal oldali, ballábas beadását, a levegőben úszva, de fölé.

21. perc Hopp, Balic ballal 18-ról kapura lő, Kunik bal lábáról éppen csak a bal alsó mellé pattan a labda!

19. perc BRAVÚR! Davis passzát Ramírez ballal rászúrja az ötös bal sarka elől, Sipos bal lábbal véd, óriási bravúrral. Szóval sikeres volt az ápolás.

12. perc Blackman beadása a kapusé, az előzőt éppen csak elhalászta az ötösön Kalmár elől Podhorin. Majd ápolni kell a kapust, rosszul esett a beadás megfogása után.

Futó: D. T.
Futó: D. T.

10. perc Ebben volt erő, Schäfer kap nagyot Kolcaktól a balon.

Szép volt Kalmár csele, kicsit erőtlen a lövés.

9. perc Kalmár lő kapura az ötös bal sarka elől, a jobblábas próbálkozást védi Sipos a jobb alsó előtt, majd a kapus a másik alsó előtt eléri Divkovic 13 méteres lövését is.

A koronavírus-fertőzöttek számának növekedése miatt a szlovák járványügyi hatóság szigorítást rendelhet el szeptember 1-től a sportrendezvényeken a nézők ezer főben maximalizálásával. A július 1-jétől érvényben lévő határozat értelmében jelenleg a stadionok legfeljebb fél házzal működhetnek meccsnapokon.

5. perc
Balic lő kissé balról 22-ről a bal sarok felé, félmagasan, hatalmasat véd vetődve Sipos kapus. Aztán

2. perc Blackman jobb oldali beadása éppen csak hosszú az ötös bal sarkára berobbanó Kalmárnak.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Jó 5900 néző lehet a stadionban, a maximum most a fél ház a koronavírus miatt.

A hazaiak sárga mezben és a kék nadrágban, a vendégek tiszta fehérben.

A Republic énekese, Boros Csaba énekelte a Nélküledet.



Világi Oszkár tulajdonos 2014-es színre lépése óta hétszer csapott össze a DAC a Nyitrával a bajnokságban, s csak egyszer kapott ki tőle, a legutóbbi négy randevú alkalmával egyaránt győztesen hagyta el a harcmezőt. A nyitrai egyesület ráadásul nem a legszebb napjait éli, az elmúlt hónapokban óriási belharc dúlt a szlovák és az ukrán befektetői csoport között a tulajdonjog megszerzéséért. A jelek szerint végül szlovák tulajdonosa lesz a klubnak, amelynek több mint hétszázezer eurós adóssága van. A csapatot a királyhelmeci születésű Geri Gergely irányítja, aki ezt mondta a szombati mérkőzés kapcsán:

„A hétközi fordulóban idegenben vertük meg a Zsolnát, remélem, folytatjuk jó szereplésünket Dunaszerdahelyen.”

„Nem téveszt meg minket, hogy a nyitraiak csak osztályozón hosszabbították meg az élvonalbeli tagságukat, kemény összecsapásra számítok ellenük – mondta a Nemzeti Sportnak Kalmár Zsolt, a DAC 25 esztendős, 16-szoros magyar válogatott középpályása, egyben csapatkapitánya. – De itthon játszunk, vagyis a győzelem az egyetlen elfogadható eredmény, ennek szellemében lépünk pályára. Kilenc ponttal ott maradnánk a liga élmezőnyében.”

Két forduló után hat ponttal állnak Kalmár Zsolték. Hogy a hatból kilenc legyen, ahhoz szombaton a Nyitra csapatát kell legyőzniük Dunaszerdahelyen, amire minden esély megvan.

Nincs rossz idő (Fotó: D. T.)
Nincs rossz idő (Fotó: D. T.)

Az előző idényben bronzérmet szerző DAC legközelebb szombaton lép pályára a szlovák élvonalban, a Nitrát fogadja, amely az első körben 5–0-ra kikapott a Slovan Bratislavától, a hétközi fordulóban pedig 2–1-re győzött a Zsolna vendégeként.

„Bernd Storck közölte velem, Zuberu Sharani folytatja a helyemen, aki meg tudja nyerni a párharcokat a magas védők ellen – avatott a részletekbe a 25 esztendős válogatott középpályás. – Éreztem, hogy nem úgy megy a futball, ahogyan szeretném és ahogyan elvárja tőlem a szakmai stáb. Nem volt valami szép győzelem, de a lényeg, hogy ez a három pont is megvan. Fel kell rá készülnünk, hogy lesznek még ilyen meccseink az idényben. Az akarással és az elszántsággal nem volt baj.”


Noha a helyzetek kidolgozásával adós maradt a DAC, a találkozó lefújását követően a csapatot irányító Bernd Storck méltányolta labdarúgói erőfeszítéseit.

„A mester megemelte kalapját előttünk, ő is úgy gondolja, hogy megérdemeltük a három pontot, mert az utolsó pillanatig tiszta szívből küzdöttünk” – tette hozzá Schäfer.

Második mérkőzését is megnyerte a Fortuna Ligában a DAC: miután vasárnap hazai pályán 6–0-ra megverte a Szeredet, szerda este Garamszentkereszten jószerével vért izzadva csikarta ki a 2–1-es győzelmet a Pohronie ellen.


ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A DAC–NYITRA MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik