Fociszünet elé bajnoki körkép: Európa legjobbjai Walesből jönnek

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2010.12.22. 11:46
null
A portugál Porto parádés idényt produkál: a Szuper Sárkányok megdöntötték a Mourinho-féle csapat rekordját!<br /> (Fotó: Reuters)
Szinte minden őszi-tavaszi rendszerű bajnoks&aacute;gban kar&aacute;csonyi sz&uuml;netre vonultak a labdar&uacute;g&oacute;csapatok Eur&oacute;p&aacute;ban &ndash; kiv&eacute;telek persze vannak, elsősorban a Brit-szigetek, ahol meg lehet, hogy a h&oacute; &eacute;s a fagy miatt kell k&eacute;nyszersz&uuml;netet tartani &ndash;, &bdquo;befagytak&quot; a tabell&aacute;k, &iacute;gy &ouml;ssze&aacute;ll&iacute;t&aacute;sunkban minik&ouml;rk&eacute;pet adunk az &eacute;lvonalbeli lig&aacute;kr&oacute;l &ndash; t&aacute;bl&aacute;zatok, r&ouml;vid &eacute;rt&eacute;kelő, g&oacute;lv&aacute;g&oacute;k, &eacute;rdekess&eacute;gek az eur&oacute;pai labdar&uacute;g&oacute;p&aacute;ly&aacute;kr&oacute;l. A magyar l&eacute;gi&oacute;sok szerepl&eacute;s&eacute;re ez&uacute;ttal nem t&eacute;r&uuml;nk ki, az ő ősz&uuml;ket k&uuml;l&ouml;n cikkekben &eacute;rt&eacute;kelj&uuml;k. Szint&eacute;n nem szerepelnek az &ouml;ssze&aacute;ll&iacute;t&aacute;sban az eur&oacute;pai toplig&aacute;k (Premier League, Primera Divisi&oacute;n, Bundesliga, Serie A, Ligue 1). Ha csak a statisztik&aacute;kra n&eacute;z&uuml;nk, Eur&oacute;pa &bdquo;legjobbjai&quot; Walesből j&ouml;nnek.

 

ALBÁNIA. Nem tipikus a látvány, nincs tiranai csapat a dobogón, az élen az eddig egyszeres bajnok Flamurtari, azaz a „vörös-fekete flotta" áll – háta mögött Albánia legfanatikusabb szurkolótáborával, ami azért a helyi mentalitást ismerve nem kis szó! A hazai pálya előnyére jellemző, hogy a Flamurtari még százszázalékos saját stadionjában, ugyanezt elmondhatja magáról az üldöző Skënderbeu Korcë is. A bajnoki címvédő Dinamo csak botladozik, ráadásul már oda-vissza kikapott az éllovastól. A góllövőlistát a KF Tiranával Zalaegerszegen is járt Pero Pejic vezeti (11 gól).

ANDORRA. Az andorrai élvonalban egy „légióscsapat" vezet, amelynek összesen, írd és mondd, két andorrai tagja van! A listavezető a Lusitanos, melynek címere azonos a Portugál Labdarúgó-szövetség címerével, és a klub játékoskerete többségében helyi portugálokból áll.

AUSZTRIA. Mint azt a Sturm Grazban szereplő Szabics Imre is elmondta, rendkívül kiegyenlített a mezőny, meglepetésre a Ried vezet a Sturm Graz és a Red Bull Salzburg előtt, de még az Austria Wien (5 pont hátrány) és a Rapid Wien (7) sincs beláthatatlan távolságban.

AZERBAJDZSÁN. Az ország két legnépszerűbb klubja, a Neftcsi és a Kazar folytat üldözőversenyt, egyelőre a Kazar vezet, két ponttal – a minimális előnyt a lenkoraniak a csúcsrangadón aratott 1–0-s sikerüknek köszönhetik. A bajnoki cím sorsába esetleg még az AZAL Baku szólhat bele, amely az első két helyezetthez hasonlóan csupán kétszer kapott ki eddig.

BELGIUM. A szezont óriási lendülettel kezdte a Genk, amely az ősz végére kicsit elfáradt, így az Anderlecht előbb megközelítette, majd a 20. fordulóban meg is előzte. A belgák az európai futball munkamániásai közé tartoznak, játszanak a karácsonyi időszakban is.

A bajnokságban két csapat – a Lierse és a Charleroi – is csak egyszer győzött eddig, a László Csaba irányította Charleroi ráadásul negatív rekordot döntött: a belga együttes a megszerezhető 33 pontból mindössze kettőt tudott begyűjteni a legutóbbi 11 bajnokin. A klub korábbi negatív csúcsát (33 megszerezhető pontból 4) Étienne Delangre állította fel még 2002-ben.

BOSZNIA-HERCEGOVINA. Ötpontos, viszonylag meggyőző előnnyel vezet a Borac Banja Luka, a rendkívül jó védelmű (15 meccsen 8 kapott gól!) listavezető első számú üldözője a két szarajevói ősi rivális, a Zeljeznicar és az FK Sarajevo.

BULGÁRIA. Bíróbotrányok tarkították az őszi meccseket, elsősorban a Levszkinél panaszkodtak a játékvezetőkre – a szófiai nagycsapatnak annyira elege lett, hogy külföldi sporikat követelt... A bajnokság élén veretlenül a Liteksz áll, előnye öt pont, a lovecsiek egy hullámvölgy után a 11. fordulótól magabiztosan „irányítják az eseményeket". A bajnokság nagy felfedezettje a nyugat-európai klubok figyelmét is felkeltő Levszki-csatár, Garra Dembélé, aki 16 góllal vezeti a góllövőlistát.

CIPRUS. A klubvezetők szokás szerint kissé türelmetlenek, eddig kilenc vezetőedzőt menesztettek posztjáról. A ciprusi rekordbajnok APOEL meggyőző fölénnyel, hét ponttal vezet az Omonia ellen, meglepő az Anorthoszisz rossz szereplése – az elmúlt évek meghatározó ciprusi csapata jelen állás szerint a bajnoki rájátszásba sem férne be.

CSEHORSZÁG. A gyilkos tempóban kezdő – 14 bajnoki, 12 győzelem, 1-1 döntetlen és vereség, 40 rúgott gól – Viktoria Plzen kissé elfáradt a késői fordulókra, így négy pontra megközelítette a Sparta, amely az előző idényben veretlenül lett bajnok, most viszont már négy kudarcot számlál. Az ősz negatív szenzációja a Slavia pocsék szereplése, a súlyos anyagi problémákkal küszködő nagycsapat csupán háromszor nyert, és a 14. helyen áll – ráadásul a télen ki kell árusítania több játékosát a csődközeli helyzet miatt.

DÁNIA. Itt már gyakorlatilag kiosztható az aranyérem: az FC Köbenhavn 16–3–0-s mérleggel, 50–15-ös gólkülönbséggel áll, vasmarkában tartva a ligát: Stale Solbakken BL-nyolcaddöntős legénysége szerény 19 ponttal vezet. A kieső helyen álló Esbjerg és AaB nem tudott összegyűjteni ennyi pontot az ősszel...

ÉSZAK-ÍRORSZÁG. A Linfield 43 pontos, előnye két egység a Glentorannal szemben, de a két csapat szurkolótábora már hangol a karácsonyi acsarkodásra: az ünnepek után, december 27-én esik egymásnak a két nagycsapat a néha háborús hangulatú belfasti derbin.

HORVÁTORSZÁG. A megnövelt létszámú Prva Ligát a Dinamo Zagreb vezeti, rajtuk kívül kizárólag az „ősellenség" Hajduk szólhat bele az aranyéremért folytatott harcba. A Dinamo egyetlen vereségét a Rijeka ellen szenvedte el.

GRÚZIA. Nagyon szoros a küzdelem, a Zesztafoni, az Olimpi Rusztavi és a Dinamo Tbiliszi ellépett a többiektől, és egymás között fogja lerendezni a bajnoki címet. A Zesztafoni simán vezethetne, ha nem lenne rossz a mérlege a közvetlen riválisok ellen: a Dinamótól kétszer, az Olimpitől egyszer kapott ki.

GÖRÖGORSZÁG. Papírforma a tabellán, az Olympiakosz vezet az év végére a kettős terhelésben elfáradó és a szurkolókat is magára haragító Panatinaikosz előtt, harmadik a PAOK, negyedik az AEK. Az aranyérmet a két legnagyobb görög csapat „bokszolja le" egymás között. A bajnokság csalódása a nagy múltú Panioniosz, amely fennállása során csupán kétszer esett ki a görög élvonalból, de ha így folytatja, mindjárt jön a harmadik...

HOLLANDIA. A hagyományos elitklubok közül csak a PSV szerepel igazán jól, az eindhoveniek négy ponttal vezetnek a címvédő Twente és a Groningen előtt. Az Ajax a negyedik, de „támadótávolságban" van, az anyagi problémák sújtotta Feyenoord tragikusan szerepel, csak a 13. A sereghajtó Willem II mondhatja magáénak azt a „bravúrt", hogy még nyeretlen, összesen négy pontot szerzett.

IZRAEL. Mindössze egyetlen vereséget szenvedett az ősszel a Maccabi Haifa, a zöld-fehéreket egyedül legközelebbi üldözőjük, a kétpontos hátrányban levő Hapoel Tel-Aviv tudta elkapni. A tabella végén három (!) ponttal szerénykedik a Hapoel Ramat Gan, a klub szerződésekkel kapcsolatos problémák miatt ugyanis kapott négy pont levonást.

LENGYELORSZÁG. Kisebb meglepetésre Északkelet-Lengyelország büszkesége, a Jagiellonia feszít az élen, a piros-sárga keresztcsíkosak az idényt a Szuperkupa megnyerésével nyitották, és azóta sem fékeztek. A bialystokiak mögött a Wisla és a Legia áll, de a bajnokság csapatai eddig módszeresen keresztbe verték egymást, így semmi sem biztos. Illetve a Cracovia sorsa nagyon megpecsételődni látszik...

LUXEMBURG. Nincs meglepetés, a ligát hosszabb ideje uraló Dudelange 16 pontos előnyt épített, a kérdés az, miként volt képes kikapni – az F91-et óriási meglepetésre a hetedik Pétange verte meg.

A luxemburgi liga hozta az ősz legnagyobb különbségű, európai élvonalbeli bajnokságban aratott győzelmét is: a Dudelange 15–0-ra (!) győzött a Wiltz ellen.

GÓLVADÁSZOK – AZ ARANYCIPŐ-VERSENY ÁLLÁSA

név csapat gól szorzó pont
1. C. Ronaldo Real Madrid 17 2 34
  Messi Barcelona 17 2 34
3. Welliton Szpartak Moszkva 19 1.5 28.5
  K. Miller Rangers 19 1.5 28.5
5. Gekasz Eintracht Frankfurt 14 2 28
6. M. Sow Lille 13 2 26
7. P. Cissé Freiburg 13 2 26
8. Gomez Bayern München 12 2 24
  G. Dembélé Levszki 16 1.5 24
  B. D. Fall Molde 16 1.5 24

MACEDÓNIA. Ismeretlen név az élen, a jugoszláv időkben betiltott albán etnikai csapat, a Skendija vezeti a bajnokságot. A klubot mellesleg pont a felvállalt albán kötődés miatt gyakorlatilag minden más macedón egyesület szurkolói utálják, a Teteksz elleni városi derbikre Tetovo teljes rendőrsége kivonul.

MÁLTA. Veretlenül száguld a ligában az FC Valletta, amelyet a jelek szerint az sem állított meg, hogy legnagyobb nevű játékosa, Jordi Cruyff a 2009–2010-es idény végén visszavonult, és sportigazgató lett Cipruson.

MOLDOVA. Meglepő a kép, nem a tiraspoli szakadár terület ékköve, a moldovai bajnokság csapatainál sokkal jobb anyagi lehetőségekkel rendelkező Sheriff vezet. Az élen a Dacia, de szorosan nyomában van a Milsami Orhei és a Sheriff is, utóbbi csak egyszer vesztett, de rengeteg döntetlenje van – lehet, hogy az Európa-ligával járó pluszterhelés kihatott a csapatra.

MONTENEGRÓ. Meggyőzően menetel a Mogren, amely eddig csak a Rudartól kapott ki a szezon során, tőle viszont nagyon (0–4)... Úgy tűnik, a Mogrent csak a Buducsnoszt foghatja meg (öt pont a hátrány), a második helyezett viszont annak issza meg a levét, hogy oda-vissza kikapott a listavezetőtől, és bőkezűen szórja el hazai pályán a pontokat.

PORTUGÁLIA. Az FC Porto a fiatal és rendkívül tehetséges tréner, André Villas-Boas irányításával megdöntötte a Mourinho-féle BL- és UEFA-kupa-győztes csapat rekordját, immár 36 tétmérkőzése veretlen. Ez alighanem bajnoki címet fog érni, mert a „sárkányok" fórja nyolc pont a Benficával szemben, a harmadik helyen a Sporting található. A BL-ben bravúrokat is bemutató Braga mindössze a hetedik.

ROMÁNIA. A bukaresti elitcsapatok évek óta szívják a fogukat, és ez sem az ő idényük: a Rapid a 4., a Dinamo a 6., a Steaua a 7. Nem megy jól a címvédő CFR-nek sem, a kolozsváriak a 8. helyen állnak, az élen ötpontos előnnyel száguld a bajnokságot még sosem nyerő Otelul Galati. Sőt: a galaciak még dobogóra sem tudtak soha kerülni a román élvonalban. A második helyezett veretlen temesváriak ipari mennyiségű döntetlenjük miatt nem listavezetők.

SAN MARINO. A két csoportra osztott élvonalban a Pennarossa és a Tre Fiori vezet. Kieső nincs, a csapatoknak meg pályája nincs, a meglevő kis pályák közül sorsolják, hogy melyiken ki játszik.

SKÓCIA. A Rangers és a Celtic mögé hatalmas sorozattal zárkózott fel a Hearts, az első és a harmadik klub között öt pont a különbség. A glasgow-i „kékek" vezetnek, a kieső helyen a skót futball egyik nagyklubja, a szörnyen szereplő Aberdeen áll. A Dons 107 éves története során először eshet ki az élvonalból – a klubelnök el is törölte büntetésből a karácsonyi ünnepséget!

SZERBIA. A Partizan öt ponttal vezet a Crvena zvezda előtt, még talán a betonvédelmű (csupán öt kapott gól!) Vojvodina szólhat bele a bajnoki versengésbe. A vajdaságiak voltak az egyetlenek eddig, akik le tudták győzni a listavezetőt!

SZLOVÁKIA. A bajnoki cím nagy valószínűséggel megint Zsolnára kerül, lévén az MSK Zilina hat ponttal vezet, a sárga-zöldek egy vereséggel hozták az őszi szezont. Előnyük csak azért nem nagyobb, mert hazai pályán halmozzák a döntetleneket, otthon már ötször ikszeltek. Dunaszerdahelyen a DAC egy hetedik helyet könyvelhet el, no meg azt a fegyvertényt, hogy legyőzte a Slovant, ez pedig nem mindennapi tett.

SZLOVÉNIA. Az Európa-liga selejtezőjében a Videotont búcsúztató Maribor még veretlen, és kilenc ponttal vezet; jó esély mutatkozik arra, hogy a „violák" megszerezzék kilencedik bajnoki címüket.

VERETLEN CSAPATOK AZ ŐSSZEL
(az összes bajnokságot figyelembe véve)
Manchester United angol
Bangor City walesi
Liteksz Lovecs bolgár
FC Köbenhavn dán
FC Valletta máltai
FC Porto portugál
Timisoara román
Maribor szlovén

SVÁJC. Az FC Baselt megviselte a többfrontos terhelés, de a piros-kékek hátránya így is csak egy pont a Luzernnel szemben; az első három helyezett szorosan tapad, Vanczák Vilmos klubja, a Sion a negyedik. A sereghajtó csapat biztos nem szokott hozzá az ilyen szégyenhez: a tizedik helyen a pénzügyi gondok miatt radikálisan fiatalító Grasshoppers áll, amelyhez 27-szeres bajnokként igencsak méltatlan ez a szereplés...

TÖRÖKORSZÁG. Az isztambuli nagyok végigszenvedték az őszt, és több szakíró szerint is problémákat okozhat nekik az anatóliaiak pénzügyi megerősödése és bajnoki „elszemtelenedése". A legeredményesebb nem isztambuli török egyesület, a Trabzonspor öt ponttal vezet a Bursaspor előtt, a Fenerbahce menti, ami menthető, és a harmadik. A Besiktas csak ötödik, de a szezon során Frank Rijkaardot „elfogyasztó" Galatasaray szereplése az igazán borzasztó: a Galata mérlege negatív (nyolc bajnokit általában egy évben veszít, nem 17 meccsen...), helyezése pocsék – kilencedik.

UKRAJNA. Nem úgy néz ki, hogy nagy versenyfutás lenne a bajnokságért: a Sahtar Doneck 17–1–1-es, parádés mérleget mondhat magáénak, és 12 ponttal vezet a nagy ellenfél, a Dinamo Kijev előtt; harmadik a Loki El-csoportjában szerepelt Metaliszt. A Sahtar makulátlan mérlegét az Obolony Kijev elleni megdöbbentő vereség és a Metalurh Zaporizsja elleni iksz rontja el. Az Obolony egyébként nagycsapatvadász-specialista: a Dinamót is legyőzte – de csak négyszer nyert összesen.

WALES. Végezetül jöjjön Európa legjobb mérlegű csapata: a Bangor City összesen két pontot vesztett eddig a bajnokságban, mérlege 15–1–0! Az aranyérmet akár már most át lehetne adni, a Bangor előnye hitvány tizenhárom pont tizenhat forduló után... A Bangor tizenöt győzelemmel, visszafogott formában kezdte a bajnoki szezont, és nagyon közel jutott a brit rekord (18 győzelem zsinórban, a Rangerstől, illetve a Barry Towntól) beállításához. Az Airbus UK ellen december 14-én szakadt meg a sorozat, ráadásul Morley-nak a 90. percben kellett betalálnia ahhoz, hogy legalább a veretlenség megmaradjon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik