Bruno Fernandes példájával szemléltették a terv fontosságát (Fotó: AFP)

 

A Maheta Molango mellett a FIFPro főtitkára, Jonas Baer-Hoffmann, valamint a korábban az Arsenal-játékosok erőnlétéért felelős szakember, Darren Burgess által előkészített tervről a The Athletic számolt be. Ebben azt írják a több mint 65 ezer hivatásos labdarúgót soraiban tudó szervezet terve az, hogy racionalizálják a jelenleg is túlzsúfolt versenynaptárt, amennyiben ez nem jön össze, úgy az egy-egy játékos által maximum lejátszható mérkőzések számához nyúlnának hozzá.

A javaslat lényege, hogy a FIFPro szakemberei szerint egy futballmeccs utáni teljes regeneráció öt napot vesz igénybe. Amennyiben a sorozatterhelés miatt ezt az öt napot nem tudják kivárni a játékosok, úgy az újabb és újabb mérkőzésekkel egyre nő a sérülés kockázata. A játékos-szakszervezet szerint a „kritikus pont” a szerda-szombat ritmusban lejátszott ötödik meccs után jön el. Éppen emiatt arra köteleznék a klubokat (és a játékosokat), hogy ha egy futballista öt egymást öt napon belül követő mérkőzésen lép pályára, úgy a hatodikat „ülje ki” – sem a kezdőbe, sem a kispadra nem nevezhetné őt az edzője.

A The Athletic Bruno Fernandes példáján mutatja be a kérdés életszerűségét: a Man. United portugál középpályása 72 klub és válogatott meccsen lépett pályára az előző idényben, 2020 novembere és 2021 áprilisa közt 55-ből 42 olyan meccs volt, amely a „kritikus időszakba” esett.

A FIFPro egyéb tervekkel is előállt, például szeretnének az idények közben is kisebb-nagyobb, köztük legalább egy 28 napos leállást beiktatni. Szintén limitálnák a klub- és vállogatottbeli kötelezettségek miatt megtehető utazásmennyiséget is – itt 100 ezer kilométer/idény lehet az esetleges limit.

A The Athletic cikke azzal zárul, a szervezetnél biztosak abban, hogy komoly ellenállásba ütközhetnek terveikkel, ugyanakkor abban bíznak, ha más nem, legalább egy értelmes vita kibontakozik a játékosok túlterheltségének kérdésében.