FIFA: Sepp Blatter szerint a jövőben nem lesz újabb afrikai vb

Vágólapra másolva!
2023.02.02. 14:33
null
Blatter a dél-afrikai vb bejelentésekor (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) előző elnöke, Joseph Blatter úgy véli, 2010-ben Dél-Afrika nagyszerű világbajnokságnak adott otthont, ám a 86 éves sportvezető úgy véli, a belátható jövőben a kontinens nem ad otthont újabb világbajnokságnak.

A svájci sportvezető – akit 17 év után 2015-ben különböző korrupciós ügyei miatt váltottak le posztjáról – ötlete volt az ezredforduló idején működő rotációs világbajnoki rendezési rendszer, s ennek keretében került Dél-Afrikához a 2010-es világbajnokság rendezési joga 2004-ben. Ezek alapján nem meglepő, hogy elégedetten nyilatkozott a spanyolok végső győzelmével zárult tornáról, ugyanakkor arról is beszélt, hogy az ő életében már nem lesz újabb torna otthona a kontinens.

„Azt kell mondjam, hogy a 2010-es világbajnokságot a rendezők óriási szívvel hozták tető alá, és mindenki boldog volt. A mai napig, ha utazom valahol és afrikai emberekkel találkozom, megköszönik, amit Afrikáért tettem. Amiatt viszont mélységesen szomorú vagyok, hogy nem lesz újabb világbajnokság Afrikában, legalábbis az én életemben legalábbis biztos. Marokkónak jó esélye volt a rendezésre, ám a 48 csapatos torna azt jelenti, hogy egy országnál többnek kell rendeznie. Nem hiszek a FIFA jelenlegi elnökének, aki azt mondja, hogy a labdarúgás nyitna Afrika felé. Szerintem inkább Ázsia és az arab világ irányába fordul a futball, klub és válogatott szinten is. Felismerték, hogy a labdarúgás milyen gyönyörű játék, és így most Szaúd-Arábia jelentkezik a 2030-as torna rendezésére” – mondta a FIFA korábbi elnöke a dél-afrikai Marawa Sports Worldwide rádióműsornak.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik