Gianni Infantino hosszú távon a bővített mezőnyben gondolkodik (Fotó: AFP)

 

A tanácskozáson – amely egyperces gyászszünettel kezdődött a november 25-én elhunyt Diego Maradona emlékére –, arról is határoztak, hogy a klubvilágbajnokság házigazdája Japán lesz, és az eddigi szokásoknak megfelelően év végén kerül rá sor.

A klubvilágbajnokságot korábban megreformálta a FIFA, minek eredményeként csak négyévente rendezné meg a tornát, de 24 csapat részvételével. Az első ilyen esemény jövő nyáron lett volna Kínában, csakhogy a koronavírus-járvány miatt az idei Európa-bajnokságot és a Copa Américát is 2021-re halasztották el.

Gianni Infantino elnök kijelentette, hogy a 24 csapatos klub-vb továbbra is tervben marad, csak a bevezetésének időpontja még nem dőlt el.

Szintén versenynaptárt érintő határozat, hogy Dél-Amerikában a 2021. szeptemberi és októberi, valamint a 2022. januári és márciusi, míg Európában a 2021. márciusi és szeptemberi válogatott szünetet megtoldotta egy nappal a FIFA, mert így ezekben a periódusokban kettő helyett három meccset lehet játszani.

A FIFA legfőbb döntéshozó szerve úgy döntött, hogy a május 21-ére kiírt 71. kongresszust nem Tokióban tartja, hanem online lesz.