FIFA: így tennék érthetőbbé a VAR-ral hozott döntéseket

T. I.T. I.
Vágólapra másolva!
2019.12.06. 10:17
null
A Leicester–Watford mérkőzésen a Jamie Vardy elleni szabálytalanságot nézték vissza, majd nem adtak tizenegyest – a nézők nem tudták, miért nem (Fotó: AFP)
A bíróknak a jövőben el kellene magyarázniuk a VAR alapján meghozott döntéseiket a szurkolók felé – legalábbis a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) Szabályalkotó Testületének (IFAB) új elgondolása szerint.


A Sky Sports számolt be az ötletről, mely alapján a jövőben kihangosítanák a bírót, akinek a szurkolók számára közérthetően el kellene magyarázni, mit néztek vissza a videobíró segítségével és miért ítéltek úgy, ahogy. A lap megjegyzi, a döntéshozatalról szóló belső kommunikáció továbbra sem lenne nyilvános, a játékvezetőknek csupán a végső döntést kell megindokolniuk nyilvánosán.

A cél az lenne, hogy érthetőbbé tegyék a VAR-használatot a drukkerek számára is, ugyanis sok kritika éri a rendszert amiatt, hogy nemcsak lassú, vagy körülményes, de a helyszínen nem is lehet tudni, egy-egy esetnél pontosan mit vizsgálnak, például egy sarokrúgás után meg nem adott gólnál a leshelyzet, vagy az esetleges lökdösődés, kezezés miatt annullálják a találatot.

A játékvezetői ítéletek ilyen jellegű megmagyarázása nem teljesen ismeretlen, az amerikai futballban, az NFL-ben már működik hasonló rendszer, a mintát részben ez szolgáltatná.

A játékvezetők kommunikációjának „kihangosítása” a stadionokban már korábban is szóba került, ám Mike Riley, az angol Premier League-bírók tevékenységéért felelős PGMOL általános menedzsere arról beszélt, ennek az elképzelésnek a következő öt évben nincs realitása.

Az IFAB egyelőre csak a széles körű egyeztetést kezdte meg a kérdésben, hogy döntés mikorra várható, azt egyelőre nem tudni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik