FIFA: folytatódik az Infantino elleni büntetőeljárás

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.01.14. 23:14
null
Tovább folytatódik a 2020 nyarán indult büntetőeljárás Gianni Infantino FIFA-elnök ellen (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség erőfeszítései ellenére folytatódik a 2020 nyarán Gianni Infantino FIFA-elnök ellen indított büntetőeljárás – számolt be róla a Nemzetközi Újságíró-szövetség, az AIPS hivatalos honlapja.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, Steffan Keller svájci ügyész 2020 júliusában kezdeményezte az eljárást, mert bűncselekményre utaló jeleket talált Infantino, Michael Lauber korábbi svájci államügyész, valamint Rinaldo Arnold főügyész között.

Lauber neve korábban már több kétes esetnél felvetődött, a korábbi FIFA-elnök Joseph Blatter és az Európai Labdarúgó-szövetséget 2015-ig irányító Michael Platini elleni büntetőeljárás során is vizsgálódtak utána a hatóságok. Az államügyészt akkor azzal gyanúsították, szándékosan lassította több a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséggel kapcsolatos ügy menetét, elévülés miatt pedig leállt az ügyészség vizsgálata több német funkcionárius ellen, akik a 2006-os németországi világbajnokság előtt gyanús kifizetéseket kezdeményeztek.

A Keller által indított mostani eljárás kötelezettségszegéssel, bűnpártolással és hivatali titok megsértésével vádolja az érintetteket. Kiderült Lauber 2016-ban és 2017-ben titokban találkozott a 2016 februárjában FIFA-elnöknek választott Infantinóval.

Infantino a találkozók tényét nyáron nem tagadta, de, azt állította ezekre amiatt volt szükség, mert több mint húsz vizsgálat folyt akkoriban FIFA-tagok ellen. „Hadd tegyem egyértelművé: a szövetségi ügyészekkel való találkozók hozzájárulnak az ügyek teljes tisztázásához.”

Az AIPS beszámolója szerint a nemzetközi szövetség mégsem tisztázni próbálta elnökét a vádpontokkal szemben, hanem megtámadta Kellert és így magát az eljárást. Az ügyészt elfogultsággal vádolták, beadványának több pontját szemenszedett rágalomnak titulálták. A Keller leváltására irányuló kérelmet most viszont elutasította a bíróság, az ítélet indoklása szerint a nyomozás szempontjából „teljesen irrelevánsok” voltak a FIFA kifogásai.

A szövetség erre újabb közleménnyel reagált, eszerint „Keller szándékosan megtévesztő benyomást próbált kelteni a közvéleményben, miszerint illegális vagy legalábbis problémás lenne, hogy a FIFA elnöke találkozott a volt főügyésszel. Teljesen elutasítjuk ezt a feltételezést.”

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség – az AIPS által szemlézett közleménye alapján – most az eljárásrendet kérdőjelezi meg.

„A mai napig – majdnem hat hónap elteltével – sem tájékoztatták a FIFA-t és a FIFA elnökét arról, mit tettek rosszul. A FIFA elnökének lehetősége sem volt kommentálni vagy magyarázatot adni a történtekre, mivel meg sem kérdezték semmiről” – írja panaszosan a világszövetség.

Lauber 2020 augusztusában mondott le államügyészi tisztjéről, miután a svájci bíróság megállapította, hogy eltitkolta az Infantinóval való találkozóit, és hazudott feletteseinek, mialatt korrupciógyanú miatt vizsgálat folyt ellene.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik