FIFA: Európán kívüli országok bevonásával emelné 48 csapatosra a vb-t Figo

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.19. 12:55
null
Figo szeretne visszaadni a futballnak, miután olyan sokat kapott tőle pályafutása során (Fotó: Twitter)
Amint arról korábban beszámoltunk, Luís Figo, a 42 éves aranylabdás korábbi futballista is harcba száll a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöki pozíciójáért. Ha megválasztják, a portugál első lépései között megemelné a világbajnokság csapatainak létszámát – kizárólag Európán kívüli csapatok bevonásával.

„Úgy vélem, itt az ideje elgondolkodnunk azon, hogy megemeljük a világbajnokságon részt vevő csapatok számát harminckettőről negyvenre vagy negyvennyolcra – mondta Figo a Wembleyben tartott sajtótájékoztatón. – Mind a két megoldás kivitelezhető, három vagy négy nappal lenne hosszabb a torna.”

„Ha sikerül megvalósítani ezt az elképzelést, véleményem szerint az új válogatottak Európán kívüli országokból kellene, hogy érkezzenek.”

A 48 csapatos vb elképzelése szerint úgy nézne ki, hogy két
kontinensen játszanának két 24 válogatottat felvonultató tornát, majd a kieséses szakaszban „egyesülnének" a két mezőny állva maradt együttesei.

Az egykori Real Madrid-játékos elmondta, át szeretné szervezni a FIFA bevételek elosztását, támogatja a gólvonal-technológia elterjedését, és további eszközök bevezetését sem tartja kizártnak.

Figo azt tervezi, hogy a FIFA négyéves, 2.5 milliárd dolláros bevételének felét a nemzeti szövetségek között kellene elosztani az irányított amatőr, szabadidős programok
(grassroots) megvalósítására, fejlesztésére. A nemzetközi szövetség 1.5 milliárd dolláros megtakarításából pedig egymilliárdot a 209 tagország között osztana fel.

Figo elgondolkodna a „hármas büntetés” eltörlésén is: ha egy játékost kiállítanak a tizenhatoson belül történő szabálytalanság miatt, az ellenfél tizenegyeshez jut, és még eltiltásra is számíthat – a portugál szerint elképzelhető, hogy ezt is el kell törölni. Véleménye szerint szigorúbban kell büntetni a reklamálást és át kell gondolni a lesszabályt is.

Blatternek, az ötödik ciklusára készülő 78 éves svájci sportdiplomatának a portugál klasszis mellett Ali bin al-Husszein jordán herceg, FIFA-alelnök és Michael van Praag, a holland szövetség elnöke lesz a riválisa.

Az elnökválasztó közgyűlés május 29-én lesz.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik