FIFA: decemberben dőlhet el a kétévenkénti vb sorsa

T. B.T. B.
Vágólapra másolva!
2021.10.20. 16:26
null
Decemberben jöhet az újabb nagy egyeztetés a kétévenkénti vb tervéről (Fotó: AFP)
Globális csúcstalálkozót tervez decemberre a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA), hogy szélesebb körben megvitassa az új nemzetközi versenynaptár és a kétévente megrendezendő világbajnokság tervét.

Mint ismert, a kétévenkénti vb-rendezés Gianni Infantino FIFA-elnök forradalmi terve, amelyet a szervezet technikai bizottsága Arsene Wenger vezetésével dolgozott ki és hozott nyilvánosságra szeptember 9-én. E szerint meg kellene változtatni a most aktuális versenynaptárat, és 2026-tól kétévente kellene a világbajnokságot megrendezni.

A FIFA új versenynaptárra vonatkozó tervei szerint minden év júniusában rendeznének valamilyen nemzetközi világversenyt (Európa-bajnokságot vagy világbajnokságot), amelyekre a kijutásért egy vagy legfeljebb két válogatott szünetben kevesebb selejtezőt kellene játszaniuk a nemzeti csapatoknak. A nyári nemzetközi versenysorozatok végén a FIFA kötelező, 25 napos pihenőidőt rendelne el a játékosoknak. A reformjavaslatot egy technikai tanácsadó csoport dolgozta ki, amelynek vezetője szintén Wenger.

A FIFA szeptember elején konzultációs felkéréseket küldött a kontinenseket összefogó olyan szövetségeknek, mint az UEFA, valamint a klubcsapatok, a nemzeti bajnokságok és a játékosok érdekeit képviselő szervezeteknek. A javaslatot az UEFA határozottan elutasította, és mellette az európai bajnokságok és az európai labdarúgóklubokat tömörítő szervezet (ECA) is élesen bírálták a terveket.

Jelenleg a FIFA a 211 tagországának szövetségi kapitányaival konzultál a világbajnokság kétévenkénti megrendezéséről. A Sky Sports értesülése szerint például Gareth Southgate angol kapitányt a héten kérdezik meg egy online konferencia keretein belül.

A folyamatot a decemberre tervezett csúcstalálkozó zárhatja le, amely kizárólag a tagszövetségeknek szól. Hasonló megbeszélést tartottak szeptemberben is. Bár nem kizárt, hogy már az idén döntés születik az ügyben, valószínűbb, hogy 2022 tavaszán újra összehívják a FIFA-kongresszust egy végső szavazásra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik