FIFA: alapjaiban változik meg a lesszabály, titokban már ki is próbálták

T. SZABÓ GÁBORT. SZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.04.01. 13:48
null
Cristiano Ronaldónak aligha tetszene a változtatás... (Fotó: AFP)
Hosszú évekig tartó viták, kisebb-nagyobb módosítások után, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA illetékesei a napokban a lesszabály drasztikus megváltoztatása mellett döntöttek. Honlapunk hozzájutott a részletekhez.

A lesszabály egyik kulcspontja eddig az volt: a labda elrúgásának pillanata. Azt kellett vizsgálni egy adott szituáció eldöntésekor, hogy a labda elrúgásának pillanatában az ellenfél térfelén tartózkodó és a labdát kapó labdarúgó az alapvonalhoz közelebb helyezkedett-e el, mint a másik csapat utolsó előtti játékosa vagy a labda – azaz lesen volt vagy sem.

Az új szabály is a labda elrúgásának pillanatát nézi, csak nem az átadáskor, hanem a kapura lövéskor vagy fejeskor, azaz a FIFA szabálymódosító testületének döntése értelmében ezentúl a kapura lövés vagy fejelés pillanatában kell megvizsgálni, hogy az adott labdarúgó közelebb van-e az alapvonalhoz, mint az ellenfél két játékosa (az egyik futballista szinte minden esetben az ellenfél kapusa szokott lenni). Hogy egy példát is mondjunk: ha a csatár kiugrik és egyedül vezeti a labdát a kapura, csak akkor szerezhet szabályos gólt, ha megvárja, amíg az ellenfél visszafutó játékosai (általában védői) közül legalább egy közelebb kerül az alapvonalhoz, és csak ezután lövi el a labdát. Még az is előfordulhat, hogy a támadó csapat játékosa ilyenkor inkább visszafordul, és hátrafelé vezeti a labdát, hogy az ellenfél védői eléje kerülhessenek.

Mivel csak néhány nappal ezelőtt döntött a FIFA erről a szabálymódosításról, az UEFA pedig jelezte, hogy az új lesszabályt a Bajnokok Ligája következő fordulójában, a negyeddöntőben már szeretné alkalmazni, nem volt idő arra, hogy hónapokig teszteljék ezt. Ezért a két szervezet, a nemzetközi és az európai labdarúgó-szövetség a márciusi világbajnoki selejtezőkön élesben – viszont titokban – kipróbálta a megváltoztatott szabályt. Az Európában lejátszott márciusi vb-selejtezőkön a játékvezetők azt az utasítást kapták, hogy az adott mérkőzésen a rendes játékidő letelte után, azaz a néhány perces hosszabbításban – kísérletképpen – már az új lesszabályt alkalmazzák.

Ennek esett áldozatául Portugália válogatottja Szerbia ellen, ugyanis 2–2-es állásnál, a 90. perc letelte után a holland Danny Makkelie játékvezető Cristiano Ronaldo góljánál már ezt az új szabályt alkalmazta, s mivel amikor CR kapura lőtte a labdát, közelebb volt az alapvonalhoz, mint a szerb védők, ezért a bíró nem adhatta meg a találatot. Fernando Santos, a portugálok szövetségi kapitánya később elmondta, hogy a holland játékvezető bocsánatot kért tőlük – információink szerint azért, mert a 90. perc leteltekor elfelejtette jelezni a játékosoknak és a kispadon ülőknek, hogy innentől kezdve már az új lesszabály érvényes.

Az új szabállyal kapcsolatban kerestük a FIFA és az UEFA illetékeseit, de azt válaszolták, hogy április elsejei „ökörségekre" nem reagálnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik