FIFA: A bukás úgy közeleg, mint egy cunami - Romário

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2015.06.02. 22:11
Íme, néhány reakció a labdarúgóvilágból azt követően, hogy Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke kedden jelezte: lemond, és elnökválasztó rendkívüli kongresszus összehívását kezdeményezi.

„Nehéz, bátor és mindenekelőtt helyes döntés született" – kommentált röviden Michel Platini UEFA-elnök, aki a pénteki újraválasztás előtt még hiába kérte távozásra Blattert.Michel Platini UEFA-elnök, aki a pénteki újraválasztás előtt még hiába kérte távozásra Blattert.

„Már a pénteki választáskor mondtam, hogy ez a nap előbb-utóbb eljön. És tessék. Most kell felelősen és körültekintően közös nevezőre jutni, hogyan lehet új, dinamikus, átlátható és demokratikus korszakot nyitni a FIFA-ban" – mondta Luis Figo visszalépő elnökjelölt.

„Hosszú ideje ez a legjobb hír. Blatter lemondása egy új korszak kezdetét szimbolizálja. A világ összes korrupt szövetségi vezetője érezheti, hogy a bukás úgy közeleg, mint egy cunami. Reméljük, a hullám elég magas lesz ahhoz, hogy eltüntesse a legmagasabb futballhatóság irányította korrupciót a világ futballjából" – használt kemény szavakat a világbajnok brazil labdarúgó, Romário.

Ugyanakkor egy afrikai legenda, Kalusha Bwalya, a zambiai szövetség elnöke – akit 1988-ban Afrika legjobb labdarúgójának választottak – nem palástolta elkeseredettségét: „Nagyon meglepődtem, meg vagyok döbbenve. A múlt héten Zürichben érzékeltem, milyen nehéz helyzetbe került, a nyugati média ellene fordult, és Platini sem volt sportszerű, amikor lemondásra szólította fel. Blatter sokat tett a FIFA-ért, regnálása gyümölcseit még Angliában és Németországban is szüretelik. Afrika pedig mindig számíthatott rá."

„Nagyon jó hírként" értékelte a FIFA-elnökségért sokáig versenyben lévő Michael van Praag Blatter távozását. A holland szövetség 67 éves vezetője, aki nyolc nappal a múlt pénteki választás előtt lépett vissza, hogy ezzel Ali bin al-Husszein jordán herceget támogassa, azt egyelőre nem közölte, hogy újra versenybe száll-e. Mint mondta, először egyeztet az eshetőségekről Berlinben, az európai szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsági ülésén, és azután gondolja majd át terveit.

Van Praag már tavaly júniusban, a Sao Pauló-i kongresszuson élesen bírálta Blattert, amikor azt mondta neki: a FIFA imázsához ma elválaszthatatlanul kapcsolódik a korrupció, és mivel Blatter a szervezet elnöke, ő ezért a felelős.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik