FFT: felfutó bekkek – avagy miért a szélen a legnehezebb?

FFT FFTFFT FFT
Vágólapra másolva!
2021.01.06. 13:22
null
Nem hinnénk, hogy a képen látható Cafu épp öngólt lő
A labdarúgás taktikai fejlődésének következtében az utóbbi években egyik poszt feladatköre sem változott, nehezedett meg annyira radikálisan, mint a szélső védőké. A FourFourTwo előttük tiszteleg.

 

A La Décima elérésének vágyálma egyre halványodott. Carlo Ancelotti úgy érezhette, mintha a háta mögött állna Florentino Pérez elnök, kezében jéghideg acélpengével, amit a torkán tart. Minden jel arra mutatott, hogy tovább tart a Real Madrid gyötrő várakozása a tizedik BEK/BL-serleg megszerzésére, mert az Atlético Madrid dacosan őrizte egygólos előnyét a liszszaboni Estadio da Luzban, a Bajnokok Ligája 2014-es döntőjében. Ancelottinak ki kellett találnia valamit. Ahogy közeledett a mérkőzés hajrája, szétnézett a kispadon, és fontos döntésre határozta el magát. Beküldte Marcelót Fabio Coentrao helyére. Diego Simeone válaszul átszervezte csapata felállását 4–4–2-ről 4–1–4–1-re, hogy szűkítse előtte a területet.

A Real újabb és újabb ostromot vezetett az Atlético védőfala ellen, amíg végre a piros-fehér barikádon megjelent az első repedés. Sergio Ramos góljával a Real Madrid kiharcolta a hosszabbítást, majd Gareth Bale megadta a lökést a mindent eldöntő, utolsó nagy rohamokhoz. Marcelo szerezte a harmadik gólt, majd Cristiano Ronaldo gondoskodott róla, hogy a Bajnokok Ligája serlegét ismét fehér szalagok díszítsék.

Világszerte sokan úgy őrzik emlékeikben, hogy Bale gólja volt a döntő, ám kétségtelen, hogy nem ő nyerte meg a meccset.
„Mi történt a Reallal Marcelo beállása után? Minden működött, ami addig nem. A friss lendületet hozó balhátvéd uralta a területet a balszárnyon” – írta a spanyol napilap, a Marca. „Ancelotti megtalálta az »aranybányát« a brazil védő személyében – ömlengett az El País. – Ő volt csapata leghatásosabb támadója.”

A szerény hátvéd teljesen átalakította a játék képét.

A szélső hátvédek feladata hagyományosan az, hogy segítsék a belső védőket, és megállítsák az ellenfél támadásvezetéseit a szélen, megakadályozzák a beadásokat. De ma már technikailag képzettnek is kell lenniük, valamint multifunkcionálisnak – egyszerre kell tudniuk immár védői, középpályási és támadói teendőket is ellátniuk.
Csak a legtehetségesebb és legképzettebb labdarúgók képesek ezt a kihívást kezelni, és ez felveti a kérdést: a szélső védőknek van a legnehezebb dolguk a futballban? Az FFT nekiállt megkeresni a válaszokat...

A teljes cikk elolvasható a FourFourTwo.hu-n,IDE KATTINTVA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik