FFT: Egész életemben együtt kell élnem az 1996-os Eb-vel – Southgate

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.04.05. 20:13
Barátok még Keanóval azok után, hogy beletaposott? És megbánta a pizzareklámot? A FourFourTwo olvasóinak kérdéseire válaszol: Gareth Southgate.

 

Ízelítőként néhány részlet a nagyinterjúból:

Hogyan emlékszel vissza arra, amikor Éric Cantona a szemed láttára vert meg egy szurkolót 1995-ben a Selhurst Parkban? (Ray Crickle, Ashby-de-la-Zouch)
Nagyon túlfűtött mérkőzés volt, mert agresszív csapat voltunk. Volt köztünk néhány srác, aki az amatőr világból érkezett, és nagyon ki volt éhezve. Fizikailag vettük fel a versenyt a Uniteddel, és Éricre koncentráltunk leginkább. Emlékszem, Richard Shaw szabálytalankodott ellene, Éric reagált, és őt küldték le. Nem láttam, hogy a lelátó felé megy, de hallottam a közönség reakcióját. Szürreális volt. A meccs után mi beültünk a játékosok bárjába, a United-labdarúgók viszont lezuhanyoztak, átöltöztek, és a kijáróban felöltözve várták Cantonát, akit a rendőrőrsre vittek. Én szereztem a Palace gólját, de erre már senki sem emlékszik!

Az 1996-os Európa-bajnokság volt az utolsó olyan esemény, amelyen az angol nemzet igazán felszabadultan gondolhatott a futballra. Te hogyan emlékszel vissza erre az időszakra? (Andy O'Brien, Gateshead)
Abban a tíz évben, amikor a válogatott tagja voltam, a legjobb meccsünk a Hollandia elleni, négy-egyes győzelemmel végződő mérkőzés volt az Európa-bajnokságon. Sohasem fogom elfelejteni a Wembley látványát, színeit azon az estén. Ahogy azonban a torna végződött számunkra, azzal egész életemben együtt kell élnem.

Most hogy látod a '96-ban kihagyott büntetőt? (Sandra Hopewell, St. Albans)
Nem voltam nagy tizenegyeslövő, ez sohasem tartozott az erősségeim közé. Amikor kimaradt, elsőként a csapattársaimra gondoltam, arra, hogy mekkora lehetőség volt ez a számukra. Nagyon mélyen megérintett az eset, még ma is hatással van rám. Ha megyek az utcán, még ma is mindennap szóba hozzák. Természetesen ez idegesítő: ha valaki húsz évig játszott, de mindenkinek csak ez jut az eszébe, az elég lehangoló, mert rettentő keményen dolgoztam teljes pályafutásom idején. Sokan még ma is gyaláznak, ha szembe jönnek velem. Végső soron viszont megerősített az eset; ha egyszer sikerül egy ilyet feldolgozni, akkor már bármivel képes leszel megbirkózni.

Ki a legjobb csatár, aki ellen valaha is játszottál? (Ian Stewart, Elmers End)
Kettő is van: Ronaldo és Romário, és mindkettejük ellen az 1997-es válogatott meccsünkön futballoztam. Különböző időpontokban, de ők voltak a világ legjobbjai, és nagyon nehéz volt ellenük focizni.

A teljes cikket elolvashatja a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik