FFT: Arkan, a szerbek tigrise – futballháború a szomszédban

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2021.04.19. 14:43
Azon a forró vasárnapon Dinamo–Crvena zvezda mérkőzést rendeztek a zágrábi Maksimir Stadionban. A meccsre 3000 belgrádi piros-fehér fanatikus utazott el, és bár a későbbi visszaemlékezések közös pontjaként gyakran szerepel a megállapítás, hogy a Delije vezetője Zseljko Razsnatovics volt, Arkan nem a lelátón, hanem a vendégcsapat kispadján tűnt fel mint a Zvezda biztonsági főnöke.

A belgrádi és a zágrábi ultrák (a Bad Blue Boys) a városban is többször összecsaptak, de a pokol a stadionban szabadult el. „A játékoskijáróban futottam össze a Zvezda küldöttségével. Hidd el, nem voltam nyugodt, amikor a biztonsági emberük, Arkan félrehúzta a zakóját, és két pisztoly volt alatta. Ezt a jelenetet sohasem fogom elfelejteni” – emlékezett vissza a zágrábi Kujtim Sala. És azok a pisztolyok – a színpadi aranyszabály szerint – el is sültek.„A játékoskijáróban futottam össze a Zvezda küldöttségével. Hidd el, nem voltam nyugodt, amikor a biztonsági emberük, Arkan félrehúzta a zakóját, és két pisztoly volt alatta. Ezt a jelenetet sohasem fogom elfelejteni” – emlékezett vissza a zágrábi Kujtim Sala. És azok a pisztolyok – a színpadi aranyszabály szerint – el is sültek.

Az ikonikus fotó, amelyen Zvonimir Boban, a Dinamo játékosa páros lábbal beleszáll egy horvát szurkolót csépelő rendfenntartóba, bejárta a világot. Míg a hazai futballisták egy része a pályán maradt, a belgrádiak az öltözőbe menekültek, és Vladimir Cvetkovics, a Zvezda sportigazgatója szerint halálfélelmük volt. De nem mindenkinek: „Akkor ott, a Maksimirben Arkan mentette meg a Zvezdát a lincseléstől. A felajzott tömeg az öltöző felé nyomult, a többségében szerb rendfenntartók teljesen meg voltak zavarodva, de akkor Arkan előhúzott egy pisztolyt, a levegőbe lőtt, és azt mondta a rendőröknek: Kövessetek engem!”

Arkan hihetetlen történetét elolvashatják a FourFourTwo.hu oldalán, IDE KATTINTVA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik