Fekete Traktor–Bokafogó: az ország legkülönlegesebb meccse

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2021.11.25. 16:27
Folytatjuk barangolásunkat a szatmári vidéken, ahol a pálinkafőzés hagyománya sok helyen összekapcsolódik a futballéval. Például rögtön első állomásunkon, Kömörőn, ahol Szim János főzdemester és egykori kemény hátvéd vezet be minket az elhagyott pályán a falu elfeledett futballmúltjába.

Túrricsén a Biri elleni kilencvenes évekbeli felejthetetlen osztályozót még ma is emlegetik („Az nekünk olyan volt, mint a Fradi–Dózsa” – állítja az aznap a lelátón tomboló Garda János), és büszkén mesélnek a helybeli futballista-költőről, a különc Kiss Antalról is, aki nem darabban vagy kötetben, hanem kilóban méri a verseit. Tisztabereken megismerjük a környék megyei másodosztályú mintaegyesületét, Oroszi István elnök segítségével betekintést nyerve a hatékony falusi klubvezetés titkaiba.

A nap végén Tukacs László túristvándi játékos-edző, tanító révén eljutunk a környék – sőt, talán az ország – egyik legkülönlegesebb meccsére, a fehérgyarmati kispályán rendezett Fekete traktor–Bokafogó mérkőzésre. A futballpályán leomlanak a vélt vagy valós társadalmi falak: a Fekete traktor elnevezés a környékbeli cigányság legkiválóbb játékosait takarja, a Bokafogó pedig egy többségében rendőrökből álló baráti társaságot. Ilyet is csak az élet tud rendezni: erősebb jele az egészséges sportszellemnek a rendhagyó szatmári meccs, mint bármelyik, tévében sugárzott, drágán megkomponált, gondosan kidolgozott fair play-imázsfilm.

Ha a pályák mesélni tudnának... – az azonos című, újonnan megjelent könyv alapján készült videosorozat 3. része.

A sorozat 1. része

A sorozat 2. része

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik