Eurofutball: elkeserítő – a keretek csaknem fele cserélődik, az NB I sem kivétel

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.12. 13:01
null
Huszti Szabolcs a család miatt tért haza (Fotó: Szabó Miklós)
A Sporttudományok Nemzetközi Központja legújabb kutatásában 31 európai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság csapatainak újonnan szerződtetett játékosainak az arányát vizsgálta meg, ami az utóbbi esztendőkben vészjóslóan megugrott a CIES adatai szerint.

 

A NAGYÍTÁSHOZ KATTINTSON A KÉPRE
A NAGYÍTÁSHOZ KATTINTSON A KÉPRE

A kutatásban a 2009 és 2017 közötti időszakot vették górcső alá, és ha a stabilitás oldaláról elemezzük a számokat, bizony eléggé elkeserítő a kép: a vizsgált időintervallumban 36.7 százalékról 44.9-re nőtt az újonnan érkezők aránya, 11 bajnokságban (magyar, belga, francia, izraeli, norvég, holland, lengyel, portugál, orosz, svéd, ukrán) pedig az erre vonatkozó rekord is megdőlt. A kategóriában a ciprusi élvonal viszi a prímet a maga 57 százalékával, de az NB I 40.2 százaléka sem mondható éppen alacsonynak: a magyar csapatok keretének csaknem fele évente cserélődik.

Klubokra és évekre lebontva a Diyarbakirspor található az élen, a török klub szinte a teljes keretét (96.4 százalék) lecserélte 2009-ben, és ennek meg is lett a böjtje: az idény végén búcsúzni kényszerült az élvonalból. Ami a másik végletet illeti, a finn FC Honka úgy végzett a negyedik helyen a bajnokságban, hogy egyáltalán nem szerződtetett új játékost (az utánpótlásból felkerülő futballistákat nem vette ilyen téren számításba a CIES).

Hogy a stabilitás és az állandóság nem feltétlenül mutatkozik meg az eredményességben, arra talán a Ludogorec a legjobb példa. A bolgár klub 2012-ben gyakorlatilag új csapattal vágott neki a bajnokságnak, tizennyolc játékost szerződtetett, miközben tizenöten távoztak, a bajnoki cím azonban így is meglett. És ha már a bajnokoknál tartunk... A százalékosan legkevesebb új érkezőkkel aranyérmet nyerő csapatok rangsorát a Bayern München vezeti (2016, 9.1 százalék), a topcsapatok közül még a Barcelona (2012, 11.5), a Manchester United (2010, 12.9) és a Chelsea (2009, 14.8) szerepel a listán.

A CIES a jövőt boncolgatva hozzáteszi, hogy ha így folytatódik a tendencia, a klubnál több mint egy éve lévő játékosok hamarosan a keret felét sem fogják kitenni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik