Ferencvárosi gólöröm az Újpest elleni februári bajnokin (Fotó: Török Attila)

 

Fontos rögzíteni, hogy a passzadatok minden klub esetében a saját bajnokságon belül keletkeztek, vagyis az adott csapatnak a hazája bajnokságában nyújtott harcmodorát jellemzik – tehát a nemzetközi összevetés elsősorban érdekesség.

„Nincs csapat, amelyiknek passzaiból több irányulna hátrafelé, mint a Premier League tabelláját vezető Manchester City. A 41.6 százalék pontosan érzékelteti, Guardiola csapata mennyire fontosnak tekinti a labdabirtoklást” – állapítja meg a CIES jelentése, amely az InStat elemzőrendszer 31 európai bajnokságban rögzített visszapasszadatokat összegzi.

A lista első tíz helyezettje között további hat topligás csapat található (Chelsea, Arsenal, Sassuolo, Barcelona, PSG, Real Madrid), rajtuk kívül az ukrán Sahtar Doneck, az orosz Lokomotív Moszkva és az első 22 bajnoki fordulóban meccsenként átlag 224 visszapasszt, 39.2 százalékos visszapassz hányadot produkáló magyar bajnok Ferencváros alkotja az élcsoportot.

AZ ÉLCSOPORT

 

Az elemzett ligák csapatai közül az angol Championship sereghajtója, a Wycombe Wanderers visszapasszmutatója a legalacsonyabb (24 százalék). A magyar csapatok közül a Paksot jellemzi legkevésbé a hátrajáték (26.1 százalék).

Az elemzés összefüggést lát a bajnokságok kiegyensúlyozottsága és a magas visszapasszmutató között, ennek egyik bizonyítékául tálalja, hogy az angol Premier League-ben a legmagasabb a visszapasszok összesített hányada (36.5 százalék). A 31 vizsgált bajnokság legalacsonyabb ilyen mutatója az osztrák élvonalé (29.6 százalék).

HELYZET AZ NB I-BEN