Eurofutball: a Real Madrid és a PL volt a nyár királya

B. L.B. L.
Vágólapra másolva!
2019.09.12. 21:33
null
Az Eden Hazard-t megszerző Real Madrid uralta az átigazolási piacot (Fotó: AFP)
A Marca még az előző héten összegezte a nyári átigazolási piac történéseit, a kimutatásban a Real Madridot nevezték meg az időszak királyának, miközben az angol Premier League mellett a spanyol La Liga és az olasz Serie A is hatalmas pénzt mozgatott meg a mögöttünk hagyott hónapokban.

 

A spanyol élvonal három kiemelkedő szereplője aligha meglepő módon a Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid hármas volt, mindhárom nagy csapat végrehajtott egy óriási pénzt mozgató igazolást.

A spanyol (1.319 milliárd euró) és az olasz élvonal (1.178) költekezése is átlépte az egymilliárd eurós határt, egyúttal mindkét összeg új rekordnak számít.

HIÁBA AZ ÚJ REKORDOK, MÉG MINDIG AZ ANGOLOK KÖLTENEK A LEGTÖBBET

A növekedés mértéke a Premier League-nél volt a legkisebb a topligákban, de tekintve, hogy az angol liga csapatai már három évvel ezelőtt is többet költöttek, mint a spanyolok, így olyan hatalmas százalékos javulásra nem nagyon volt esély.

Az 1.516 milliárdos összeg a nyolcszázalékos növekedés ellenére is kiugró adat a mezőnyből, az olaszoknál 13 százalékkal fogyott több pénz, a spanyoloknál viszont közel másfélszerese lett a költekezés a tavalyinak!

Kis megjegyzés, a Marca diagramján megtévesztő lehet a németeknél a 467-ről 472-re ugrásnál lévő 59 százalék, itt minden bizonnyal 742 volt a Marca adata, amivel egyrészt kijön az 59 százalék, másrészt a transfermarkt.de-n szereplő 747-hez is lényegesen közelebb van.

Még mindig a PL az úr, de a csapatoknál a spanyol hármas az élen (Forrás: Marca)
Még mindig a PL az úr, de a csapatoknál a spanyol hármas az élen (Forrás: Marca)

A CSAPATOKNÁL A HÁROM SPANYOL NAGY CSAPATÉ A DOBOGÓ

A klubokat illetően a többek között Eden Hazard-t (100 millió euró), Luka Jovicsot (60), Éder Militaót (50), Ferland Mendyt (48) és Rodrygót (45) is szerződtető Real Madrid 305 milliós költekezése a rekord, megelőzve az ősi rivális Barcelonát, amely 255 millió eurót költött összesen, ebből pedig csak Antoine Griezmannra (120) és Frenkie de Jongra (75) elment 195 millió.

A költekezési dobogó harmadik fokára az Atlético Madrid állhatna fel. Persze a Joao Félixre kifizetett 126 millió euró az egész nyár legnagyobb kiadása volt, de emellett is bőven költekeztek még a „matracosok”, összesen 243 millió eurót utaltak játékosok megszerzésére.

Az idei top 10-ben amúgy még egy spanyol csapat, a Sevilla található, négy angol és két olasz csapat mellett.

A topligák legnagyobb nyári költekezői (Forrás: Marca)
A topligák legnagyobb nyári költekezői (Forrás: Marca)


Érdekesség, hogy, bár a Real Madrid új klubrekordot állított fel, az elmúlt öt évet tekintve az Atlético Madrid több pénzt költött (728 millió euró) igazolásokra, mint a királyi gárda (624)! De nemcsak a városi rivális előzi meg ezen a listán a Realt, hanem összesen nyolc klub is többet költött, ezen a dobogón a Manchester City (984 millió euró) kevéssel megelőzi a Juventus (953), Barcelona (934) kettőst.

A City igazolt az elmúlt öt évben a legdrágábban, a La Liga adta el legdrágábban a játékosait (Forrás: Marca)
A City igazolt az elmúlt öt évben a legdrágábban, a La Liga adta el legdrágábban a játékosait (Forrás: Marca)


A LA LIGA CSAPATAI ADTÁK EL LEGDRÁGÁBBAN JÁTÉKOSAIKAT

Ami az eladásokat illeti. A Premier League-nél több mint duplájára nőtt a játékosok eladásából érkező bevétel, de a 111 százalékos emelkedéssel együtt elért 810 millió euró is csupán a negyedik helyre jó. Itt a spanyolok járnak az élen, több mint egymilliárdos bevétellel (az Atlético egymaga 311 milliót kapott), de érdemes megnézni, mekkora összeget szakítanak le évről évre a francia csapatok, például a németekkel párba állítva.

Az elmúlt öt évben a Monaco volt a legnagyobb eladó, a hercegségbeli klub 851 millióért értékesített játékosokat, míg a Juventus 710 millióval a második, az Atlético Madrid (660) pedig kevéssel megelőzi a Barcelonát (644). Itt is hátul van a Real, 444 millióval csak a 10.

Az Atlético Madrid adott el legdrágábban játékosokat (Forrás: Marca)
Az Atlético Madrid adott el legdrágábban játékosokat (Forrás: Marca)


JOAO FÉLIX VOLT A NYÁR SLÁGERE


Mint említettük, az Atlético Madrid szerzeménye volt a legdrágább vétel a nyáron, ahogyan a két dobogósról is beszámoltunk már, Griezmann és E. Hazard férne ide fel. Mint látható, a Barcelona másik nagy szerzeménye is jó helyet foglal el, a top 10-be kerüléshez idén 65 millió eurós vételárra volt szükség, Romelu Lukaku ennyiért váltott a Manchester United mezéről az Interére.

Joao Félixre költötték a legtöbb pénzt (Forrás: Marca)
Joao Félixre költötték a legtöbb pénzt (Forrás: Marca)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik