Elismerés: megválasztották minden idők legjobb edzőit, mi is büszkék lehetünk

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.19. 10:33
null
Sir Alex Ferguson a második lett a France Football összeállításában (Fotó: AFP)
A France Football szaklap megválasztotta minden idők ötven legjobb labdarúgóedzőjét. A rangsort a holland Rinus Michels vezeti.

 

A tekintélyes francia szaklap négy szempont alapján rangsorolta a futballtörténelem legkiválóbb trénereit: a megnyert trófeák száma, a játékra gyakorolt hatás, a személyiség és a pályafutás hossza alapján állt össze a lista.

Az élen így Rinus Michels végzett, aki az Ajaxban és az FC Barcelonában is forradalmárnak számított, sőt 1988-ban Európa-bajnoki címet nyert hazája válogatottjával.

Őt a Manchester United legendás skót menedzsere, Sir Alex Ferguson követi, aki 1986 és 2013 között irányította az angol együttest, s többek között tizenhárom bajnoki címet és két Bajnokok Ligáját nyert a „vörös ördögökkel”.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokán az olasz Arrigo Sacchi áll, aki az 1980-as, 1990-es években taktikai újításaival – no meg két BEK-győzelmével és vb-ezüstérmével – lett világhírű.

A jelenleg is aktív szakemberek közül Pep Guardiola, a Manchester City spanyol menedzsere áll a legelőkelőbb helyen (5.). A Napolit irányító Carlo Ancelotti a nyolcadik, a december óta klub nélküli José Mourinho pedig a tizenharmadik.

Mi, magyarok is büszkék lehetünk: a Benficával 1961-ben és 1962-ben BEK-győztes Guttmann Béla a huszadik lett. Sőt, a temesvári születésű, az Ajaxszal két BEK-et nyerő Kovács István (Stefan Kovacs) is ott van a legjobbak között (43.).

A France Football ötvenes listája:

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik