Eldől az Inter és a Roma, illetve a Barca és a Real versenyfutása

Vágólapra másolva!
2010.05.16. 10:08
Két európai topliga is eldől vasárnap: délután a 2009–2010-es Serie A bajnokát koronázzák meg, míg este a Primera Divisióné a főszerep. A mai kérdés Inter vagy Roma, illetve Barcelona vagy Real Madrid?

„Mourinhóban bízunk
„Mourinhóban bízunk" – hirdeti az Inter-drukkerek kétrudasa (Fotó: Reuters)
„Mourinhóban bízunk" – hirdeti az Inter-drukkerek kétrudasa (Fotó: Reuters)
„Mourinhóban bízunk
„Mourinhóban bízunk" – hirdeti az Inter-drukkerek kétrudasa (Fotó: Reuters)

SERIE A

A listavezető Internazionale biztosan bajnok, ha győz a 19., már kiesett Siena otthonában – ez papírforma is lenne. José Mourinho együttese sokkal jobb a toszkánoknál, ráadásul a Siena még nem verte meg otthon Serie A-s történelme során a milánói fekete-kékeket, akiknek azért figyelni kell arra, hogy mindenképpen profi munkát végezzenek.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a Serie A 2009-2010-es idényét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Főleg, mert az AS Roma ugrásra kész és botlásra vár: a „farkasok" a motivációtúltengéssel nem küzdő Chievóhoz látogatnak, és győzelmük esetén már az Inter-pontvesztés is a bajnoki címüket jelentheti a jobb egymás elleni eredmények miatt.

Az Inter elnöke, Massimo Moratti vasárnap tölti be 65. életévét, és egyértelmű, mit szeretne kapni a csapattól születésnapjára – a zsinórban ötödik bajnoki elsőséget.

„Utolsó meccsünket játsszuk egy évig a Serie A-ban, úgy, hogy rajtunk lesz a világ szeme. Nem akarunk szégyenben maradni, és küzdeni fogunk" – ígérte Massimo Mezzaroma, a Siena elnöke. Alberto Malesani együttese az előző fordulóban pontot szerzett a toszkán derbin, ha azt a küzdőszellemet átmenti a Siena, nem lesz egyszerű dolga az Internek.

SIENA–INTER ELŐTT

A Siena az utolsó fordulóban az Inter ellen lezár egy 2003 óta íródó fejezetet: egy évig biztosan ez lesz a klub utolsó Serie A-s meccse. A toszkánok hazai pályán még sosem tudták legyőzni az Intert, viszont a 2004–2005-ös és a 2005–2006-os kiírásban pontot vettek el a milánóiaktól – mivel az egymás elleni eredmény dönt pontegyenlőség esetén, az iksz a Siena–Inter meccsen és római győzelem a Chievo–Roma találkozón fővárosi bajnoki címet eredményezne.

 

2008–20091–2
2007–20082–3
2006–20071–2
2005–20060–0
2004–20052–2
2003–20040–1

A bajnokság első számú esélyesénél Davide Santon és Iván Córdoba külön edzett sérülése után a héten, Lúcio és Wesley Sneijder viszont már a csapattal tréningezett – kérdés, hogy a BL-döntő előtt megkockáztatja-e játékukat José Mourinho. Az előző szezonban Maicon duplájával győzött a Franchiban az Inter.

„Van némi feszültség az öltözőben, de ez természetes a nagy meccsek előtt. Még száznyolcvan perc van hátra a szezonunkból, és két győzelemmel történelmet írhatunk, valóra válthatjuk álmainkat" – mondta a Radio 1-nek Dejan Sztankovics, az Inter szerb középpályása.

Rómában a „farkasok" saját feladatukra koncentrálnak, és ha azt elvégzik, reménykedhetnek – bár a bajnoki múlt alapján nem sok esélye van a Sienának a pontszerzésre. Persze az, hogy egyáltalán reménykedhetnek, nagy szó: akkor senki nem jósolt ilyen szoros bajnoki hajrát, amikor az Inter utcahosszal vezette a Serie A-t.

„Nagyon örülünk, hogy eljutottunk idáig, és csodás lenne, ha megnyernénk a bajnokságot. Nagyon nehéz lesz, hiszen nem a saját kezünkben van a sorsunk. Meg kell szereznünk a győzelmet mindenáron, aztán reménykedünk és drukkolunk a Sienának" – vélekedett David Pizarro, a Roma chilei karmestere.

Nyitott még a Bajnokok Ligája-indulást jelentő 4. hely kérdése is, a Sampdoria és a Palermo verseng a pozícióért. A genovaiak előnye két pont a szicíliaiakkal szemben, így egy győzelem hazai pályán a Napoli ellen biztos BL-selejtezőt érne. A Palermo a már kiesett Atalantánál vizitál.

AMI DÖNT AZONOS PONTSZÁM ESETÉN
Egymás elleni eredmény
Gólkülönbség
Több szerzett gól

PRIMERA DIVISIÓN

Spanyolországban este héttől döntenek a csapatok: a Barcelona minimális, egypontos előnnyel vezet a Real Madrid előtt. Ha győz a Barca, bajnok, ha egyenlő pontszámmal végez a két sztárcsapat, akkor is (az egymás elleni eredményeknek köszönhetően). Ráadásul a Barcelona eddig 39 alkalommal fogadta a Valladolidot, ebből 31-et megnyert, a lila-fehérek hatszor tudtak ikszelni és kétszer győzni a Camp Nouban. A 2008–2009-es szezonban a gránátvörös-kékek 6–0-val gázoltak át vendégeiken, akik utoljára 2003. november 20-án szereztek pontot (és 1997-ben tudtak nyerni) Barcelonában. A katalánok 1985-ben a Valladolid ellen szerezték meg a bajnoki címet, egy 2–1-es sikerrel.

CSAK A DEPOR BUKOTT OTTHON

Eddig hétszer fordult elő olyan eset, hogy nem az a csapat nyerte a spanyol élvonalbeli bajnokságot, amelyik az utolsó forduló előtt élen állt.

 

Hazai pályán egyedül a Deportivo La Coruna bukta el a „bajnokavató" meccsét, drámai körülmények között. Az 1993–1994-es szezon utolsó fordulójában a Riazorban ünneplésre készült mindenki, mikor a Valencia ellen a 90. percben tizenegyeshez jutott a Depor, de Miroszlav Djukics hibázott, maradt a 0–0 – és a Barcelona lett a bajnok a Sevilla 5–2-es legyőzésével.

„Az életükért küzdő csapatok mindig veszélyforrást jelentenek – mondta Josep Guardiola a záró forduló előtt. – Jól ismerem Clementét, ő is a támadófutballra esküszik, úgyhogy nem számítok könnyű mérkőzésre. Muszáj győznünk, ellenkező esetben a Real Madrid kiénekli a sajtot a szánkból, ebben biztos vagyok."

Lionel Messi a tétmeccseket tekintve negyvenöt, a bajnokságban pedig harminckét gólnál jár az idényben, s ha kétszer beveszi a Valladolid kapuját, huszonkét évesen beállítja Ronaldo 1996– 1997-ből származó gólrekordját (47, illetve 34).

A Real Madridra az utolsó körben a – Valladolidhoz hasonlóan szintén a kiesés ellen küzdő – Málaga vár, és a királyiaknál alighanem elbúcsúzik csapatától Manuel Pellegrini. A tréner büszke csapata teljesítményére, de azért szavai alapján nem fűz sok reményt a Valladolid pontszerzéséhez...

SZAVAZÁS

Ki nyeri a Primera División 2009–10-es idényét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

„Amikor kikaptunk a Barcelonától, hét meccset kellett nyernünk, ezt megtettük. Meglátjuk, mi lesz majd vasárnap, semmit nem lehet biztosra venni, így a Barcelona bajnokságát sem. A világ legjobb csapata ellen küzdöttünk ebben a szezonban, minimális a különbség a két csapat között. Az előző idényben három vagy négy fordulóval a vége előtt már bajnokok voltak, most az utolsó pillanatig küzdeniük kell. Nyilván ott lesz a fejekben, hogy mit játszik a Barcelona, de a Málagára koncentrálunk" – mondta.

„Büszke vagyok a csapatomra, arra, hogy a végsőkig harcolt. Ha nem maradok a következő idényre, legalább megmarad nekem az, hogy megpróbáltam elérni a klub által kitűzött célokat. Amennyiben leváltanak, akkor az utódomnak meg kell majd vernie a Barcelonát, mind a tizenkilenc hazai találkozóját meg kell nyernie, száz pontnál és száz gólnál többet kell szereznie" – tette hozzá a szakember. A Málaga ebben a szezonban még nem szerzett pontot a tabella első öt helyezettje ellen.

A harmadik helyet a Valencia, a negyediket (szombaton) a Sevilla szerezte meg, így a BL-helyeket már kiosztották. A kiesés elleni harcban viszont még öten is érintettek, a Valladolid, a Málaga, a Santander, a Tenerife (mindegyik csapat 36 pontos!) és a Xerez. Három kieső hely van, ez a küzdelem legalább annyira izgalmas (ha nem izgalmasabb) lesz, mint a bajnoki címért folytatott. De minden szem Barcelonára és Málagára szegeződik...

AMI DÖNT AZONOS PONTSZÁM ESETÉN
Egymás elleni eredmény
Gólkülönbség
Több szerzett gól
ÉRDEKESSÉGEK
A Real csak egyszer (az 1975–1976-os szezonban) lett bajnok, amikor oda-vissza kikapott a Barcelonától.
A madridiak első csapatként nyertek 31 meccset a Primera División történetében, ha Málagából is három ponttal távoznak, két rekordot is megdöntenek még: a legtöbb idegenbeli győzelem (14) és a legjobb idegenbeli sorozat (egymás után 10 győztes meccs) rekordját.
Ha a Barca ikszel, de elveszti a bajnokságot, második csapatként marad le az aranyról mindössze egy vereséggel az 1979–1980-as Real Sociedad után.
Az európai topligákban 97 ponttal az Inter tartja az idényrekordot, ezt döntheti most meg a Barcelona, és a Real Madrid is (előbbi 96, utóbbi 95 pontnál tart).
Ha a Valladolid játékosa, César Arzo kiesik csapatával, akkor elmondhatja, hogy három szezon alatt három különböző együttessel (Murcia, Huelva, Valladolid) köszönt el a La Ligától!
Ha Cristiano Ronaldo szerez egy gólt vasárnap, befogja Alfredo Di Stefanót: a legendás csatáré a legeredményesebb bemutatkozó szezon a Real Madridban.
SERIE A  
38. (UTOLSÓ) FORDULÓ  
Vasárnap 
Atalanta–Palermo 15.00 
Bari–Fiorentina 15.00 
Cagliari–Bologna 15.00 
Chievo–Roma15.00*
Catania–Genoa 15.00
Parma–Livorno15.00 
Sampdoria–Napoli 15.00 
Siena–Internazionale** 15.00 
Élő közvetítés: *Sport 1, **Sport 2. Élőben frissülő cikk az NSO-n!
 
  
PRIMERA DIVISIÓN 
38. (UTOLSÓ) FORDULÓ 
Barcelona–Valladolid* 19.00
Málaga–Real Madrid* 19.00
Osasuna–Xerez 19.00
Santander–Sporting Gijón 19.00
Valencia–Tenerife 19.00
Párhuzamos élő közvetítés: *Sport1 

 

xml_url=http://tudositas.nso.hu/tablebox.php?t=lab,sa,2009/38,,f&xml|
nso_dms_cikkbe
nso_dms_cikkbe
mceBlockPasteEnd

xml_url=http://tudositas.nso.hu/tablebox.php?t=lab,ll,2009/38,,f&xml|
nso_dms_cikkbe
nso_dms_cikkbe
mceBlockPasteEnd
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik