Egy mágus valósította meg az amiens-i futballcsodát

Pincési LászlóPincési László
Vágólapra másolva!
2017.05.23. 21:15
null
Emmanuel Bourgaud gólja feljutást ért (Fotó: AFP)
Két év alatt a harmadosztályból – története során először – az élvonalba jutott az Amiens SC labdarúgócsapata, edzője,  Christophe Pélissier ennél is nagyobb bravúrt könyvelhetett el, hiszen sorozatban három szezonban végzett feljutó helyen aktuális csapatával. A mágus és a csapat csodálatos egymásra találásával Pikárdia székhelye hetek óta kiemelt helyet foglal el a francia sajtóban: a város szülöttje ugyanis a frissen megválasztott államfő, Emmanuel Macron is. Csak az ront az összképen, hogy a politikus a Marseille-nek szurkol.

Az utóbbi évek legnagyszerűbb és legizgalmasabb szezonja zárult le a hétvégén a francia labdarúgó-bajnokság másodosztályában. Az utolsó, 38. forduló előtt hat csapat is esélyes volt még a feljutásra, talán a listavezető Strasbourg tette saját magának a legkönnyebbé a dolgot, a 18. percben már két góllal vezetett a Bourg-en-Bresse ellen, és 2–1-es győzelemmel az élen végzett.

A második helyezett Amiens is vezetést szerzett a 13. percben, de a Reims a második félidő közepén egyenlített. Ha ez maradt volna az eredmény, akkor a vendégek csupán a 6. (!) helyen zárnak, de a hosszabbítás 6. percében Emmanuel Bourgaud lövése utat talált a hálóba, így az Amiens 116 éves története során először feljutott a legjobbak közé.

A Párizstól 120 kilométerre északra fekvő városka hetek alatt a figyelem központjába került. Korábban csak a világörökség részét képező 13. századi gótikus katedrális, illetve Jules Verne háza és sírja érdemelt említést, az utóbbi időben azonban a futballcsapat mellett sokat beszélnek az ott született Emmanuel Macronról, a francia köztársaság két hete megválasztott új elnökéről is.

Strasbourg, az örök ellenség

A labdarúgócsapat nem akármilyen bravúrt hajtott végre, tavaly júniusban még a harmadosztályban játszott, de a 3. helyet elcsípve feljutott, az idén pedig a Ligue 2 mezőnyében lett második. Ezzel a francia futball történetében a hetedik olyan klub lett, amely két év alatt a harmadik ligából (National) az élvonalba jutott, korábban erre a Bastia, a Metz, a Gazélec Ajaccio, az Arles-Avignon és az Évian Thonon Gaillard volt képes. Nem tévedés: ez így valóban csak hat klub, a hetedik a Ligue 2 friss bajnoka, a tavaly a National első helyén záró Strasbourg.

A Strasbourg elleni csaták egyébként is meghatározóak a klub életében: az Amiens története legnagyobb sikerét 2001-ben érte el, amikor harmadik ligás csapatként bejutott a Francia Kupa döntőjébe, de hiába küzdött körömszakadtáig 120 percen át, 0–0 után tizenegyesekkel 5–4-re kikapott a Strasbourgtól. A mindent eldöntő gólt José Luis Chilavert lőtte be.

amiens629
amiens629

Magyar edzők a profizmus hajnalán

A klubot hivatalosan 1901. október 6-án alapították, és az első, 1932-es profi bajnokság bevezetéséig a legjobb csapatok közé tartozott. 1903 és 1913 között tízszer megnyerte a pikárdiai bajnokságot (Championnat de Picardie), 1927-ben az amatőr liga második helyén zárt, az akkori válogatottba hat játékost is adott.

A professzionális liga vezetésével a másodosztályba kapott besorolást, onnan viszont nem tudott már feljebb lépni – egészen mostanáig. Pedig a profi időszak hőskorában – minő meglepetés – magyar szakemberek is próbáltak segíteni. 1933-ban Kónya Ferenc próbált szerencsét, aki itthon a Kispesti AC-ben játszott, majd német edzősködés (Kaiserslautern, Werder Bremen) után Észtországba került (1924-ben ő vezette a válogatottat a párizsi olimpián), később Olaszországban (Modena) és Svájcban (FC Solothurn, FC Olten, FC Luzern, BSC Old Boys) dolgozott, végül Franciaországban a Stade Havrais és a CA Paris után kötött ki Amiens-ben.

1934 decemberében Jules Limbeck ült le a kispadra, aki Limbeck Gyula néven a Ferencvárosban és az Újpestben futballozott. Később a Szovjetunióban lett edző, irányította a Zaporizzsja, a Dnyipropetrovszk és a Dinamo Tbiliszi csapatait, végül a Lokomotiv Moszkva edzője lett. Itt érte el a végzet: egy 1937-es, Baszkföldtől elszenvedett 5–1-es vereség után felkészületlenséggel vádolták, letartóztatták és kivégezték.

A klub 1952-ben úgy döntött, amatőr alapokra helyez mindent, 1991-es profivá válásáig a másod- és harmadosztály között lavírozott, de nem igazán tűnt úgy, hogy valaha is feljut az élvonalba. A szerencse sem állt mellé, 2006–2007-ben a klub történetének legtöbb, 69 pontját szerezve sem sikerült feljutnia (csupán negyedik lett a Metz, a Caen és – igen – a Strasbourg mögött), majd két évvel később minden idők addigi legtöbb pontjával (43) kiesett a harmadosztályba. A dicstelen csúcs azóta már másé, 2011-ben a Vannes 44 ponttal sem bírt megkapaszkodni.

Mágus kellett a futballcsodához

Műanyagra kell cserélni az üveget

Az Amiens SC új stadionja 1999 óta készen áll, ugyan csupán 12 ezres, de úgy tervezték, hogy az élvonalba jutás esetén akár húszezresre is bővíthető legyen. A Stade de la Licorne adott már otthont élvonalbeli klubnak: a Lens – stadionjának rekonstrukciója miatt – itt játszotta a 2014–15-ös hazai meccseit. Nem a legjobb előjel, hogy a csapat akkor kiesett az élvonalból.

A stadionbővítésre még várni kell, előbbre való a nyári felújítás. A 18 éve átadott létesítmény lelátóihoz egy futurisztikus, átlátszó, íves tető is készült, amelyet 14 ezer négyzetméternyi rétegelt üveggel borítottak. Azonban a karbantartás hiánya miatt tavaly egy vizsgálat megállapította, hogy az üveg nagy veszélyt jelent, így a városnak 7.5 millió euróért egy merev, és átlátszó műanyagra ki kell cseréltetnie.

A nagy változást Christophe Pélissier szerződtetése hozta meg, aki rövid időn belül kiérdemelte a Mágus becenevet. A játékosként és edzőként is középszerű és ismeretlen szakember teljesen váratlanul került a középpontba, igaz, ehhez kellett a világ- és Európa-bajnok Fabien Barthez segítsége is. A Marseille, a Monaco és a Manchester United korábbi kapusa a mindössze 500 lakosú Luzenac futballcsapatának tiszteletbeli elnöke, majd ügyvezető igazgatója és alelnöke lett.

Vezetésével az akkor már ott dolgozó Pélissier is megújult, és óriási meglepetésre a csapatot 2013–14-ben a harmadosztály második helyéig vezette. A Francia Profi Labdarúgóliga vezetősége azonban egyhangú szavazással úgy döntött, hogy a csapat nem indulhat a második ligában, mert nincsen megfelelő létesítménye, és hiába állapodott meg a toulouse-i rögbistadion üzemeltetőivel, az nem reális opció.

Barthez és Pélissier távozott, utóbbi néhány hónappal később Amiens-be szerződött, és a klubbal két év alatt két osztályt ugrott, azaz sorozatban három szezonban végzett feljutó helyen. Mi ez, ha nem mágia?

Amiens-mez az államfőnek

Ha már a városnak akadt egy olyan híres szülöttje, mint a francia államfő, Emmanuel Macron, a klub mindent elkövetett, hogy maga mellé állítsa. A politikus nagy futballrajongó hírében áll, de nem elég, hogy nem játszott sohasem a Amiens SC színeiben, még bevallottan Marseille-szurkoló is.



„Őt magát ne ismerem személyesen, de feleségét és a családját igen. Remélem, figyelemmel kíséri csapatunkat, és eljön a mindent eldöntő utolsó mérkőzésre” – nyilatkozta Bernard Joannin klubelnök a múlt héten, és nyomatékosítva vágyát még egy névre szóló mezt is küldött az államfőnek. De hiába, Macron végül nem tudott elmenni az azóta történelmivé vált összecsapásra.


Stravius 629
Stravius 629
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik