Eddig nem úgy megy, ahogy várták – íme, 2022 legrosszabb átigazolásai

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2022.12.30. 18:10
null
Wesley Fofana egyelőre 4 bajnokit játszott a Chelsea-ben, amely 80 millió eurónál is többet fizetett érte (Fotó: Getty Images)
Még a legnagyobb futballkluboknak sem jöhet be minden az átigazolási időszakban. Listánkon összegyűjtöttük a 2022-es naptári év legrosszabbnak tűnő transzfereit, íme! 


1. Kalvin Phillips (Leeds United – Manchester City, 49 millió euró)

A Leeds Unitedben és az angol válogatottban nyújtott teljesítménye miatt kérdés sem lehetett, hogy elviszi-e egy topcsapat 2022 nyarán Kalvin Phillipset, de az sokakat meglepett, hogy pont a Manchester City volt ez a klub, amelynek nem volt szüksége egy kezdő védekező középpályásra. Így ahogy arra számítani lehetett, Phillips nem is a kezdőbe érkezett a Citybe 49 millió euróért, csak a kispadra, ám sérülései miatt onnan sem nagyon tudott beszállni – az ősszel egy Premier Leaue-bajnokin és két Bajnokok Ligája-mérkőzésen lépett csak pályára, míg a katari világbajnokságról kisebb súlyfelesleggel tért vissza, amiért Pep Guardiola rövid időre kitette a keretből, különedzést kellett végeznie. A spanyol menedzser szerint nincs gond, hamarosan játékra alkalmas állapotban lehet Phillips, de bizonyítania kell, mert eddig nem játszhatott sokat, ami főleg ár-érték arányban lehet aggasztó.

2. Wesley Fofana (Leicester City – Chelsea, 80.4 millió euró)

Valósággal berobbant a köztudatba Wesley Fofana 2020 őszén, amikor új csapatában, a Leicester Cityben hétről hétre klasszis teljesítménnyel rukkolt ki, s sokan kikiáltották a jövő nagy francia belső védőreménységének. Aztán jött egy Achilles-ín-szakadás, ami miatt hosszú hónapokat kellett kihagynia, s bár nem olyan formában tért vissza, ahogyan a legtöbben várták, a Chelsea nyáron így is 80.4 millió eurót fizetett érte a Leicesternek, hogy megoldja belsővédő-gondjait. A sérülések egyelőre Londonban sem kerülik el Fofanát, aki az ősszel mindössze négy bajnokin és két BL-meccsen lépett pályára, s most, a katari vb-t követően sem bevethető térdsérülése miatt.

3. Robin Gosens (Atalanta – Inter, 27.4 millió euró)

A most 28 éves balhátvéd, bal oldali középpályás remekül teljesített a 2021-ben megrendezett Európa-bajnokságon a német válogatottban, az Atalantában pedig már évek óta topszinten futballozott, amikor 2022 elején az Inter lecsapott rá a téli átigazolási időszakban. A transzfer kölcsönvétel volt, kötelező, 27.4 millió eurós kivásárlási opcióval, amit a milánóiaknak 2023 nyarán kell majd kifizetnie. Akkor úgy tűnt, ez az összeg egyáltalán nem sok Robin Gosensért, akit az akkor brillírozó Ivan Perisic pótlására hoztak. Gosens az előző idényben alig jutott lehetőséghez, amit akkor még Perisic játszatásával magyaráztak, ám a horvát szélső távozása óta az új idényben csupán egyszer (!) volt kezdő a bajnokságban 15 forduló alatt – csereként 11-szer jutott szóhoz, de maradandót még nem alkotott.

4. Marc Cucurella (Brighton – Chelsea, 65.3 millió euró)

A 24 esztendős spanyol szélső védő a nyáron nagyon közel állt hozzá, hogy a Manchester City játékosa legyen, végül azonban a Chelsea nyerte meg a nem éppen olcsó licitháborút – 65 millió eurónál is többet csengetett ki érte. Marc Cucurella azóta 19 tétmeccsen lépett pályára a Chelsea-ben, két gólpasszt is kiosztott, újra együtt dolgozhat korábbi edzőjével, Graham Potterrel, ráadásul a védelemben szinte bárhol bevethető, mégsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Utóbbi fő oka az lehet, hogy borsos ára ellenére korántsem emelkedik ki a PL-mezőnyből statisztikailag, egyértelműen nincs olyan jó idénye, mint legutóbb a Brightonnál. Többet is hibázik, mint korábban, de ez természetesen még könnyen változhat...

Paul Pogbát eddig kevésszer fotózhatták le Juventus-mezben a pályán... (Fotó: Getty Images)
Paul Pogbát eddig kevésszer fotózhatták le Juventus-mezben a pályán... (Fotó: Getty Images)

 

5. Paul Pogba (Manchester United – Juventus, ingyen)

Ritka, amikor egy ingyenes transzfer fel tud kerülni egy ilyen listára, most mégis ez a helyzet. Paul Pogba 2012 nyarán szintén ingyen szerződött a Manchester Unitedtől a Juventushoz, az a transzfer akkor nagyon bevált a francia középpályásnak. Ez most megismétlődött, ám a kimenetel egyelőre közel sem hasonló. Pogba a Juventusban fél idény alatt egyetlen tétmeccsen sem lépett pályára combizomsérülése miatt, a combját azóta már meg is műtötték. A világbajnok középpályás a katari vb-t is kihagyta, s lábadozik, de a szurkolókat felháborította, hogy decemberben az edzőközpont helyett a sípályát választotta. Ettől függetlenül ha tavasszal játszik, alapember lehet.

AZ Ő NEVÜK IS FELVETŐDÖTT...

Közel volt hozzá, végül nem került fel a listánkra a Barcelona játékosa, Raphinha, akiért 58 millió eurót fizetett a katalán klub a Leedsnek. Raphinha az ősszel a bajnokságban és a BL-ben is alapember volt a Barcánál, gólokat és gólpasszokat is jegyzett, de a vártnál gyengébben teljesített. A Newcastle által 70 millióért szerződtetett Alexander Isakot csak a sérülése repítette a lista közelébe, egyébként amikor játszott, biztató jeleket mutatott. Borsos ára miatt Antony (100 millió euró) és Darwin Núnez (80 millió euró) neve is előkerült, de ők a kritikus hangok ellenére jól teljesítenek a Manchester Unitedben és a Liverpoolban.

A 2022-es naptári év legrosszabb átigazolásai
1. Kalvin Phillips, Leeds United → Manchester City, 49 millió euró
2. Wesley Fofana, Leicester City → Chelsea, 80.4 millió euró
3. Robin Gosens, Atalanta → Inter, 27.4 millió euró
4. Marc Cucurella, Brighton → Chelsea, 65.3 millió euró
5. Paul Pogba, Manchester United → Juventus, ingyen

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik