Eb-pótselejtező: Nagyon örülök, hogy Magyarország is nyert – Mak

DUDUCZ TIBORDUDUCZ TIBOR
Vágólapra másolva!
2020.11.13. 16:31
null
Róbert Mak örül a magyarok sikerének (Fotó: Getty Images)
Az Észak-Írország elleni pótselejtező mindent eldöntő gólját a hosszabbításban Michal Duris szerezte. Kilenc éve a Viktoria Plzen mezében BL-meccsen az AC Milan ellen a ráadás perceiben (a hosszú betegség után idén nyáron elhunyt) Marian Cisovský átadása után egyenlített és továbbjuttatta a csapatát. Belfastban ismét döntő gólt szerzett, lapos lövése a szlovákok kijutását jelentette az Eb-re.

 

„Válogatott szinten az életem gólját szereztem. Fantasztikus, hogy négy év után ismét ott leszünk az Eb-n. A győzelmet minden szlovák szurkolónak ajánlom, akik otthonról szorítottak nekünk. És Marian Cisovskynak is a mennyekben” – mondta meghatódva a Nemzeti Sportnak Michal Duris, aki jelenleg Lang Ádám klubtársa a ciprusi Omonia Nicosiában.

A szlovákok első gólját Juraj Kucka szerezte, akit az olaszok tanknak neveznek. Ha nála van a labda, nem lehet őt megállítani. Így volt ez Belfastban is.

„Nem én érdemlek dicséretet, hanem az egész csapat. Kemény volt a meccs, de most már nem fáj semmi. Ünneplünk” – jegyezte meg a sajtótájékoztatón 33 esztendős játékos, akinek a mezén nem a vezetékneve, hanem a beceneve – Kuco – szerepel.

„Nagyon büszke vagyok az együttesünkre. Szavakkal ezt nem is lehet leírni – kezdte a Nemzeti Sportnak a szlovákok csapatkapitánya Marek Hamsík. Ismét megmutattuk, hogy remek a csapat karaktere. Ugyan röviddel a rendes játékidő letelte előtt gólt kaptunk, ám nem törtünk meg, rendületlenül bíztunk a sikerben. Végül sikerült. Nagyon örülünk, hogy ebben a nehéz helyzetben tudtunk örömet szerezni az otthoni embereknek. Szerintem ma még fel sem tudjuk igazán fogni, mit értünk el. Kis országot képviselünk, de óriási a szívünk” – folytatta a kínai Talien Jifang játékosa, aki csütörtökön 124. alkalommal volt válogatott, amivel természetesen szlovák csúcstartó, s az európai rangsorban is a nyolcadik.

„Bízom benne, hogy tavasszal még növelem ezt a számot. És jó kimondani, hogy a jubileumi, 130. mérkőzésem az Európa-bajnokságon lehet.”

A kezdő tizenegyben kapott helyet a ferencvárosi Róbert Mak.

„Ki gondolta volna ezt két hónapja? Klubom sem volt, és szeptemberben kiestem a nemzeti csapatból is. Az ősszel a Ferencváros futballistája lettem, mezében a legjobb csapatok ellen játszhatok a Bajnokok Ligájában. Ismét meghívást kaptam a szlovák válogatottba és kijutottunk az Eb-re. Szinte hihetetlen, de fantasztikus” – mondta a Nemzeti Sportnak a 29 éves szélső, aki az ünneplés után rögtön a telefonjához kapott, hogy megnézze, hogyan végeztek a magyarok.

„Nagyon örülök, hogy Magyarország is győzött. Ebből is látni, hogy milyen erős volt a selejtezőcsoportunk. Hisz a mi csoportunkból végül négyen is ott lesznek az Eb-n. Külön gratulálok a ferencvárosi magyar válogatott csapattársaimnak” – tette hozzá Róbert Mak.

A Szlovák Labdarúgó-szövetség nagyot kockáztatott az észak-írországi pótselejtező-döntő előtt. Leváltotta a cseh Pavel Hapalt és helyette az egykori pályaedzőt, Stefan Tarkovicot nevezte ki.

„Sosem egyszerű a váltás. Főleg ilyen stresszes időszakban. Én azonban biztos voltam benne, hogy így kell döntenem. Stefan Tarkovicot nagyon régen ismerem. Az elmúlt években a szövetség technikai igazgatója volt, szinte napi kapcsolatban álltunk. A megbízatása a három novemberi meccsre szólt, de azt szeretném, hogy a megállapodást meghosszabbítsuk, az ő vezetésével játszanánk az Európa-bajnokságon” – mondta a sajtótájékoztatón Ján Kovácik, a szövetség elnöke.

Az Európa-bajnokságra kijutott gárdák 9.25 millió eurót kapnak az UEFA-tól.

„Az eredeti megállapodás alapján a labdarúgók a stábbal az említett összeg harmadát kapják” – árulta el Ján Kovácik.

EURÓPA-BAJNOKI PÓTSELEJTEZŐ, DÖNTŐ
B-DIVÍZIÓ
Észak-Írország–Szlovákia 1–2
(Skriniar 87. – öngól, ill. Kucka 17., Duris 110.)– hosszabbítás után

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik