A katariak úgy érezték, mintha hazai pályán lennének (Fotók: Hajdú-Bihari Napló/Kovács Péter)

 

JELENTŐS BEVÉTEL, NAGY VISSZHANG

A katari válogatott Luxemburg, Azerbajdzsán és Írország együttesét is a Nagyerdei Stadionban fogadta, a Debrecenben töltött tíz nap jelentős bevételt hozott a városnak. A legnagyobb tétel természetesen a szállás, a katari delegáció több mint hatszáz vendég­éjszakát töltött a város egyetlen ötcsillagos hoteljében, így a másik három válogatottal és az UEFA hivatalos küldötteivel együtt csaknem százmilliós tétel volt a cívisvárosnak a vendéglátás. Ehhez jöttek az egyéb bevételek, azaz a transzferek, a stadion- és edzőpályabérlés, a mérkőzések résztvevőinek (technikai személyzet, biztonsági őrök) díjazása.

A katariak pályahasználattal és meccsrendezéssel kapcsolatos költségeit is hasonló nagyságrendűre becsüljük, mint a szállásköltségeket, tehát nem zárjuk ki, hogy akár több százmillió forintot is elkölthettek Debrecenben, ami a sokszor hangoztatott kiadások mellett a világjárvány ellenére – sőt részben annak folyományaként – jelentős, a stadion és a megújult futballinfrastruktúra jóvoltából érkező bevétel, amely a világszintű hírverés miatt újabb üzleti sikereket hozhat. És immár nem csak a budapesti Puskás Arénának, amely BL-meccsek sorának a helyszíne volt az elmúlt hetekben.

A katari válogatott meccseinek ugyanis hatalmas visszhangja volt az Öböl-menti országokban, ami hosszú távon nagyszerű reklám Debrecennek és Magyarországnak. 

Az arab vendégek a járványügyi kockázatok miatt értesüléseink szerint egyágyas szobákban kérték elhelyezésüket. A részletekről telefonon érdeklődtünk a szálloda illetékeseinél, ám a vendégek védelme és adatbiztonsága érdekében nem szolgálhattak tájékoztatással.

B. A.

Kedd este véget ért a katari válogatott háromfelvonásos debreceni vendégszereplése: a csapat Nagyerdei Stadionban zajló mérkőzéssorozatát március 24-én a Luxemburg elleni 1–0-s győzelemmel kezdte, március 27-én az Azerbajdzsán ellen 2–1-re megnyert találkozóval folytatta és az Írország elleni, 1–1-es döntetlent hozó összecsapással zárta (a koronavírusjárvánnyal kapcsolatos korlátozásoknak megfelelően mindhárom esemény zárt kapus volt). Mint ismert, a 2022-es világbajnokság házigazdáját felkérte az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), hogy bár rendezőként automatikusan részt vesz a tornán, versenyen kívül szerepeljen a világbajnokság európai selejtezősorozatában, és játsszon minden körben az A-csoport szabadnapos csapatával. A katariak szokatlan befogadását a hírek szerint maga Aleksander Ceferin UEFA-elnök kezdeményezte, az első európai miniturné szervezése során azonban máris bonyodalom támadt. A vírusjárvány miatt érvényes biztonsági intézkedések értelmében az eredetileg kiszemelt Bécs nem adhatott otthont a Luxemburg és az Azerbajdzsán elleni mérkőzésnek, Írország pedig kénytelen volt lemondani a harmadik találkozó hazai megrendezéséről – a nehéz helyzetben megoldásként adódott a debreceni változat.

„Magyarországot azután választottuk mérkőzéseink helyszínének, hogy az európai Covid19-előírások és utazási korlátozások miatt többször módosítani kellett a tervünket, így az eredetileg kijelölt ausztriai célpontról is le kellett mondanunk – fogalmazott lapunknak adott írásos nyilatkozatában Ali Szalat, a Katari Labdarúgó-szövetség médiafelelőse, akinek e-mailben küldtük el kérdéseinket. – A katari mérkőzésrendezés természetesen nem jöhetett szóba, az UEFA-szabályozással összehangolt elképzelés lényege ugyanis éppen az európai vendégjáték volt. Magyarországon tökéletesen elégedettek voltunk a körülményekkel, A-tól Z-ig minden rendben volt, úgy érezhettük, mintha hazai pályán lennénk. Nagyszerű tapasztalattal gazdagodtunk, nem lehetett panasz az edzőpályákra és a szállásra sem. Tekintettel a járványhelyzetre, minden mérkőzés előtt tesztelték a teljes játékoskeretet, a mérkőzésrendezőket és valamennyi személyt, aki részt vett az események lebonyolításában.”

Sikeres vendégség: a fehér mezes katariak az elmúlt napokban az azeri válogatottat is legyőzték a Nagyerdei Stadionban

A PCR-vizsgálatokat egyébként csak az UEFA által kijelölt laboratórium végezhette el, a Nagyerdei Stadionba kizárólag 72 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel léphetett be bárki, ráadásul a stadion területén belül elválasztott zöld, piros és kék zónák is fokozták a védelmet. Értesülésünk szerint a katariak tíznapos magyarországi tartózkodása idején mindössze egy debreceni közreműködő koronavírustesztje lett pozitív (még munkába állása előtt), az illetőt természetesen azonnal elkülönítették.Meghatározó szempont volt a katari küldöttségnek a debreceni helyszín kiválasztásánál a repülőtér, a stadion és a szálloda közelsége. Az ellátásnál szem előtt kellett tartani az iszlám által előírt halal étkezési szokásokat, a katariak kérésének megfelelően alakították ki a stadion lelátóin az otthoni környezetet idéző, látványos díszleteket, illetve az öltöző sajátos dekorációját. Még arra is figyeltek, hogy jusson saját emberük a stadion hangosbemondója mellé, aki hibátlan kiejtéssel fel tudja olvasni az arab nyelvű köszöntőszövegeket. A katariak európai utazását egy osztrák menedzseriroda szervezte, értesülésünk szerint az ellenfelek utaztatásának és ellátásának költségét is a katari fél vállalta (egy meg nem erősített forrás szerint még egyfajta kompenzációs díjat is fizettek a meghívást elfogadó vetélytársaknak).

EURÓPA KÉPVISELETÉBEN

Üzleti titokként kezeli a katariak fogadásának költségeit és az arab küldöttségtől befolyt bevételt Páll László, a Debreceni Nagyerdei Stadion-üzemeltető Kft. ügyvezető igazgatója, kérésünkre azonban írásban értékelte a vendéglátás tapasztalatait: „Hatalmas megtiszteltetést, egyben óriási felelősséget is jelentett, hiszen nemcsak Debrecent és Magyarországot, hanem kivételesen Európát is képviselhettük házigazdaként. Ennek megfelelő színvonalon kellett teljesítenünk, és büszke vagyok rá, hogy az UEFA és a katari szövetség is teljes mértékben elégedett a munkánkkal. A világbajnoki selejtezőkkel összevetve is különleges kihívást jelentett a mérkőzéssorozat, a két szövetségnek is nagy feladatot jelentett a vonatkozó szabályok összefésülése, különös tekintettel a Covid19-járvánnyal kapcsolatos előírásokra (UEFA Return to Play Protocol). Anyagi szempontból is számottevő nekünk az együttműködés, de sokkal fontosabb volt, hogy mindenki egészséges maradjon, hogy mindenben segíteni tudjuk a következő világbajnokság házigazdáját, és hogy jó hírünket vigyék a világban.”

„Fontos a játékosainknak, hogy szokják a különböző futballiskolákat – világította meg az európai túra szakmai hátterét Ali Szalat. – Megnyertük 2019-ben az Ázsia-kupát, nagyszerű munkát végeztünk a 2019-es Copa Américán, a közelmúltbeli mérkőzésekkel pedig az európai stílust próbálgatta a csapat, azzal a szándékkal, hogy alkalmazkodjon az európai labdarúgás ritmusához. Remélhetőleg a világbajnokságon meglátszik a munka gyümölcse és jövőre történelmet írhatunk.”

A katari szövetség médiaképviselőjét kérdeztük a világbajnoksággal kapcsolatos munkálatokról és a régóta terítéken lévő, egy közelmúltbeli médiariportnak köszönhetően újra kiemelt érdeklődést keltő emberi jogi aggályokról is.

„Hogy a koronavírusjárvány miként befolyásolja a világbajnoki készületeket? A Katari Labdarúgó-szövetség és az egészségügyi minisztérium szoros együttműködésben dolgozik azon, hogy a világbajnokság közeledtével a munkálatok megfelelő kerékvágásban haladjanak, és eddig valóban minden az előzetes tervek szerint megy. Büszkék vagyunk rá, hogy a világbajnokság házigazdái lehetünk. Nyitott és vendégszerető nemzet a miénk – fogalmazott a katari sajtófelelős, aki felvetésünkre szűkszavú kommentárt fűzött a The Guardian napilap februári cikkének nagy visszhangot kiváltó állításához, amely szerint az elmúlt tíz évben mintegy 6500 vendégmunkás halt meg Katarban, 37 haláleset pedig közvetlenül a stadionépítésekhez köthető. – Katar elkötelezett az emberi jogi és munkaügyi téren elért haladás mellett. Országunk kiemelt fontosságú ügyeinek tekintjük ezeket, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet elismeri Katar eredményeit e téren. Ez lesz az első alkalom, hogy az arab világ otthont ad labdarúgó-világbajnokságnak. Szeretnénk a legalaposabban felkészülni, hogy a torna idején is a legmagasabb szinten teljesíthessünk. Izgatottan várjuk a világ minden tájáról érkező futballturistákat, akik megismerhetik a kultúránkat, vendégszeretetünket és a futball iránti szenvedélyünket.”


Ebben az ötcsillagos debreceni luxushotelben szállt meg a katari küldöttség 65 tagja