Dárdai, Gera, Gulácsi – magyarok a topligákban

KOVÁCS GERGELY (Képes Sport)KOVÁCS GERGELY (Képes Sport)
Vágólapra másolva!
2020.07.12. 12:54
null
Dárdai Pál 13 idényen át erősítette a Herthát (Fotó: AFP)
Kik játszottak a leghosszabban egyhuzamban a négy elitliga valamelyikében a magyar labdarúgók közül az elmúlt három évtizedben?

 

Dárdai Pál 13 idény
Hertha 1997–2010

Vizsgálatunk időszaka a rendszerváltás óta eltelt három évtized, de ha korábbra néznénk, akkor egészen Puskás Ferencig vissza kéne mennünk, hogy olyan futballistát találjunk, aki befér az összeállításba. Az 1950-es, '60-as években rajta kívül is akadt néhány magyar, aki hosszú éveket játszott a négy elitliga valamelyikében, pontosabban Olaszországban vagy Spanyolországban. A Serie A-ban az első évtizedekben rengeteg honfitársunknak volt meghatározó szerepe. Dárdai Pál 1997 januárjában szerződött a BVSC-től Berlinbe az akkor még másodosztályú Herthához, tíz mérkőzésen szerepelt a Bundesliga 2-ben, a csapat feljutott és 13 éven keresztül első osztályú volt végig a magyar középpályással soraiban. Hívták máshonnan, a Bayern München is erősen csábította, Pali olykor kikerült a kezdőcsapatból, de mindig hamar visszaszerezte a helyét. 1999–2000-ben a Bajnokok Ligájában játszott a klub és a második csoportkörig jutott. 286 élvonalbeli mérkőzést játszott a Herthában Dárdai, a 2010–2011-es búcsúszezonjában megint másodosztályú lett a csapat, akkor már csak egyszer lépett pályára. Egyhuzamban 13 év topligában – az elmúlt 30 évben ezzel első a magyarok között, de korábban se sokan jutottak idáig. Visszavonulása után a Hertha edzője lett, az első csapatot 2015 februárjától tavaly nyárig irányította. Legrosszabb szezonjában is több pontot szerzett a csapattal, mint az elmúlt szezonban a három vezetőedző a játékospiacon elköltött százmillió euróval.

Szalai Ádám 10.5 idény
Mainz 2010–2013, 2019–
Schalke 2013–2014
Hoffenheim 2014–2019
Hannover 2016

Több mint egy évtizede játszik a Bundesligában Szalai Ádám. A Honvédból indult, aztán újpesti lett, 2004-ben, 16 évesen ment ki a Stuttgarthoz. Három évvel később a Real Madrid vitte el, ott a B-csapatig jutott, majd 2010 januárjában visszament Németországba, a Mainz vette kölcsön. 22 évesen itt játszotta első élvonalbeli felnőttmérkőzését. A jelenleg a PSG-t irányító Thomas Tuchel volt akkor a vezetőedző Mainzban, bízott a magyar csatárban, fél év után véglegesítették a szerződését. A 2012–2013-as szezon volt a legjobb karrierjében, 13 Bundesliga-gólt szerzett, ennek eredményeként lecsapott rá a Schalke. Itt játszott a BL-ben is, sőt, volt klubja, a Real Madrid elleni nyolcaddöntőben is szóhoz jutott. Ezután a Hoffenheim következett egy gyors hannoveri kölcsönkitérővel, tavaly pedig visszaigazolt a Mainzhoz. Egy-egy időszakban alapember tudott lenni német csapataiban, de sokszor nem ő volt az első választás a posztján. Ezzel együtt is stabil a helye a Bundesligában immár több mint egy évtizede, márpedig ez a magyar futball szemüvegén keresztül nézve nagy eredmény.

Lisztes Krisztián 9.5 idény
Stuttgart 1997–2001
Werder Bremen 2001–2005
Mönchengladbach 2005–2006

Figyelemre méltó németországi karriert futott be Lisztes Krisztián, de ő már előtte itthon is felhívta magára a figyelmet egyebek mellett azzal, hogy 19 évesen a Bajnokok Ligája történetének első magyar gólszerzője lett 1995 őszén, amikor a Ferencváros bejutott a csoportkörbe. Sokan érdeklődtek iránta, 1997 januárjában végül a Stuttgart ajánlatát fogadta el. Négy és fél évet maradt, jól játszott, aztán a Werder Bremennél folytatta hasonló színvonalon a játékmester, 2004-ben a bajnoki címet elhódító brémai csapatban abszolút alapember volt, de a hajrában súlyos térdsérülést szenvedett. Visszatért még a pályára, ám a korábban mutatott formáját nem tudta visszaszerezni. A Mönchengladbachnál sem tudott meghatározóvá válni, a sérülése is kiújult, így végül hazajött. Később visszament még egy fél szezonra Németországba, a Hansa Rostockkal a másodosztályban játszott. 206-szor lépett pályára a Bundesligában.

Király Gábor 8 idény
Hertha 1997–2004
Crystal Palace 2004–2005

Összeállításunk egyetlen olyan szereplője, aki közvetlenül az egyik topligából szerződött a másikba, és bizony ilyen magyar futballista nincs sok. A később magyar válogatottsági rekordot döntő futballista fél évvel Dárdai Pál után érkezett a Herthához, második kapusnak vitték, pár héttel később azonban előrébb lépett a ranglétrán. Berlinben háromszor is kikerült a kezdőből, de az első két alkalommal vissza tudott kapaszkodni, 2004 tavaszán viszont már egy bajnokin sem jutott szóhoz, ezek után Angliába szerződött. A Crystal Palace-ban végigvédte a Premier League-szezont, de a csapat kiesett, így az ő topligás időszakának is vége lett. Később rövid időre kölcsönben Premier League-csapatokhoz ment, a West Hamnél csak vésztartalék volt, az Aston Villában viszont ötször védett az angol élvonalban. Később visszament Németországba, itt a másodosztályban szerepelt, de 2009 tavaszán a Leverkusennél Bundesliga-csapattag volt, csak bajnokin nem játszott. A hét berlini és az egy londoni szezonnal Király Gábor a negyedik a rangsorban.

Hajnal Tamás 7 idény
Karlsruhe 2007–2008
Dortmund 2008–2011
Stuttgart 2010–2013

1999 végén, 18 évesen a Bundesligában játszott, ez óriási szó volt akkor és lenne az ma is magyar futballistától. Ráadásul a Schalkéban, tehát meghatározó klubban szerepelt. Nyolc bajnokin kapott szót a szezonban, ezután viszont évekig csak a második csapatban számoltak a középpályással. 2004-ben a belga Sint-Truidenhez igazolva vett új lendületet, két évvel később a Kaiserslauternnél visszatért Németországba. Még csak a másodosztályba, de ott remekelt, és erre hét bő esztendő következett. A Karlsruhéban és első két dortmundi szezonjában futott a szekér, a Borussiánál azután viszont már nem fért be a csapatba. A Stuttgarthoz ment át, itt három évet tett hozzá az addigi négyhez, majd az Ingolstadtban már a másodosztályban szerepelt. Összesen 149 Bundesliga-mérkőzésig jutott.

Gera Zoltán 6 idény
Fulham 2008–2011
West Bromwich Albion 2011–2014

Bár a négy nagy ligát egy kalap alá vesszük, az angol bajnokság azért rangosabb, mint a Bundesliga, amelyben a magyar játékosok még leginkább meg tudják vetni a lábukat. Gera Zoltánnak az angol élvonalban összesen nyolc szezon jutott, de az első kettő után két évet a másodosztályban játszott a West Bromwichcsal. 2004-ben igazolt Birminghambe, az első szezonban csapata mind a 38 bajnokiján ott volt a pályán, a másodikban sérülés hátráltatta, ki is estek. A Championshipben újfent vezér volt, de csak később, 2008-ban a Fulhamhez szerződve tért vissza a világ legtöbbre taksált bajnokságába. Alapember volt a londoniaknál is, az UEFA-kupa-döntőbe jutásból is oroszlánrészt vállalt. 2011-ben visszament a West Bromwichhoz, ám itt már kevesebbet játszott. Mindkét angol klubjában 86 Premier League-mérkőzésen lépett pályára.

Szabics Imre 4 idény
Stuttgart 2003–2005
Köln 2005–2006
Mainz 2006–2007

A Szegedről induló támadó 1999-ben igazolt a Ferencvárostól a Sturm Grazhoz. Az Ausztriában mutatott teljesítményével megváltotta belépőjét a Bundesligába. A Stuttgartnál eltöltött két szezonja sikerült a legjobban (győztes duplával nyitott a bajnokságban), szerepelt a BL-ben (gól és gólpassz a Manchester United elleni hazai meccsen), aztán egy-egy évet a Kölnnél és a Mainznál futballozott. Nyolcvan Bundesliga-mérkőzésén 17 gólt szerzett.

Willi Orban 4 idény
RB Leipzig 2016–2020

A magyar válogatott tagja, de nem a magyar futball „terméke”. A német-magyar hátvéd felnőttkarrierje elején belekóstolt a Bundesligába a Kaiserslauternnél, de kiesett a csapat. 2015-ben ment át az RB Leipzighez, főszerepet játszott abban, hogy feljussanak a lipcseiek, az elmúlt négy évben pedig nemcsak, hogy első osztályú, hanem a Bundesliga élcsapatai közé tartozik a Leipzig, amely az európai kupákban is állandó szereplő. Willi Orban eddig 92-szer lépett pályára a Bundesligában.

Gulácsi Péter 4 idény
RB Leipzig 2016–2020

Jelenleg az egyik legmagasabban jegyzett magyar futballista. Az MTK-tól indult, nagyot szólt itthon, hogy a csapat legjobb fiataljai (Gulácsi, Németh Krisztán, Simon András) a Liverpoolhoz szerződtek, végül azonban egyiküknek sem sikerült a nagycsapatba való betörés. Gulácsi Péter éveken át alsóbb osztályú angol csapatoknál játszott kölcsönben, 2013-ban igazolt a Salzburghoz, ahonnan igen meggyőző produkciójának köszönhetően két évvel később „feladták” a Red Bull német csapatának. A lipcseiek azóta is szárnyalnak, Gula pedig kirobbanthatatlan a kapuból, a Kicker osztályzatai alapján tavaly a szezon legjobb játékosa volt! 131 Bundesliga-meccsén két gólpasszt is adott, az elmúlt négy szezonban összesen csupán öt bajnokin nem ő állt a RB Leipzig kapujában.

Gulácsi Péter már a Bajnokok Ligájában is megmutathatta magát (Fotó: AFP)
Gulácsi Péter már a Bajnokok Ligájában is megmutathatta magát (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik