DAC: minden játékos tiszta lappal indul Bernd Storcknál

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2020.06.04. 09:06
null
A DAC szakmai stábja, középen Bernd Storck (Fotó: DAC1904.SK)
A magyar válogatott játékosainak is meg kell küzdeniük a helyükért a korábbi szövetségi kapitánynál, aki a helyi kultúrát és identitást is igyekszik megismerni.

 

– Mikor került képbe a DAC?
– Miután eldőlt, hogy távozom a Cercle Bruges kispadjáról, már volt kapcsolatom a klubhoz – felelte lapunknak Bernd Storck, a Dunaszerdahely 57 esztendős német vezetőedzője, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya. – Egyeztettem a vezetőséggel, és tetszett a felvázolt kép. Elmondták, milyen úton akarnak elindulni, a klub távlati céljai és az én ambícióim pedig egyeztek.

– Mennyire ismeri a keretet? Tudja már, ki rúgja a szögleteket, a szabadrúgásokat, a tizenegyeseket?
– Az utóbbi hetekben igyekeztem minél több információt beszerezni a csapatról, a legutóbbi meccseit is megnéztem, de az említett kérdéseknél most fontosabb, hogy ki milyen állapotban várja a folytatást. Kedden elvégeztük a felméréseket és a teszteket, az eredményeket két napon belülre ígérték, utána már pontosabb képet kapok a labdarúgókról. Az eddigi benyomások kedvezőek, de a tervezéshez muszáj tudnom, hogy milyen sebességgel futnak a játékosok és milyen az állóképességük. Alig egy hét van hátra az idény folytatásáig – a bajnokság mellett a Szlovák Kupában is versenyben vagyunk –, ami nagyon rövid idő, épp ezért egyetlen nap sem mehet kárba. Amellett persze, hogy a kupában igyekszünk maradandót alkotni, a mostani helyzet arra is jó, hogy nem a nyári felkészülés alatt kezdek ismerkedni a játékosokkal.

NÉVJEGY: BERND STORCK

Született: 1963. január 25., Herne (NSZK)

Profi klubjai játékosként: VfL Bochum (1981–1983), Borussia Dortmund (1983–1989)

Klubjai edzőként: Hertha BSC (másodedző, 1996–2002), VfL Wolfsburg (másodedző, 2003–2004), Partizan Beograd (szerb, másodedző, 2005–2006), Borussia Dortmund (másodedző, 2006–2007), Kajrat Almati (kazah, 2008), Olympiakosz U21 (görög, 2012–2014), Mouscron (belga, 2018–2019), Cercle Bruges (belga, 2019–2020), DAC (szlovákiai, 2020–)

Szövetségi edző: Kazahsztán U21 (2008), Kazahsztán U19 (2011), Magyarország U20 (2015)

Szövetségi kapitány: Kazahsztán (2008–2010), Magyarország (2015–2017)

Sikerei játékosként: Német Kupa-győztes (1989)

Sikerei edzőként: Eb-nyolcaddöntő (2016), görög utánpótlásbajnok (2014)

Kitüntetése: A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata (2018)

– Mennyi idő kell, hogy azonos erőnléti szintre hozza a játékosokat?
– Normál esetben erre négy-öt hét áll rendelkezésre a felkészülés időszak alatt, ám jelenleg szó sincs ilyesmiről. Most csak annyit tehetünk, hogy felmérjük őket, majd az előttünk álló jó egy hétben mindent elkövetünk, hogy a lehető legjobb formába hozzuk őket az idény hátralévő meccseire.

– Mennyi időre lesz szüksége, hogy a csapat az ön által megálmodott stílusban futballozzon?
– Akadt együttes, amely hamarabb alkalmazkodott az új taktikához, míg némelyik csapatnál több időre volt szükség. Ám érzésem szerint a következő meccsünkön már látszik, milyen úton indultunk el, és más DAC-ot láthatnak a pályán, mint korábban. Olyan csapatot akarok építeni, amelyik irányítja a meccset, többet birtokolja a labdát, kezdeményező, a játékosok pedig tudják, mit kell tenniük védekezésben és támadásban. Fontos, hogy a labdarúgók önbizalommal telve lépjenek pályára, ebben is segítek nekik. Az önbizalomnak három téren kell jelentkeznie: a technikai képzettségben, a taktikai felkészültségben és a fejekben. Az edzésen olyan gyakorlatokat végzünk, amelyek megmutatják a játékosoknak, mit várok tőlük, a tétmeccsen pedig már azzal a tudattal lépnek pályára, hogy képesek megvalósítani az elképzeléseimet. Fiatal csapatunk van, a fiúk éhesek a sikerre, fejlődni akarnak, én pedig nemcsak az edzőjük, hanem a tanáruk is vagyok. A labdarúgás így működik: tanulás, munka, fejlődés.

– Dunaszerdahelyen mi a legnagyobb kihívás?
– Harmadik helyen áll a csapat, ami szép eredmény, de a klub többre vágyik. Szeretnénk, ha a DAC stabil szereplője lenne a nemzetközi kupáknak. Élveztem a munkát a Bruges-nél, de a távozásom egyik oka az volt, hogy ott nem lett volna lehetőség az európai porondon szerepelni. Ezért olyan csapatot akartam irányítani, amelynek reális esélye van arra, hogy Európában is megmutassa magát. Dunaszerdahelyen ezért is dolgozunk, ám az álmok beteljesüléséhez hosszú út vezet. Ugyanakkor minden adva van a fejlődéshez, az infrastruktúra kiváló, az akadémia remekül működik, és az elképzeléseim megvalósításához szabad kezet kaptam.

MEGVAN A PROGRAM

Elhárult az utolsó akadály is: a közegészségügyi hivatal elfogadta a Ligás Klubok Uniójának (LKU) meccsrendezéssel kapcsolatos útmutatásait, így a Fortuna Liga június 13-án újraindul.

A jelenlegi előírások alapján június végéig ötszáz, júliustól az év végéig legfeljebb ezer néző lehet a stadionokban. Azok a klubok, amelyek a legnagyobb nézősereg előtt játszanak (DAC, Slovan, Trnava), nehezményezik ezt a megkötést. Nyilvánosságra került a Fortuna Liga rájátszásának pontos menetrendje is: a felsőházban szereplő DAC jövő szombaton 20 órakor fogadja a Michalovcét. Vasárnap, június 21-én Nagyszombatba (20.00) utazik a Storck-legénység, majd két hazai meccs jön: június 28-án a Slovan (20.00), aztán július 4-én (18.00) a Zsolna elleni. A sárga-kékek július 11-én (18.00) Rózsahegyen zárják a bajnokságot.
Duducz Tibor (Pozsony)

– Milyen szerepet szán a magyar válogatott játékosainak?
– Meglátjuk. Kalmár Zsolt szerepe csapatkapitányként a pályán kívül is fontos, Vida Máté alapembernek számít, míg Németh Krisztián hosszabb kihagyás után érkezett. Mindannyian ismernek engem, én is őket, eleinte segíthetnek abban, hogy a társak minél előbb megértsék, mit akarok látni tőlük a pályán. Ugyanakkor csak azért, mert korábban együtt dolgoztunk, semmiféle előnyben nem részesülnek, minden játékos tiszta lappal indul.

– Fia, az erőnléti edzőként dolgozó Alexander, valamint a legutóbb az MLSZ utánpótlásában dolgozó Németh Antal is csatlakozott a DAC stábjához.
– Így igaz. Amikor magyar szövetségi kapitány voltam, Alex az utánpótlás-válogatottaknál dolgozott, majd a legutóbbi két csapatomnál is segítette a munkámat. Egyvalamit azonban szögezzünk le: nem azért jön velem, mert a fiam, hanem mert jó szakember. Sokat tanult, sokat képezte magát, a tesztek és a felmérések pedig azt mutatták, hogy a korábbi csapataimnál rendre jó munkát végzett, a labdarúgók erőnlétére egy rossz szavam sem lehetett. Németh Antalt szintén jól ismertem, az utánpótlás-válogatottaknál értékes tapasztalatokat szerzett, örülök, hogy csatlakozott a stábunkhoz.

– Dunaszerdahelyen, Győrben vagy Budapesten rendezkedett be?
– Dunaszerdahelyen, ez nem is lehetett kérdés. Egyfelől minél közelebb akarok lakni az edzőközponthoz, másfelől fontos, hogy megismerjem a régiót, a várost és az itteni embereket. Edzőként fontos, hogy ne csak a labdarúgást, hanem a helyi kultúrát és az emberek identitását is megismerjük, a korábbi csapataimnál is így tettem.

– A hétfői sajtótájékoztatón úgy tűnt, az utóbbi időben sokat látogatta a konditermet.
– Jólesik a dicséret. A viccet félretéve, mindig is sportoltam, ha időm engedi, hetente négyszer-ötször időt szakítottam a mozgásra. Egyrészt ilyenkor az ember kiszellőztetheti a fejét, másrészt edzőként példát kell mutatnia a játékosoknak. Ha fitten, egészségesen állok eléjük, talán hitelesebben hangzik, ha a táplálkozás fontosságáról és az izmok megfelelő regenerációjáról beszélek. Nem mondom, hogy ez az egyetlen járható út, de ebben hiszek.

FORTUNA LIGA, A 22. FORDULÓ UTÁN
Az élcsoport: 1. Slovan 55 pont, 2. Zilina 45, 3. DAC 38

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik